Sormuksen historiaa

Suomessa sormus yleistyi avioliiton symbolina katolisen kirkon vaikutuksesta keskiajalla. Sormuksen pyöreä muoto on täydellisyyden ja ikuisuuden symboli. Sormukseen kätkeytyy suojelevia voimia, sillä sormen ympärille sulkeutuva rengas synnyttää suojaavan vaikutuksen, joka karkottaa pahat henget. Vihkisormuksen paikaksi vakiintui vasemman käden nimetön, koska juuri tästä sormesta uskottiin olevan suora yhteys sydämeen.

Keskiaikana suosittuja olivat uskonnollisten symbolien koristamat kulta- ja hopeasormukset. 1600-luvun lopulla Ruotsissa ja Suomessa tuli tavaksi, että sulhanen antoi morsiamelleen vihittäessä vielä toisen sormuksen. Tästä alkoi kahden sileän sormuksen historia. Vain Suomessa ja Ruotsissa vaimot käyttävät kahta sormusta, muissa maissa se on lesken merkki. 1600-luvulla tuli myös tavaksi, että sulhanenkin rupesi käyttämään sormusta.

Kihla- ja vihkisormus

Vihkisormus voi olla monille ainoa koru, jota käytetään läpi elämän, joka päivä. Sormus on lopullinen sinetti avioliittolupaukselle. Vihkisormukseksi valitaankin kultainen, morsiamelle usein timanteilla koristeltu malli, joka säilyttää loistonsa. Kalevala Koru tarjoaa laajan valikoiman kultasormusmalleja, jotka sopivat sekä morsiamelle että sulhaselle. Sormusten vanhimmat mallit ovat peräisin Uskelasta löytyneestä kultasormuksesta, joka ajoittuu 300-luvulle jKr. Tuhannen vuoden takaisten koristeaiheiden mukaan valmistetut sormukset puhuttelevat ajattomalla kauneudellaan. Uusissa sormuksissa hehkuu huippusuunnittelijoiden moderni muotokieli. Kalevala Korun kultasormusmallistossa on edustettuna sekä uusi design että klassikot.

Myös kihla- ja vihkisormuksissa trendit vaihtelevat. Tänä päivänä moni pari suosii valkokultaa sekä näyttäviä jalokiviä. Jalokivistä suosituin on timantti, ikuisen rakkauden symboli. Esimerkiksi Trio-timanttisormuksessa sekä rivitimanttimalleissa korkealaatuiset jalokivet on istutettu kelta- tai valkokultaan, morsiamen mieltymyksen mukaan. Kalevala Korun kultasormusten mallit valmistetaan korkeaa ammattitaitoa vaativana käsityönä.

Suunnittele oma sormus

Voit myös itse halutessasi suunnitella oman Kalevala Koru -sormuksen, johon voit valita timantteja mielesi mukaan. Sormuksen ulkopintaan voidaan kaivertaa koristeeksi myös valitsemasi mietelause, vaikkapa muinaisen roomalaisen vihkiseremonian säe: ”Ubi tu caius ibi ego caia - Missä ikinä oletkin, olen kanssasi”. Tekstikoristeiset Tarinasormukset kertovat juuri teidän tarinanne.

Sormuksen hinta

Entä sormuksen hinta? Vanhan käytännön mukaan morsiamen kihlasormus saa maksaa sulhasen yhden kuukauden palkan, ja vihkisormus kolmen kuukauden palkan.

Sormuksen symboliikka

Sormuksen pyöreä muoto on täydellisyyden ja ikuisuuden vertauskuva. Sormukseen kätkeytyy suojelevia voimia, sillä sormen ympärille sulkeutuva rengas synnyttää maagisen voiman, joka karkottaa pahat henget. Vihkisormuksen paikaksi vakiintui vasemman käden nimetön, koska juuri tästä sormesta uskottiin olevan yhteys sydämeen. Kultainen vihki- ja kihlasormus säilyttää loistonsa symboloiden samalla ikuista onnea.

Teksti ja kuvat: Kalevala koru

Lue myös:

    Uusimmat