F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Sokeeraava väite: Suomen F1-kisasta oli sovittu Bernie Ecclestonen kanssa – "Tätä olen pantannut kaikki nämä vuodet"

5:01
Robert Lappalainen väittää: Suomen F1-kisasta oli sovittu Bernie Ecclestonen kanssa.

Rata-autoilun edistämisestä Suomessa tunnettu Robert Lappalainen esittää kovan väitteen: takavuosien F1-moguli Bernie Ecclestonen kanssa oli olemassa sopimus F1-kisan tuomisesta Helsinkiin vuodeksi 2002.

– Tätä minä olen pantannut nämä vuodet, mutta nyt minä halusin sen kertoa, Lappalainen sanoo MTV Urheilulle.

Entinen kilpa-autoilija Lappalainen toimi vuosina 1995–1997 promoottorina Helsinki Thunder -katuratakilpailuissa. Ne olivat menestys kahtena ensimmäisenä vuonnaan, jolloin Sörnäisissä järjestettiin yhteensä 250 000 katsojaa keränneet DTM-kisat. Vuonna 1997 ohjelmassa olivat Formula 3000 -luokan osakilpailu ja FIA GT -sarjan kilpailu, ja noihin aikoihin alkoivat Lappalaisen mukaan neuvottelut Bernie Ecclestonen kanssa formula ykkösten tulemisesta Suomeen.

Ecclestonen kanssa syntyi Lappalaisen mukaan hyvä suhde, kun Lappalaisen silloisesta vaimosta Marja-Leenasta oli muotoutunut mogulin luottoihminen. 

– Kun Bernie antoi meille GT-luokan -97, aloimme siinä yhteydessä neuvotella formula ykkösten tulemisesta Helsinkiin. Bernie kysyi, minä vuonna haluatte, Robert Lappalainen kertoo.

– 2002 oli se vuosi. Tehtiin Bernien kanssa yhteistyösopimus, että formula ykköset tulevat tänne.

Lappalainen kertoo reissanneensa tämän myötä eri maissa katsomassa, miten formula ykköset järjestetään. Hän sanoo kuitenkin tulleensa suomalaisen autourheilun kattojärjestön AKK:n torppaamaksi.

"Pannaan voitto puoliksi"

Lappalainen muistelee, että F1-kisasta puhuttiin AKK:n hallituksen kokouksessa vuonna 1998. Lappalainen sanojensa mukaan kertoi, että Ecclestone oli luvannut F1-kisan Helsinkiin ja asiasta oli sopimus.

– Puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sanoi, että ei pidä paikkaansa: "Bernie Ecclestone ei määrää formula ykkösiä, vaan se on FIA (kansainvälinen autoliitto). Edustamme täällä Suomessa FIAa ykkösiä, ja sinulla ei ole mitään oikeutta puhua formula ykkösistä", Lappalainen siteeraa.

– Sanoin heille, että miettikää, se on miljardihyöty tälle maalle, jos formula ykköset tulee. Tehdään se yhdessä, pannaan voitto puoliksi: teille 50 ja minulle 50.

Lappalainen kertoo saaneensa kuitenkin kylmää kättä.

– "Ei käy. Sinulla ei ole mitään oikeutta puhua formula ykkösistä. Formula ykköset ei tule Helsinkiin, koska formula ykköset eivät tule katuradalle" – tämä oli Sohlbergin sanoma.

"Kaikki oli valmiina"

Lappalainen päivittelee, että "kaikki oli valmiina" autourheilun kuninkuusluokan kisaa varten.

– Meillä oli organisaatio, meillä oli rata.

– Bernie sanoi Lontoon toimistossa, että tehän olette järjestäneet sen Helsingin kilpailun paremmin kuin hänen omansa. Me kysyimme, että miten niin. Hän oli lähettänyt Helsinkiin tarkkailijan katsomaan, miten me olemme tämän organisoineet.

Lappalaisen mukaan Suomen F1-kisa kaatui kateuteen. Kisaa ei voitu järjestää ilman kattojärjestö AKK:n tukea.

Vaikka Suomen F1-kisa ei toteutunut, Lappalainen ei ole kertomansa mukaan enää omalta osaltaan katkera, mitä hän oli monen vuoden ajan.

– Olen kuitenkin katkera suomalaisten fanien ja suomalaisen moottoriurheiluväen puolesta. Formula ykkönen olisi tullut Suomeen. Meillä oli kaikki valmiudet.

Sohlberg kiistää väitteet

AKK:n puheenjohtajana vuosina 1982–2011 toiminut Kari O. Sohlberg pitää Lappalaisen väitteitä Suomeen kaavaillusta F1-kisasta perättöminä. Lappalainen ei ottanut Sohlbergin mukaan asiaa AKK:ssa missään kohtaa esille.

– Voin kuvitella, että hän on keskustellut Bernie Ecclestonen kanssa vuonna 1997. Berniehän oli myös entrepeneur-tyyppi, kuten Robertkin. Sympatiat olivat varmasti Robertin puolella.

– Jos hän on silloin kertonut, että hän voisi järjestää Suomessa viiden vuoden päästä vuonna 2002 F1-kilpailun ja että häneltä löytyy tarvittava määrä rahaa – nykyeuroina noin 20 miljoonaa euroa, joka oli silloin eurooppalaisten kilpailujen mediaani – kyllä hän varmaan olisi sanonut "Roopelle" jotain, että näyttää hyvältä, Sohlberg toteaa.

Sohlberg toimi myös FIA:n hallituksen jäsenenä vuosina 1993–2001 ja 2003–2005. Hän sanoo käyneensä Ecclestonen kanssa paljon keskusteluja, mutta niissä Suomen mahdollinen F1-kisa 2002 ei tullut koskaan esiin.

– Hän totesi usein, että don't you worry, you are in the family (älä huoli, olet osa perhettä). Se tarkoitti, että luottamus oli aika korkea. Puolellakaan sanalla näiden vuosien aikana, joita oli mittava määrä, ei ikinä puhuttu, että Suomessa voitaisiin jollain tavalla järjestää F1-kilpailu vuonna 2002.

Sohlberg arvioi Lappalaisen puheiden kumpuavan mahdollisesti tämän unelmista.

– Jossain vaiheessa täytyy herätä niistä unista. Haluamatta millään tavalla loukata ketään ihmistä toivoisin, että Roope, jota kutsun ystäväkseni, heräisi.

Asiaa käsitellään Formulasirkuksessa MTV3:lla tänään kello 22.35 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja