Mainos

Sosiaaliala vaatii lastensuojelun kriisin ratkaisemista – "Yhdellä työntekijällä voi olla jopa 80 lapsiasiakasta"

Yli tuhat sosiaalialan työtekijää ja opiskelijaa vetoaa päättäjiin lastensuojelun kestämättömän tilanteen parantamiseksi. Allekirjoittajien mukaan yhtä sosiaalityöntekijää kohden voi olla enimmillään jopa 80 lapsiasiakasta.

– Me sosiaalityöntekijät olemme seuranneet voimattomina sitä rakenteellista lasten ja nuorten heitteillejättöä, jota lastensuojelutyön krooninen aliresursointi saa aikaan useissa kunnissa, vetoomuksessa sanotaan.

Allekirjoittajat toteavat, että kiire ja kuormitus näkyvät lastensuojelun arjessa. Tällöin työn laatu heikkenee ja virheet lisääntyvät. Monet sosiaalityöntekijät kokevat jäävänsä työssään liian yksin, vetoomuksessa todetaan.

Päättäjiltä perätään vastuuta

– Me sosiaalityöntekijät pidämme epäoikeudenmukaisena ja lasten oikeuksien vastaisena tilannetta, jossa poliitikot ja monien kuntien virkamiesjohtokin näyttää ummistavan silmänsä ja laistavan vastuunsa oman kunnan lastensuojelun asiakkaana olevien lasten todellisuudelta, allekirjoittajat sanovat.

Lastensuojelun työntekijät huomauttavat, että he eivät pysty päättämään asiakasmäärien pienentämisestä. Ratkaisut vaativat poliitikkojen ja kuntien virkamiesjohdon päätöksiä.

– Tarvitsemme rauhaa ja aikaa tutustua lapseen ja selvittää, luoda ja ylläpitää luottamusta ja selvittää, millaisia lapsen läheiset ihmissuhteet ja arjen kokemukset ovat.

Lapsen oikeuksien päivä on tänään

Tänään maanantaina vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus. Päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Sopimus hyväksyttiin vuonna 1989 YK:n yleiskokouksessa. Sen keskeisiä periaatteita ovat syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemysten kunnioittaminen.

Sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus. Sen ulkopuolella on jättäytynyt ainoastaan Yhdysvallat. Suomessa sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

Yleisluontoinen lapsen oikeuksien julistus on vanhempaa perua ja vuodelta 1959.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.