HBL: Sotaveteraanilta kovaa palautetta pakolaisia vastustaville mielenosoittajille: "Häpeän Suomen puolesta"

94-vuotias sotaveteraani ja silmälääkäri Henrik Forsius seurasi viikonloppuna Torniossa ja Kemissä järjestettyjä, pakolaisia vastustavia mielenosoituksia hämmästyneenä. Erityisesti kersanttina jatkosodassa palvellutta Forsiusta harmitti mielenosoittajien tapa viitata protestissaan Suomen sotaveteraaneihin, kirjoittaa Hufvudstadsbladet.

Tornion kautta Suomeen tulleet irakilaiset ja syyrialaiset turvapaikanhakijat kohtasivat viikonloppuna rajalla satojen suomalaisten muodostaman ihmismuurin, jonka tarkoituksena oli viestittää, etteivät turvapaikanhakijat ole tervetulleita.

"Kohta meitä veteraaneja ei ole enää jäljellä, jotta voisimme kertoa, millaista sota-aikana oikeasti oli."

Sinivalkoisiin väreihin pukeutuneet mielenosoittajat lauloivat mm. Maamme-laulua. Nuoret miehet kantoivat julistetta, joka viesti, että veteraanit tekivät turhaa työtä, jos turvapaikanhakijat päästetään rajan yli.

Mielenosoittajien näkemys ei sotaveteraani Forsiusta miellyttänyt.

– Outoa, että he viittaavat käymäämme sotaan tässä yhteydessä. He tuhoavat Suomen maineen Ruotsin silmissä. Häpeän Suomen puolesta, kun näen tuollaista, hän sanoo HBL:n haastattelussa.

Forsiusta ihmetyttää, että turvapaikanhakijoita vastustavat yhdistävät veteraanien taistelun ja pakolaispolitiikan.

– Niillä asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Hienoa, että ihmiset muistavat meidät, mutta on täysin tarpeetonta viitata veteraaneihin turvapaikkakeskustelussa.

"Me emme todellakaan taistelleet turhaan, vaan Suomi on pärjännyt hyvin sodan jälkeen." 

Huolestuttava viesti

Forsiuksen mukaan protestoijien käytös lähettää huolestuttavaa viestiä.

– Kohta meitä veteraaneja ei ole enää jäljellä, jotta voisimme kertoa, millaista sota-aikana oikeasti oli.

– He, jotka haluavat puhua sota-ajasta turvapaikkakeskustelun yhteydessä, voisivat ajatella, miten Ruotsi otti vastaan lukuisia suomalaisia, kun tilanteemme oli pahimmillaan.

Forsius korostaa myös, etteivät veteraanit tehneet turhaa työtä, kuten mielenosoittajat väittivät.

– Me emme todellakaan taistelleet turhaan, vaan Suomi on pärjännyt hyvin sodan jälkeen. Meillä on nyt vaikeaa, mutta se on väliaikaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja