Sonyn uutuuspuhelimessa on erityinen kamera - näin se eroaa tavallisesta

Sony Xperia XZ Premium.[/caption] Sonyn uuden huippupuhelimen, Xperia XZ Premiumin, mahdollisesti mielenkiintoisin ominaisuus on uusi Motion Eye -kamera. Kamera edustaa Sonyn mukaan kolmatta sukupolvea yhtiön älypuhelinkameroissa, ja erikoiseksi sen tekee erillisellä DRAM-muistilla varustettu kenno. Sony esitteli uuden, älypuhelimiin tarkoitetun kennonsa helmikuussa, hieman ennen Xperia XZ Premiumin (ja samaa kameraa käyttävän Xperia XZs:n) ensiesittelyä. Erikoisuutena tässä kennossa on siihen sisäänrakennettu yhden gigabitin DRAM-muisti. Vastaava ratkaisu oli aiemmin nähty Sonyn vuonna 2015 esittelemässä RX100 IV -digipokkarissa, mutta tällä kertaa sama teknologia oli kutistettu mobiililaitekokoon. Muistin ansiosta kamera voi ottaa vastaan isomman määrän informaatiota kennon pikseleiltä, mikä mahdollistaa suuremman kuvausnopeuden. Suurempi kuvaus- tai oikeammin skannausnopeus taas mahdollistaa parikin asiaa. Kun tyypillinen älypuhelimen kamera ottaa yhden kuvan noin 40 millisekunnissa, tekee Sonyn uutuus sen kahdeksassa millisekunnissa. Näin nopeita kohteita kuvattaessa kuviin tulee selvästi vähemmän suljinvääristymää. Toinen suuren kuvausnopeuden suoma etu on mahdollisuus kuvata superhidastusvideota. Siinä missä kilpailijoiden puhelinkamerat voivat kuvata 120 tai 240 ruutua sekunnissa, voi Sonyn uutuus kuvata peräti 960 ruutua sekunnissa (720p-tarkkuudella). Kun lopputulos näytetään tyypillisellä 30 ruudun sekuntinopeudella, syntyy 32-kertainen hidastus. [caption id="attachment_89978" align="aligncenter" width="620"] Suuri skannausnopeus vähentää suljinvääristymää nopeasti liikkuvia kohteita kuvattaessa.[/caption] Sonyn Motion Eye -kamerassa superhidastus toimii hieman muiden valmistajien hidastuskameroista poiketen. Superhidastus toteutetaan niin sanottuna burstina tai purskeena, eli videota kuvattaessa käyttäjä näpäyttää hidastuspainiketta, jolloin kamera tallentaa hieman alle 0,2 sekunnin ajan suurimmalla nopeudellaan. Lopputulos venyy sitten 32-kertaiseksi, eli hidastus kestää vajaat kuusi sekuntia. Yhteen videoon voi ottaa useampia superhidastuksia, mutta hidastusten välissä täytyy muutama sekunti kuvata normaalinopeudella, ennen kuin kamera on jälleen valmis superhidastukseen.

Superhidastuksen toteutustapa tarkoittaa, ettei esimerkiksi perinteisiä hedelmän ampumisia tai lasin hajottamisia tarvitse juurikaan kuvata, sillä superhidastusta on todella vaikea ajoittaa juuri oikealle hetkelle. Sen sijaan jatkuvammasta liikkeestä saa hidastuksia otettua helposti. Lyhyen purskeen syynä on tietysti käytössä olevan kameran DRAM-muistin määrä, eli muisti ei yksinkertaisesti salli pidempiä superhidastuksia. Ehkä joskus tulevaisuudessa näemme isommalla muistilla varustettuja kennoja, mutta tässä vaiheessa on tyytyminen lyhyisiin hidastuspätkiin.

Sonyn kamera suoltaa superhidastusvideot ulos valmiina, eli hidastuskohtia ei pysty jälkikäteen muuttamaan, vaan hidastus on juuri siinä kohdassa, jossa käyttäjä on purskeen laukaissut. Toisaalta, koska video tulee valmiina hidastuksineen, se on helppo esimerkiksi jakaa sosiaaliseen mediaan ilman erillisiä muokkauksia.

Kolmas mielenkiintoinen kikka Sonyn Motion Eye -kamerassa on ennakoiva tallennus. Kamera tunnistaa, kun sillä kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, jolloin se on hieman käyttäjäänsä edellä, ja voi tallentaa enintään neljä ruutua jo ennen varsinaista laukaisuhetkeä. Jos kuvaaja siis myöhästyy kohteesta sekunnin murto-osan, voi ennakoiva kamera vielä pelastaa tilanteen. Kamerasovellus antaa tällöin mahdollisuuden tallentaa joko jonkin hieman ennen varsinaista laukaisua napatuista kuvista tai vaihtoehtoisesti kaikki ruudut, jotka se tilanteesta otti.

Samsung Galaxy S8:lla otettu kuva, jossa varjoiset alueet esiintyvät hieman turhan valoisina.

Sama paikka Xperia XZ Premiumilla kuvattuna. Varjoiset alueet näkyvät luonnollisemmin, mutta yksityiskohdat erottuvat silti.[/caption] Uusi, erillisellä DRAM-muistilla varustettu kenno tuo paljon uusia jippoja, mutta muitakin parannuksia kamerassa on. Kamerassa on esimerkiksi täysin uusi G-linssi, jonka on määrä parantaa kuvanlaatua erityisesti kuvan kulmissa. Myös valotus ja väritoisto sekä saturaatio vähässä valossa ovat Sonyn mukaan paremmat kuin aiemmissa kameroissa, ja pikaisen testin perusteella XZ Premium ottikin varsin hyvää jälkeä niin kirkkaassa ulkoilmassa kuin hieman hämärämmissä sisätiloissakin. Motion Eye -kamera löytyy myös Xperia XZs -mallista, mutta hiuksenhienoja eroja voi kameroiden kuvanlaadussa olla. Xperia XZ Premium käyttää nimittäin uudempaa Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä, joka sisältää paremman signaaliprosessorin kuin XZs:n Snapdragon 820. Sonyn mukaan tällöin puhutaan kuitenkin hyvin pienistä eroista kuvanlaadussa.

Lue myös:

    Uusimmat