Somalialaisnuoret syrjäytyvät ja pärjäävät

1990-luvulla maahan tulleista nuorista moni jäi oman onnensa nojaan, mikä näkyy nyt häiriökäyttäytymisenä. Toisaalta monet somalialaisnuoret ovat löytäneet oman paikkansa Suomessa.

Helsingin poliisi on huolestunut somalialaisnuorten syrjäytymisestä. Kaikkien osalta kotouttaminen ei ole onnistunut ja se näkyy Helsingin keskustan rikostilastoissa. Pienehkö somalialaisten nuorten joukko tekee kolmanneksen keskustan ryöstöistä.

"En sanoisi että se on järjestäytynyttä, mutta se on suunnitelmallista. Eli rikokset tehdään samalla tavalla: asianomistaja piiritetään usean henkilön toimesta, mahdollisesti jotain asetta näytetään, viedään omaisuus ja poistutaan eri suuntiin", kertoo ylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin keskustan poliisista.

Poliisin mukaan reilu kymmenen somalialaisnuorta tekee noin kolmanneksen Helsingin keskustan ryöstöistä. Uhrit ovat useimmiten suomalaisia nuoria tai ravintolasta palaavia juopuneita miehiä.

Poliisi korostaa, että kyse on pienestä, mutta aktiivisesta ryhmästä, jonka jäsenistä jotkut ovat poliisin tietojen mukaan tehneet kymmeniä ryöstöjä.

Eräät poliisit sanovat kameran ulkopuolella, että rikoksiin ajautuneiden nuorten osalta kotouttaminen Suomeen on epäonnistunut täysin. Joukossa on lapsisotilaita, joista kukaan ei välittänyt kun, he tulivat yksin maahan. Nyt nähdään seuraukset.

Suomi ei ollut valmistautunut

Somaliasta 90-luvulla tulleet nuoret joutuivat maahanmuuttajista erityisen koville suomalaisessa tietoyhteiskunnassa, joka oli täysin valmistautumaton muun muassa heidän koulutustarpeisiinsa. Silti monet nuoret pärjäävät ja toimivat jäänsärkijöinä myös perheilleen ja vaikeuksissa oleville, muille nuorille...

Yksi suuri haaste on ollut selviytyä vieraassa maassa, vieraalla kielellä ilman omia vanhempia. Kifah Mohamed tuli Suomeen 11-vuotiaana tätinsä perheen mukana.

"Kun sitten ei ole siinä hetkessä äitihahmoa eikä isähahmoa, on tosi vaikeeta, sitä on niin nuori ja tarvitsee äitiä tai isää... Se on vähän vaikeaa... sä oot erilainen kuin muut lapset", hän sanoo.

"Ne kysyvät: mistä sä tulit, miks sä tulit Suomeen, mitä sä teet täällä, miks sä oot koulussa... Tuli vaikeita kysymyksiä, se on hankalaa maahanmuuttajanuorelle", sanoo Jama Abdirisak.

Helsingin Aseman seudun Fenixissä tehdään katutyötä, jolla tuetaan maahanmuuttajanuoria ottamaan oma elämä hallintaan. Näitä nuoria koulutetaan myös vapaaehtoistyöntekijöiksi ja monen haaveena on nuoriso-ohjaajan ammatti.

"Ainakin mä haluan tehdä nuorten kanssa töitä, mä haluun auttaa niitä", sanoo Ali Mohamed.

"Sitä menee väärälle tielle, koska ei ole sitä ihmistä joka sanoo EI - näin ei saa tehdä. Kun sitä ei itse tiedä vielä, koska itse on vielä lapsi. Lapsi tarvitsee jonkun, joka sanoo, mikä on oikein ja mikä ei", Kifah Mohamed jatkaa.

Anne Alitolppa-Niitamo on tutkinut somalialaisnuorten elämää Helsingissä ja vastikään julkaissut väitöskirjansa "Icebreakers", jäänsärkijät.

"Näihin, jotka tulivat teini-iässä maahan, haasteet tavallaan kiteytyvät. Meillä ei ollut valmiuksia ja he olivat hyvin erityisessä roolissa, kun täällä ei aiempaa yhteisöä ollut. He olivat todella 'jäänsärkijöitä' hyvin nuorella iällä ja joutuivat hakemaan oman paikkansa" Alitolppa-Niitamo toteaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat