Soppamiehen resepteistä kirja

Soppamiehestä tutut reseptit on nyt siirretty Otavan kustantamaan kirjaan, joka ei ole pelkästään reseptikirja. Se on samalla eräänlainen elämäntarina, jossa on yksi päähenkilö ja lukuisia sivuhenkilöitä. Kirjassa analysoidaan myös paikkakuntia, joissa soppamies Harri Syrjänen on ohjelman parina ensimmäisenä vuonna keitoksiaan keitellyt.

TV-ohjelman fiilis on havaittavissa kirjan runsaassa kuvituksessa ja ennen kaikkea tarinoissa.

- Kirja tuntuu aivan siltä kuin olisin sen itse kirjoittanut, toteaa Syrjänen Santtu Luodon kirjoittamasta tekstistä.

Syrjänen tunnustaa olevansa tuotoksesta erittäin ylpeä, sillä kirjan tekeminen oli raskas prosessi.

- Oli mukavaa saada se viimein käteensä.Soppamiehelle mikään tehtävä ei ole mahdoton. Eikä kukaan kuole nälkään tämän miehen matkassa. Tokihan hänelle maistuvat myös muiden tekemät safkat.

- Jos joku vaivautuu mulle kokkaamaan, olen onnellinen.

Makuelämys on toissijainen asia. Ruoan perustarkoitus on saada vatsa täyteen ja pitää itsensä terveenä.

Tuoreen kalan puolestapuhujaSyrjänen kertoo olevansa kalan ystävä. Hän on syystäkin huolissaan tuoreen kalan saatavuudesta kaupasta.

- Kyllä ne kaupoissa tietävät, milloin kala on sinne saapunut. Mutta milloin se on pyydetty, onkin jo asia, mihin ei vastausta saa, Soppamies jyrähtää.

Kalastajaksi sen enempää kuin ravintolan pitäjäksi Syrjänen ei aio ryhtyä - ainakaan Suomessa.

- Ulkomaille voisin ehkä perustaa ravintolan.

Hellaa pelkäävien miesten on syytä antaa rauhassa tutustua kauhaan ja kattilaan.

- Jos kyse on vain laiskuudesta, niin ehkä hypnoosi voisi auttaa, Syrjänen pähkäilee.

- Antaa miehen rauhassa kokata ilman neuvoja keittiössä, Luoto tietää.

Uunitomaatteja ja oliiveja1 kg hyvälaatuisia tuoreita tomaatteja tai kirsikkatomaatteja3 dl Kalamata-oliivejahedelmäistä extra vergine -oliiviöljyä2 rkl balsamiviinietikkaa

1. Lado tomaatit ja oliivit isoon uuniastiaan, pirskottele päälle reilusti oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.2. Kypsyttele uunissa 200 asteessa vartin verran.

Grillattua siikaa

4 pientä siikaa1 nippu basilikaa2 sitruunaruohon oksaaoliiviöljyäsuolaa pippuria puolen sitruunan mehuvarrastikkuja

1. Leikkaa siikojen pintaan viillot ruotoon saakka molemmin puolin kaloja. Hiero pintaan suolaa ja pippuria2. Pakkaa siikojen sisään pari basilikan oksaa ja pilkottua sitruunaruohoa. Kostuta sitruunamehulla ja oliiviöljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla.3. Sulje kalat bambutikuilla4. Grillaa lempeällä tulella (nuotiolla tai grillissä) molemmin puolin noin kymmenen minuuttia.

"Soppamiehen oppien mukaan mökillä onkin vedettävä aina snapsia: aamiaisella, lounaalla ja illallisella, ja lisäksi vielä ennen nukkumaanmenoa. Snapsi on yksi niistä pienistä asioista, jotka erottavat ihmisen eläimestä. Esimerkiksi oravat eivät nauti snapseja, ja niinpä ne eivät myöskään osaa valmistaa mansikkakakkua."

Teksti: Pirjo HilakariKuvat: Juha-Pekka Laakio Reseptit kirjasta: Soppamies Harri Syrjänen

Lue myös:

    Uusimmat