Mainos

Soulin kuningattaren ääni on vaiennut – Aretha Franklin raivasi tietä naisille

0:46

Nuorena uransa aloittanut soul-legenda Aretha Franklin menehtyi torstaina 16. elokuuta.

Kun aloittaa aikaisin, voi saavuttaa paljon. Kuten 112 listamenestystä.

Aretha Franklin aloitti uransa varhain, kun hänen pastori-isänsä järjesti hänelle hengellisen levy-yhtiön kanssa ensisopimuksen. Ensimmäisen levynsä, Songs of Faith, Franklin teki vuonna 1956, vain 14-vuotiaana. Franklin kuitenkin halusi maallisemman musiikin pariin ja solmi seuraavan sopimuksen Columbia-yhtiön kanssa 1960.


Kuusikymmenluvun alun Franklin teki useita erityylisiä levyjä ja saavutti suosiota myös lukemattomilla yökerhoesiintymisillä, mutta Columbia-yhtiö myönsi myöhemmin, ettei se oikein tiennyt mitä tehdä Franklinin kanssa.

Kertaheitolla huipulle

Franklin ei uusinutkaan sopimusta Columbian kanssa, vaan kiinnostui ilmaisuvoimaa ohjenuoranaan pitäneestä Atlantic-levy-yhtiöstä. Uuden sopimuksen puitteissa Franklin levytti kappaleen I never loved a man (the way I love you), jossa puhaltimissa oli tunnettu Muscle Shoals -rytmiryhmä.

Kappale poikkesi Franklinin aiemmasta tuotannosta vahvan tunnepitoisuuden ja terävän sovituksen vuoksi, ja levy ampaisi R&B -listan huipulle. sekä pop-listoilla kärkikymmenikköön helmikuussa 1967.

Myöhemmin keväällä hän levytti ja julkaisi oman versionsa Otis Reddingin kappaleesta Respect. Julkaisu syöksyi ykköseksi, ja siitä tuli paitsi Franklinin oma merkkiteos, myös kansalaisoikeusliikkeen ja naisten tasa-arvoliikkeen tunnus.

Hittiputki

Seuraavana vuonna Franklin lauloi Martin Luther Kingin muistotilaisuudessa, mutta jatkoi myös hittien tekemistä. Laulaja-laulutekijä Carole King oli tehnyt kappaleen (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, mutta Franklinin versio siitä on se, joka muistetaan.

70-luvun alussa Franklinin menestys jatkui mutta loppupuolella ideat alkoivat olla lopussa. 80-luku käynnistyikin jälleen yhtiön vaihdolla, nyt Aristalle.

Siellä palattiin kultakantaan, muun muassa hiteillä Jump to it, Freeway of love sekä duetto George Michaelin kanssa, I knew you were waiting for me. Vuonna 1998 Franklin ylsi top 40:een Lauryn Hillin tuottamalla laululla A Rose Is Still a Rose.

Kansallissankari

Aretha Franklin oli ensimmäinen nainen, joka valittiin saavutuksistaan Rock and Roll Hall of Fameen 1987. Hän sai 52-vuotiaana Kennedy Centerin kunnianosoituksen, nuorimpana koskaan.

Franklin oli ehdolla 44 kertaa Grammy-palkinnolle ja hän sai sen 18 kertaa. Demokraattipuolueen kannattajaksi rekisteröitynyt Franklin myös esiintyi kolmen presidentin virkaanastujaisissa, Jimmy Caterin, Bill Clintonin ja Barack Obaman.

Aretha Franklin on saanut myös useita muita kunnianosoituksia, kuten presidentin vapausmitalin vuonna 2005, sekä kunniatohtorin arvon yhdeksästä yliopistosta.

Myöhempinä vuosina Franklin esiintyi enää yksittäisiä kertoja. Vuonna 2014 hän esitti yhdistelmän Adelen kappaleesta Rolling in the deep ja Motown-klassikosta Ain't no mountain high enough, ja nousi jälleen listoille.

Seuraavana vuonna Franklin sai presidentti Obaman kyyneliin tulkinnallaan Natural woman -kappaleesta Carole Kingin saadessa Kenndy Centerin kunnianosoituksen.

Viimeinen tiedetty esiintyminen oli vuoden 2017 marraskuussa yksityistilaisuudessa Elton Johnin AIDS-säätön gaalassa.

Franklin ei esiintynyt 80-luvun jälkeen lentopelkonsa vuoksi Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Franklin sai neljä lasta, ensimmäisen 12-vuotiaana kouluromanssin seurauksena, ja oli naimisissa kahdesti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja