YK: Venäjä kieltäytynyt järjestön pyynnöistä päästä auttamaan Kahovkan padon tuhosta kärsineitä siviilejä – MTV:n sotaseuranta 18.6.2023

Videot etulinjoista paljastavat, miten Ukrainan vastahyökkäys etenee ja mikä hidastaa sitä 2:07
128. puolustuspataljoonan raivaamassa juoksuhautoja Putinin sotilaiden jäljiltä – katso video!

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 18. kesäkuuta 2023.

  • Ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.43: YK: Venäjä kieltäytynyt järjestön pyynnöistä päästä auttamaan Kahovkan padon tuhosta kärsineitä siviilejä

YK:n sunnuntaina antaman lausunnon mukaan Venäjä on tähän mennessä kieltäytynyt sen pyynnöistä päästä Venäjän väliaikaisessa sotilaallisessa hallinnassa oleville alueille sen jälkeen, kun Kahovkan pato räjähti kesäkuun 6. päivänä päästäen valloilleen tulvavesiä ja katkaisten tavarantoimitukset siviileille. Asiasta kertoo Reuters.

– YK aikoo jatkaa yrityksiä löytää tarvittava yhteys. Kehotamme venäläisiä viranomaisia toimimaan kansainvälistä humanitaarista lakia koskevien velvollisuuksiensa mukaan. Apua ei voi evätä sitä tarvitsevilta ihmisiltä, YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Denise Brown sanoi lausunnossa Reutersiin mukaan. (Reuters)

23.22: Ukrainan Zelenskyi kiitteli joukkojaan vihollishyökkäysten torjunnasta Avdijivkassa ja Tavriassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehui Reutersin mukaan videopuheessaan sunnuntaina Ukrainan joukkoja vihollisen hyökkäysten ”erittäin tehokkaasta” torjunnasta lähellä Avdijivkaa. Kaivoskaupunkia, joka sijaitsee itäisessä Ukrainassa Donetskin alueella, ovat runnelleet kuukausien taistelut. 

Reuters kertoo Avdijivkan sotilashallinnon päällikön sanoneen kansallisessa televisiossa, että Ukrainan joukot olivat edenneet kaupungin ympärillä noin yhden kilometrin viimeisten kahden viikon aikana. 

Zelenskyi ilmaisi kiitollisuutensa myös sotilaille, jotka taistelevat ”kaikkein brutaaleimmassa” Tavriassa etelärintamalla. 

Ukrainalaisten sotilasviranomaisten mukaan joukkojen etenemisessä eteläisellä rintamalla on tapahtunut edistymistä. (Reuters)

20.40: CNN: Kahovkan padon tuhoutumisesta johtuvissa tulvissa jo ainakin 45 kuollutta, kertovat Ukraina ja Venäjä

Kahovkan padon tuhoutuminen kesäkuun alussa on johtanut jo ainakin 45 ihmishengen menetykseen, kertoo CNN sekä Ukrainan että Venäjän antamiin tuoreisiin lukuihin perustuen. Tulvavesi on median tietojen mukaan saastunutta ja aiheuttaa myös itsessään suuren terveysriskin.

Ukrainan sisäministeriö kertoi CNN:n mukaan lauantaina, että sen hallinnoimilla alueilla tulvissa oli kuollut ainakin 16 ihmistä ja kadoksissa oli edelleen 31 ihmistä. Lisäksi ministeriön mukaan yli 3 600 ihmistä oli evakuoitu tulvivilta alueilta. 

Venäjän miehittämillä alueilla tiedossa oleva uhriluku oli noussut 29:ään, kertoo CNN perustuen Venäjän edustajan Andrei Alekseenkon Telegram-sovelluksessa julkaisemaan päivitykseen. (CNN)

19.06: Blinken aloitti keskustelut Kiinassa, tapaaminen ulkoministerin kanssa "rakentava"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken aloitti sunnuntaina Kiinan-vierailunsa viralliset keskustelut tapaamalla kiinalaiskollegansa, ulkoministeri Qin Gangin Pekingissä. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tapaaminen kesti yli viisi tuntia. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Ulkoministerien tapaamisen kerrottiin sujuneen rakentavasti. Kiinan ulkoministeri lupasi tulla vastavierailulle Yhdysvaltoihin, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Matt Miller.

Blinken on aikaisemmin korostanut, että hänen matkansa tärkein tehtävä on välttää virhearvioita ja pyrkiä siihen, että maiden suhteet etenevät vastuullisella tavalla.

Blinkenin vierailu Pekingissä jatkuu maanantaina. Hänen odotetaan tapaavan myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Blinkenin oli alun perin tarkoitus matkustaa Kiinaan helmikuussa. Visiitti kuitenkin peruttiin viime hetkellä, kun Yhdysvallat kertoi kiinalaisen vakoilupallon leijuneen ilmatilaansa. (STT)

17.52: Ukraina vallannut takaisin kylän Zaporizhzhjassa, miehityshallinto kertoo

Ukrainalaisjoukot ovat vallanneet takaisin kylän lähellä Zaporizhzhjan eturintamaa, kertoo Venäjän miehityshallinnon edustaja Vladimir Rogov viestipalvelu Telegramissa. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Rogovin mukaan kyse on Zaporizhzhjan kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta Pjatyhatkyn kylästä. Tietoa ei ole voitu varmistaa puolueettomista lähteistä.

Vastahyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukraina on kertonut vapauttaneensa useampia Venäjän laittomasti valtaamia kyliä Zaporizhzhjan alueella.

14.30: Zelenskyi kiitti rintamalla taistelevia isiä, kun Ukrainassa vietettiin isänpäivää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti sunnuntaina kaikkia maan "rohkeita ja vahvoja" sotilaita, jotka taistelevat Venäjän hyökkäystä vastaan. Ukrainassa vietettiin sunnuntaina isänpäivää.

– Kiitos jokaiselle ukrainalaiselle isälle ja jokaiselle ukrainalaiselle perheelle rohkeista ja vahvoista sotilaista, jotka puolustavat Ukrainan itsenäisyyttä ja taistelevat Ukrainan elämän puolesta, Zelenskyi sanoi sosiaaliseen mediaan toimittamassaan viestissä.

Zelenskyin viestin ohessa näytettiin kuvamateriaalia ukrainalaisista sotilaista palaamassa kotiin ja halaamassa lapsiaan.

– Toivotan isillemme pitkää ja tervettä elämää. Toivon, että jokainen rintamalla oleva isä palaa kotiin, Zelenskyi jatkoi.

13.36: Ukrainan armeija kertoo tuhonneensa suuren venäläisten asevarikon Hersonin alueella

Ukrainan joukot ovat tuhonneet suuren venäläisten ammusvarikon Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa, kertoi Odessan sotilashallinnon edustaja Serhi Bratshuk brittilehti Guardianin mukaan.

– Asevoimamme tekivät tämä aamuna voimakkaan, ja hyvin kovaäänisen, iskun Rykoveen tilapäisesti miehitetyllä Hersonin alueella. Siellä sijaitsi erittäin merkittävä asevarikko. Se on tuhottu, Bratshuk sanoi videoviestissään.

Ukrainan mediassa sekä sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita valtavasta taivaalle kohoavasta savupilvestä, jota säestävät voimakkaat räjähdykset ja taivaalle sinkoileva romu.

Rykove sijaitsee rautatieyhteyden varrella parinkymmenen kilometrin päässä Asovanmeren rannalla sijaitsevasta Henitsheskin satamakaupungista. Venäläiset valtasivat Henitsheskin pian sen jälkeen kun olivat hyökänneet Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, eikä tietoja ole saatu varmistettua riippumattomista lähteistä. (STT)

12.57: Ukraina ottanut haltuunsa pienen kaupungin Zaporizhzhjan alueella

Ukrainan joukot ovat ottaneet haltuunsa Pjatyhatkyn pikkukaupungin Zaporizhzhjan alueella käytävissä taisteluissa. Asiasta kertoo Venäjän miehityshallinnon nimittämä viranomaislähde Vladimir Rogov

Venäjämielisen viranomaisen mukaan Ukrainan joukot ottivat asutuskeskuksen haltuunsa ja kaivautuvat asemiin. Rogovin mukaan Venäjän tykistö tulittaa Ukrainan joukkoja ja taistelut jatkuvat kiivaina. Ukrainalta ei toistaiseksi ole saatu kommentteja tapahtuneesta.

Reutersin mukaan mikäli tiedot pitävät paikkansa, kyseessä olisi Ukrainan ensimmäinen alueen takaisinvaltaus Zaporizhzhjan rintamalla vastahyökkäyksen alun jälkeen. (Reuters)

Korjaus: Päivityksessä kerrottiin ensin virheellisesti, että paikkakunta sijaitsee Dnipropetrovskin alueella. Kyseisellä alueella sijaitsee samanniminen asutuskeskus, mutta Ukrainan joukkojen eteneminen tapahtui Zaporizhzhjan rintamalla.

09.44: Venäjä kärsinyt suuria tappioita Etelä-Ukrainan taisteluissa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjän tappiot Etelä-Ukrainassa viime päivinä käydyissä taisteluissa ovat nousseet korkeimmiksi sitten Bahmutin kaupungista maan itäosassa käytyjen taisteluiden. Asiasta kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Myös ukrainalaiset ovat kärsineet taisteluissa raskaita tappioita. Venäläisjoukot ovat useasti onnistuneet verrattain hyvin puolustusoperaatioissaan.

Myös Zaporizhzhjan maakunnassa, Donetskin länsiosassa ja Bahmutin kaupungin ympäristössä on käyty raskaita taisteluita. Puolustusministeriön mukaan näissä taisteluissa Ukrainan joukot ovat edenneet hieman. (STT)

07.40: Kansainvälinen yhteisö unohtaa nopeasti, mutta Ukrainassa tarvitaan edelleen apua

Ukrainassa on käymässä samalla tavoin kuin monilla muillakin maailman sota- ja kriisialueilla. Alkuvaiheen jälkeen kansainvälinen humanitaarinen apu vähenee, vaikka avun tarve ei suinkaan vähene.

Hersonissa kahvilaa pitävä Julija Kiseljova kertoo STT:n haastattelussa, että reilut kaksi viikkoa Venäjän hyökkäyksen jälkeen kaupunkiin tuli runsaasti ruokaa, vaatteita ja hätäaputarvikkeita. Sen jälkeen avun määrä alkoi hiljalleen vähentyä, kunnes lopulta ei ollut juuri mitään jaettavaa.

Kiseljovan kahvila toimii vapaaehtoisena avustuskeskuksena, josta mahdollisuuksien mukaan jaetaan tarvikkeita kaupunkilaisille. (STT)

05.15: Venäjän joukot pommittivat Sumyn aluetta

Venäjän joukot pommittivat sunnuntain vastaisena yönä Sumyn aluetta Ukrainan koillisosassa, kertoo Sumyn alueen sotilashallinto Telegram-sivuillaan. Asiasta kertoo Kyiv Independent. 

Lehden mukaan joukot ampuivat yli kymmentä kaupunkia ja kylää kohti ampuen yli kaksikymmentä kertaa raja-alueelle.

Ainakin Bilopillyan ja Myropillyan kaupungeissa raportoitiin tykistö- ja kranaatinheitiniskuista. Myropillyassa kaupungin televisiotorni, sähkölinja ja kaksi kauppaa vaurioituivat iskuissa. Henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa.

Sumyn alue on ollut toistuvasti Venäjän iskujen kohteena Venäjän hyökkäyssodan alettua helmikuussa 2022.

Lauantai 17. kesäkuuta:

23.40: New York Times väittää: On selvää, että Venäjä räjäytti Kahovkan padon

Yhdysvaltalaisen New York Times -lehden mukaan on todisteiden valossa selvää, että Venäjä räjäytti Kahovkan padon ja aiheutti siten tuhoisat tulvat eteläisessä Ukrainassa kuun alussa.

Lehti kirjoitti perjantaina julkaistussa laajassa artikkelissaan tarkastelleensa useita todisteita, jotka kaikki sen mukaan viittaavat Venäjän olleen syyllinen tuhoisan tulvan aiheuttaneen patoromahdukseen.

NYT kertoi muun muassa tutkineensa padon alkuperäisiä suunnitelmia, haastatelleensa patovaurioita tutkineita insinöörejä sekä tarkastelleensa satelliittikuvia ja seismisiä räjähdyshavaintoja.

Lehden haastatteleman kahden yhdysvaltalaisinsinöörin sekä padon hyvin tuntevan ukrainalaisinsinöörin mukaan "ylivoimaisesti todennäköisin syy" padon romahdukseen olivat räjähteet, jotka oli sijoitettu padon huoltokäytävään tai galleriaan, jonne Ukrainan ei olisi ollut mahdollista päästä – toisin kuin Venäjän, jonka hallussa pato oli. (STT)

Ennen ja jälkeen: Satelliittikuvat paljastavat Kahovkan padon aiheuttamat tuhot 0:52
Katso video: Tältä tulvatuhot näyttävät satelliikuvissa.

22.47: Putin Afrikan johtajille: Venäjä avoin "rakentavaan dialogiin" Ukrainaan liittyen

CNN kertoo Vladimir Putinin sanoneen Afrikan maiden johtajien kanssa lauantaina toteutuneessa tapaamisessa, että Venäjä on "avoin rakentavalle dialogille" kaikkien sellaisten kanssa, jotka haluavat rauhaa perustuen oikeudenmukaisuuden periaatteisiin ja osapuolten aitojen intressien huomioimiseen. 

Putin väittää Venäjän olevan valmis harkitsemaan afrikkalaisten ehdotuksia konfliktin ratkaisemiselle, mutta syyttää Kiovaa neuvotteluista kieltäytymisestä. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina tavattuaan Afrikan maiden johtajat ennen Putinia, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa ovat mahdollisia vain venäläisten joukkojen vetäydyttyä kokonaan miehitetyiltä alueilta.

Lue myös:

    Uusimmat