Sorsaa sopassa

Sorsastus aika kestää vielä vuoden loppuun asti. Sorsaruoista on syksyn aikana tullut kysymyksiä tasaiseen tahtiin. Tässä muutama tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon linturuokia valmistettaessa.

1. Vesilinnut tulee puhdistaa mahdollisimman pian ampumisen jälkeen. Sisälmyksiä poistettaessa, on muistettava poistaa samalla myös rasvarauhaset peräaukon molemmilta puolilta.
2. Lintu kynitään ja pienet höyhenet kärventää avotulella. Työ helpottuu kun lintu kastetaan kuumaan veteen, jolloin höyhenet eivät lentele ympäriinsä.
3. Vesilintuja ei yleensä riiputeta, niiden helpon pilaantumisen vuoksi. Ilmojen kylmetessä riistaa voidaan riiputtaa päivä tai pari. Tästä on myös muita koulukuntia, jotka suosittelevat jopa viikon riiputusaikaa. Vesilinnut riiputettaan kaulasta.
4. Maun miedontamiseksi lintua voidaan liottaa tai keittää viiden minuutin ajan suolalla maustetussa maidossa.
5. Sitkeä lihan mureuttamiseksi haudutusliemeen kannattaa lisätä alkoholia.
6. Ruokailijaa kohden nyljettyä lintua luineen varataan noin 300 grammaa.
7. Lintu kannattaa sitoa kalastajalangalla ennen kypsentämistä tasaisen kypsymisen saavuttamiseksi.
8. Mausta lintu suolalla ja pippurilla ennen kypsentämistä. Anna mausteiden imeytyä puoli tuntia.
9. Ruskista lintu paistinpannussa voi-öljyseoksessa ennen kypsäksi hauduttamista.

Sorsaa kermaisessa kastikkeessa

2 sorsaa
puolikas sitruuna
voita ruskistamiseen
pippuria
suolaa
1 sipuli
2 porkkana
1-2 dl punaviiniä
1-2 dl vettä
rosepippuria

Kastike:
n. 25 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
yhteensä 3 dl haudutuslientä ja lihalientä
1,5 dl kuohukermaa
1-2 rkl sinihomejuustoa
1 rkl puna- tai mustaherukkahyytelöä

Hiero esikäsitellyt sorsat (puhdistettu, kynitty, maustettu ja sidottu) sitruunalla sisä- ja ulkopuolelta. Ruskista lintu voissa. Lisää suola ja pippuri tässä vaiheessa lihan pintaan. Lisää porkkanat, sipuli, viini ja vesi. Hauduta kannen alla 30 - 45 minuuttia. Kun lintu on kypsä, ota pois ja pidä lämpimänä.

Siivilöi haudutusliemi. Lisää lihalientä niin että nestettä on yhteensä noin 3 desilitraa. Pidä lämpimänä. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot. Ruskista jauhot. Lisää kuuma liemi hyvin sekoittaen. Keitä hiljalleen noin viisi minuuttia. Mausta sinihomejuustolla ja hyytelöllä. Lisää kerma, kiehauta ja tarkista maku. Irrota lihat luista ja koristele ros pippurilla. Tarjoa riisin tai perunoiden ja juuresten sekä kastikkeen kanssa.

Uunissa paistettua sorsaa omenoiden kera

1 iso tai 2 pientä sorsaa
suolaa
mustapippuria
3-4 rkl voita
2-3 lehtisellerin vartta
7 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
6 hapanta omenaa
voita
2-3 rkl punaherukkahyytelöä

Hiero lintuihin suolaa ja pippuria. Sido linnut. Pane linnut uunipannuun ja pannu mietoon uuniin noin 30 minuutiksi. Kaada pannuun valunut rasva pois. Viipaloi varsisellerit. Kiehauta liemi ja kerma sekä lisää varsisellerit. Kaada lintujen päälle uunivuokaan. Kypsennä lintuja 175 asteisessa uunissa 30-45 minuuttia usein liemellä valellen.

Valmista omenat. Kuori ja koverra poista siemenet omenaporalla. Pane voideltuun uunivuokaan ja laita päälle nokare voita. Kypsennä yhtä aikaa lintujen kanssa uuniin ala- tai ylätasolla. Kun omenat ovat kypsiä täytä reikä hyytelöllä ja pidä lämpimänä foliolla peitettynä. Poista kypsistä linnuista langat ja nosta vadille. Valele liemellä. Laita omenat viereen. Tarjoa lisäksi perunoita tai riisiä.

Lue myös:

    Uusimmat