Mainos

Sotilaiden raportoitu vallanneen Zimbabwen yleisradioyhtiön päätilat – Armeija: Kohteena presidentin ympärillä olevia rikollisia

2:26

Zimbabwen armeijan edustajat ovat tv-lähetyksessä kiistäneet puheet vallankaappauksesta. Zimbabwen valtiollisen televisioyhtiön lähetyksessä puhuneiden edustajien mukaan presidentti Robert Mugabe on turvassa. Edustajien mukaan armeija on ottanut kohteekseen "Mugaben ympärillä olevat rikolliset".

– Heti, kun olemme saaneet tehtävämme valmiiksi, pitäisi tilanteen palautua normaaliksi, edustajat sanoivat.

Mugaben hallinto ei ole kommentoinut tilannetta. 

Uutistoimisto AFP:lle puhunut silminnäkijä on puolestaan kertonut, että presidentti Robert Mugaben yksityisasunnon lähettyvillä on ammuttu laukauksia. Silminnäkijä kertoo asunnon suunnalta kuuluneen 30–40 laukausta pian kello kahden jälkeen aamulla. 

Räjähdyksiä ja laukauksia

Muun muassa BBC on aiemmin uutisoinut, että maan pääkaupungissa Hararessa on kuultu räjähdyksiä. Räjähdysten syy on kuitenkin ollut epäselvä.

BBC myös aiemmin kertoi, että raporttien mukaan armeija olisi vallannut valtiollisen mediayhtiön ZBC:n päämajan. Armeijan edustajat lukivat vallankaappauspuheita koskevan lausuntonsa ZBC:n lähetyksessä, BBC kertoo.

Mugaben kartano, jonka lähettyviltä laukauksia kuului, sijaitsee Borrowdalen alueella Hararessa, AFP kertoo.

Pääkaupunki Hararen ympäristössä nähtiin eilen sotilassaattueita.

Poliittinen tilanne kiristynyt

Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti noin viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jolla on hyvät suhteet armeijaan. Mnangagwaa pidettiin ennen erottamistaan ennakkosuosikkina Mugaben, 93, seuraajaksi. Nyt Mugaben uskotaan pitävän Grace-vaimoaan, 52, suosikkina seuraajakseen.

Maasta ilmeisesti Etelä-Afrikkaan poistunut Mnangagwa on vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

Pääkaupunki Hararen ympäristössä nähtiin eilen sotilassaattueita. Epäselvää oli, olivatko sotilaat liikkeellä rutiinitehtävissä.

Yhdysvaltain lähetystö kehotti kansalaisiaan etsimään suojaa

Yhdysvaltain suurlähetystö Hararessa on kehottanut Zimbabwessa olevia yhdysvaltalaisia etsimään turvallisen paikan ja pysymään toistaiseksi siellä. Syyksi suurlähetystö on kertonut epävarman poliittisen tilanteen.

Suurlähetystö on myös ohjeistanut työntekijöitään pysymään keskiviikkona kotona. 

Myös Britannian Zimbabwen-suurlähetystö on kehottanut maassa olevia kansalaisiaan pysymään sisätiloissa epävarman poliittisen tilanteen takia. Suurlähetystö kehottaa Twitterissä kansalaisiaan pysymään sisätiloissa, kunnes tilanne on selkeämpi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.