Sputnik-rokotteen valmistajat peräävät Euroopan lääkeviraston edustajalta anteeksipyyntöä – taustalla rokotteen vertaaminen "venäläiseen rulettiin"

9:31
Onko Sputnik-rokotteen tarjoamisessa Suomelle poliittisia pyrkimyksiä?

Venäläisen Sputnik V -rokotteen valmistajat vaativat julkista anteeksipyyntöä Euroopan lääkeviraston (EMA) edustajalta tämän eilisistä lausunnoista.

EMA:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Christa Wirthumer-Hoche suositteli, etteivät yksittäiset maat hyväksyisi Sputnik-rokotetta hätäkäyttöön ilman riittävää arviointia. Wirthumer-Hoche vertasi ajatusta itävaltalaiskanava ORF:n haastattelussa "venäläisen ruletin pelaamiseen".

Venäläisrokotteen valmistajat esittivät anteeksipyyntövaatimuksen Twitterissä. Heidän mukaan Wirthumer-Hochen kommentit saavat kysymään, liittyykö EMA:n arviointiprosessiin politiikkaa. Tviitin mukaan rokotteen on hyväksynyt 46 maata.

Rokotteen valmistajien mukaan EMA:lta ei ole tullut vastaavia lausuntoja mistään muusta rokotteesta ja eilisenkaltaiset kommentit vievät uskottavuutta EMA:lta.

EU-maista Unkari on jo hyväksynyt Sputnikin käytön, ja maa alkanut rokottaa sillä kansalaisiaan. Myös Tshekki ja Slovakia ovat tilanneet rokotetta ja kertoneet, etteivät ne aio odottaa EMA:n hyväksyntää rokotteen käytölle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja