Sosiaalinen media on jo aikuisen iässä - ensimmäinen sähköposti 40 vuotta sitten

Paljon puhutun sosiaalisen median suosio on kasvanut pisteeseen, jossa ilman Facebookia elävä saa osakseen lähes järkyttyneitä katseita. Netin joka toinen kolkka pursuaa sivustoja, joilla voit jakaa kuvasi, mielenkiinnon kohteesi ja elämäsi pienintä yksityiskohtaa myöten.

Mutta kenen idea se oli? Kuka keksi viestittelyn, kuvien jakamisen, videot, kuulumisten päivittelyn - kokonaan uuden yhteydenpitomuodon?

Kaikki alkoi vuonna 1971, kun maailman ensimmäinen sähköposti matkasi tietokoneesta toiseen. Aikaisemmin viestejä oli kyetty lähettämään vain yhden koneen sisällä, käyttäjältä toiselle.

Työskennellessään Arpanetin, Internetin edeltäjän parissa, tietokoneinsinööri Ray Tomlinson loi ohjelman, jolla hän kykeni lähettämään viestejä toiseen koneeseen @-merkkiä hyväksi käyttäen. Kukaan ei enää muista, mitä ensimmäinen sähköposti sisälsi, ei Tomlinson itsekään. Viestiä lähettäessään hän tuskin ajatteli kehittäneensä maailmaa mullistavan järjestelmän.

Sähköpostista edettiin BBS:ään - puhelinmodeemilla toimineeseen, keskustelupalstaa edeltäneeseen järjestelmään - vuonna 1978. BBS mahdollisti Internetin chatteja muistuttavan reaaliaikaisen keskustelun. Keskusteluohjelmien kautta levisivät myös ensimmäiset selaimet.

Yksi ensimmäisistä sosiaalisen median sivustoista - GeoCities - kohosi Internetin syövereistä teknologiayrittäjä David Bohnettin ja John Reznerin toimesta vuonna 1994. Ideana oli antaa käyttäjille mahdollisuus tehdä omia nettisivuja, jotka luokiteltiin "citeihin" - esimerkiksi viihteeseen liittyvät sivut tuli sijoittaa "Hollywoodiin".

Nykyään GeoCities on saatavilla vain Japanissa, mutta samankaltaista sivutilaa tarjoavat muun muassa webs.com, suntuubi.com ja monet, monet muut palveluntarjoajat.

Ensimmäisen varsinaisen yhteisöpalvelun perustivat kaksi yhdysvaltalaista yliopisto-opiskelijaa vuonna 1995, vain vuosi GeoCitiesin jälkeen. TheGlobe.comin käyttäjät saivat julkaista omaa sisältöään ja olla yhteydessä muihin käyttäjiin. Globen suosio nousi hetkessä nollasta sataan, mutta koki pian dramaattisen laskun, ja useiden leikkausten jälkeen yhtiö kaatui pari vuotta sitten.

Samaan aikaan toisaalla

Sosiaalinen media ja yhteisöpalvelut jatkoivat kehitystään, ja ennen vuosituhannen vaihdetta, vuonna 1997, julkaistiin Windows Messengerin ja muiden pikaviestimien äiti, AOL Instant Messenger, eli AIM. Samana vuonna Sixdegrees.com keksii profiilit ja kaverien listauksen.

Koko 1990-luvun ajan Internet-ala yhteisöineen päivineen kasvoi kasvamistaan muodostaen lopulta IT-kuplan. Vuosituhannen vaihteessa kupla puhkeaa, Internet-yritysten osakkeet romahtavat ja yrittäjät palaavat piirustuspöytiensä ääreen.

Vuonna 2002 perustettu Friendster oli ensimmäinen haastaja perinteiselle yhteydenpidolle sähköpostille. Friendsterin saattoi myös jakaa kuvia, videoita, musiikkia ja muita kiinnostuksen kohteita. Heti perustamisen jälkeen Friendster koki suuren suosion ja sen käyttäjämäärä nousi kolmeen miljoonaan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Heti seuraavana vuonna Friendster-kopioksi tarkoitettu MySpace näkee päivänvalon. Sen ensimmäisen version koodaaminen vei vain 10 päivää. Perässä seurasi yhä useampia, toisiaan yhä enemmän muistuttavia sivustoja.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Vuonna 2004 nuori Harvard-opiskelija sai eräältä yhtiöltä tehtäväkseen viimeistellä yhteisöpalveluohjelma, jota oli kehitellyt. Nuori mies kuitenkin varasti koodin. Hän on Mark Zuckerberg, Facebookin toimitusjohtaja ja nykyään maailman 212. rikkain ihminen.

Alunperin Zuckerberg tovereineen suunnitteli Facebookin vain Harvardin opiskelijoiden käyttöön, mutta sen suosio kasvoi nopeasti ja sitä laajennettiin myös muutaman muun arvostetun yliopiston, kuten Yalen käyttöön.

Facebook laajensi muihinkin kouluihin, myös ulkomaisiin, kunnes vuonna 2006 palvelu avautui ensin työyhteisöille ja lopulta kaikille.

Zuckerberg joutui lopulta maksamaan lähes 50 miljoonaa euroa vahingonkorvausta ConnectU-yhtiölle Facebook-koodista vuonna 2008. Samana vuonna Facebook ohitti MySpacen maailman johtavana sosiaalisena mediana. Pieni Friendster-parka jäi auttamatta kummankin varjoon.

Nykyään Facebookilla on jo yli puoli miljadia jäsentä, ja sen rahalliseksi arvoksi on arvioitu lähes 38 miljardia euroa.

Facebookin rinnalla yhteisöpalveluja tulee koko ajan lisää. Mikroblogi Twitter perustetaan vuonna 2006, eikä sekään jäänyt buumista osattomaksi. Esimerkiksi viime vuoden jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Japani - Tanska-pelin päättyessä julkaistiin 3 283 "twiittiä" sekunnissa.

Miten tästä jatketaan?

Ensimmäisen sähköpostin lähettämisestä tulee kuluneeksi tänä vuonna 40 vuotta. Ehkä seuraavien 40 vuoden päästä koulunsa voi käydä netissä ja työt tehdä kotoa käsin. Kotoa poistuttaisiin vain käymään kaupassa - tai kaikki ostoksetkin hoidettaisiin verkossa.

Kahvilat ja ravintolat ajautuisivat konkurssiin, sillä kukaan ei niissä käy, kun ystävänsä voi tavata netissäkin.

Kukapa tietää?

Lue myös:

    Uusimmat