Sotilasasiantuntija: Tämän vuoksi Venäjä ei pysty valtaamaan Kiovaa tai Mariupolia

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan näyttää liki pysähtyneen 9:33
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan näyttää liki pysähtyneen

Venäjän tämänhetkiset joukot eivät riitä Mariupolin tai Kiovan valtaamiseen, sanoo sotilasasiantuntija.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjä on pommittanut ja piirittänyt Mariupolin satamakaupunkia Ukrainassa useiden viikkojen ajan. Venäläisjoukot eivät kuitenkaan ole onnistuneet valtaamaan piiritettyä Mariupolia.

– Se kertoo ukrainalaisten puolustustahdosta. Ukrainalaiset ovat päättäneet, että he eivät anna venäläisille periksi, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kajanmaa arvio, että Venäjä ei pysty valtaamaan Mariupolia nykyisillä joukoillaan.

– Venäjällä ei tällä hetkellä ole alueella riittävästi sotilaita kaupungin valtaamiseen. He voivat kyllä tuhota kaupungin halutessaan, mutta Mariupolissa olevat sotilaat kykenevät yhä vastarintaan.

Myös pääkaupunki Kiovan valtaaminen on Kajanmaan mukaan epätodennäköistä.

– Kiovaa ei tulla venäläisvoimin miehittämään näillä joukoilla, mitä heillä on käytössään. Ne eivät tule siihen riittämään.

Hyökkäys pysähtynyt

Kajanmaan mukaan Venäjän hyökkäys on edelleen monin paikoin pysähtynyt Ukrainassa.

– Venäjän hyökkäyksen tavoitteena oli aluksi Kiovan nopea valtaaminen. Nyt joukot ovat jääneet kymmenien kilometrien päähän Kiovasta. Venäjä ei pääse etenemään ja on viitteitä siitä, että he linnoittautuvat ja pysäyttävät hyökkäyksensä ja jatkavat Kiovan pommittamista.

Myös Britannian puolustusministeriö kertoo päivittäisessä katsauksessaan, että muuallakaan Ukrainassa Venäjän joukot eivät juuri ole edenneet.

– Venäjän hyökkäys epäonnistui alun perinkin. He lähtivät väärällä taktiikalla, hieman liian kevyillä joukoilla hyökkäämään ja hyökkäyssuunnitelmien muuttaminen lennosta ei ole onnistunut, Kajanmaa arvioi.

Kajanmaan mukaan Venäjä tarvitsisi esimerkiksi kaupunkien valtaamiseen selvästi nykyistä enemmän joukkoja, mikä voisi edellyttää liikekannallepanoa.

– Kyllä Venäjällä joukkoja tietysti riittää. Tälläkin hetkellä he ovat siirtämässä ympäri Venäjää merkittäviä määriä lisää joukkoja, joilla täydennetään taisteluissa kaatuneita ja haavoittuneita.

Lue myös:

    Uusimmat