Sopeutumiseläkkeen valuvioista eivät kohujen sytykkeet lopu

Mikäli lainsäädäntöön ei tule muutoksia, sopeutumiseläkettä nauttivaan entiseen kansanedustajaan voi törmätä vielä vuosikymmeniä. Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat työskennelleet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta.

Eläkkeiden myöntämisestä vastaava Kevan ratkaisupäällikkö Markku Hakkila toteaa, että eduskunnassa on edustajia, joilla on oikeus sopeutumiseläkkeeseen vielä vuosikymmenien päästä.

– Tällaisia ovat oikein nuoret, jotka on valittu ennen vuotta 2011. He voivat saada sopeutumiseläkettä 65-vuotiaaksi saakka, Hakkila sanoo.

Työeläkemaksu määrää huomioitavat tulot

Pääomatulot ja työskentelystä oman yrityksen taseeseen kertyvät varat eivät vaikuta kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin. Sopeutumiseläkettä saavan sopeutumiseläke ja ansiot saavat ollaan enintään noin 60 prosenttia kansanedustajana saamastaan palkkiosta. Rajan yli menevät ansiotulot vähentävät eläkettä, mutta huomioon otetaan vain ansiotulot, ei pääomatuloja. Lisäksi säännösten perusteella on mahdollista ahkeroida esimerkiksi oman yrityksen lukuun, jättää tienestit yritykseen parkkiin ja nostaa ne yrityksestä pois sen jälkeen, kun sopeutumiseläkkeen maksatus lakkaa.

Hakkila ei kommentoi yksittäisiä tapauksia, mutta vahvistaa periaatteen olevan näin. Jos tuloista ei makseta työeläkemaksua, niitä ei huomioida.

– Tuloina huomioidaan ainoastaan ansiot, joista maksetaan työeläkemaksua, ovat ne sitten palkkatuloa tai yrittäjän itse ilmoittamaa yrittäjän työtuloa. Mitään muita yritystoimintaan liittyviä ansioita ei huomioida, Hakkila sanoi STT:lle.

Viimeksi maanantaina Iltalehti nosti esille kokoomuksen entisen kansanedustajan Tuija Nurmen, joka on nostanut sopeutumiseläkettä vuodesta 2011. Iltalehden mukaan yleislääkärinä työskentelevälle Nurmelle voi kuitenkin tälläkin hetkellä varata aikoja ja hän laskuttaa Terveystaloa perheyhtiönsä kautta.

Nurmi omistaa yhdessä miehensä kanssa Nurmi & Sons -yhtiön. Iltalehden mukaan yhtiö ei ole maksanut omistajilleen lainkaan palkkaa ja osinkoja on maksettu hyvin maltillisesti.

STT ei tavoittanut maanantaina Nurmea kommentoimaan asiaa.

Sopeutumisraha tuli 2011


Sopeutumiseläkettä tai sopeutumisrahaa sai lokakuussa yhteensä 34 henkilöä

Alho, Arja Inkeri
Bryggare, Arto Kalervo
Forsius, Merikukka
Gestrin, Anna Christina
Hemmilä, Pertti Aatos
Holmlund, Anne Elisabeth
Huotari, Anne Päivi Aulikki
Hänninen, Tuomo Juhani
Kaarilahti, Marjut Hannele
Karhu, Saara Elina
Karpela, Tanja Tellervo
Kerola, Eeva Inkeri
Kokko, Osmo Urmas
Komi, Katri Helena
Korhola, Eija-Riitta Anneli
Korhonen, Martti Allan
Koskinen, Elise Marjaana
Kurvinen, Esko Anton
Kuusisto, Merja Anneli
Kärkkäinen, Kari Juhani
Lindén, Suvi Helmi Tellervo
Lipponen, Päivi Pauliina
Matikainen-Kallström, Marjo Tuulevi
Nurmi, Tuija Anna-Liisa
Ojansuu-Kaunisto, Kirsi Johanna
Paasio, Heli Tuulikki
Parpola, Marjukka Meri
Pykäläinen, Tuija Maaret Sinikka
Rönni, Tero Matti Johannes
Seivästö, Ismo Eero
Seppälä, Arto Eemil
Thors, Astrid Gunilla Marga
Väätäinen, Tuula Anneli

Lähde: Keva, Tämän vuoden lokakuun alun tilanne

Sopeutumiseläkkeistä herää julkista ärtymystä tasaisin väliajoin, ja eläkkeet koettelevat kansalaisten oikeustajua. Sopimusten muuttaminen jälkikäteen on herkkä asia, mutta tänäkin vuonna asia on ollut julkisuudessa esillä.

Hakkilan mukaan Keva noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja toimii sen mukaisesti. Hän ei ota kantaa tarpeeseen muuttaa lainsäädäntöä.

Vuonna 2011 tuli voimaan kansanedustajan sopeutumisraha, joka korvasi sopeutumiseläkkeen. Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuotta riippuen edustajantoimen kestosta, ja määrään vaikuttavat sekä kansanedustajan ansio- että pääomatulot. 

Lue myös:

    Uusimmat