Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Sorsaa sopassa

timjami, rosmariini
timjami, rosmariiniCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 08.06.2001 16:56

Sorsastus aika kestää vielä vuoden loppuun asti. Sorsaruoista on syksyn aikana tullut kysymyksiä tasaiseen tahtiin. Tässä muutama tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon linturuokia valmistettaessa.

1. Vesilinnut tulee puhdistaa mahdollisimman pian ampumisen jälkeen. Sisälmyksiä poistettaessa, on muistettava poistaa samalla myös rasvarauhaset peräaukon molemmilta puolilta.
2. Lintu kynitään ja pienet höyhenet kärventää avotulella. Työ helpottuu kun lintu kastetaan kuumaan veteen, jolloin höyhenet eivät lentele ympäriinsä.
3. Vesilintuja ei yleensä riiputeta, niiden helpon pilaantumisen vuoksi. Ilmojen kylmetessä riistaa voidaan riiputtaa päivä tai pari. Tästä on myös muita koulukuntia, jotka suosittelevat jopa viikon riiputusaikaa. Vesilinnut riiputettaan kaulasta.
4. Maun miedontamiseksi lintua voidaan liottaa tai keittää viiden minuutin ajan suolalla maustetussa maidossa.
5. Sitkeä lihan mureuttamiseksi haudutusliemeen kannattaa lisätä alkoholia.
6. Ruokailijaa kohden nyljettyä lintua luineen varataan noin 300 grammaa.
7. Lintu kannattaa sitoa kalastajalangalla ennen kypsentämistä tasaisen kypsymisen saavuttamiseksi.
8. Mausta lintu suolalla ja pippurilla ennen kypsentämistä. Anna mausteiden imeytyä puoli tuntia.
9. Ruskista lintu paistinpannussa voi-öljyseoksessa ennen kypsäksi hauduttamista.

Sorsaa kermaisessa kastikkeessa

sitruunat
sitruunatCopyright Alma Media Oyj 2000

2 sorsaa
puolikas sitruuna
voita ruskistamiseen
pippuria
suolaa
1 sipuli
2 porkkana
1-2 dl punaviiniä
1-2 dl vettä
rosepippuria

Kastike:
n. 25 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
yhteensä 3 dl haudutuslientä ja lihalientä
1,5 dl kuohukermaa
1-2 rkl sinihomejuustoa
1 rkl puna- tai mustaherukkahyytelöä

Hiero esikäsitellyt sorsat (puhdistettu, kynitty, maustettu ja sidottu) sitruunalla sisä- ja ulkopuolelta. Ruskista lintu voissa. Lisää suola ja pippuri tässä vaiheessa lihan pintaan. Lisää porkkanat, sipuli, viini ja vesi. Hauduta kannen alla 30 - 45 minuuttia. Kun lintu on kypsä, ota pois ja pidä lämpimänä.

Siivilöi haudutusliemi. Lisää lihalientä niin että nestettä on yhteensä noin 3 desilitraa. Pidä lämpimänä. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot. Ruskista jauhot. Lisää kuuma liemi hyvin sekoittaen. Keitä hiljalleen noin viisi minuuttia. Mausta sinihomejuustolla ja hyytelöllä. Lisää kerma, kiehauta ja tarkista maku. Irrota lihat luista ja koristele ros pippurilla. Tarjoa riisin tai perunoiden ja juuresten sekä kastikkeen kanssa.

Uunissa paistettua sorsaa omenoiden kera

omenaomenaCopyright Alma Media Oyj 2000

1 iso tai 2 pientä sorsaa
suolaa
mustapippuria
3-4 rkl voita
2-3 lehtisellerin vartta
7 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
6 hapanta omenaa
voita
2-3 rkl punaherukkahyytelöä

Hiero lintuihin suolaa ja pippuria. Sido linnut. Pane linnut uunipannuun ja pannu mietoon uuniin noin 30 minuutiksi. Kaada pannuun valunut rasva pois. Viipaloi varsisellerit. Kiehauta liemi ja kerma sekä lisää varsisellerit. Kaada lintujen päälle uunivuokaan. Kypsennä lintuja 175 asteisessa uunissa 30-45 minuuttia usein liemellä valellen.

Valmista omenat. Kuori ja koverra poista siemenet omenaporalla. Pane voideltuun uunivuokaan ja laita päälle nokare voita. Kypsennä yhtä aikaa lintujen kanssa uuniin ala- tai ylätasolla. Kun omenat ovat kypsiä täytä reikä hyytelöllä ja pidä lämpimänä foliolla peitettynä. Poista kypsistä linnuista langat ja nosta vadille. Valele liemellä. Laita omenat viereen. Tarjoa lisäksi perunoita tai riisiä.

Lisää aiheesta:

Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremminEliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksiTuoreesta iPhonesta saa pulittaa jopa 2 500 euroa – asiantuntijalta tyrmäysLegendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseenVaroitus sähköyhtiöltä: Älä maksa tätä "laskua"!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:04
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin

  • 19:23
    Ikääntyminen

    Eliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi

  • 18:58
    iPhone

    Tuoreesta iPhonesta saa pulittaa jopa 2 500 euroa – asiantuntijalta tyrmäys

  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen