Mainos

Soininvaara näpäyttää Stubbin sote-lausuntoja – "jompi kumpi ei nyt toimi"

Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä Osmo Soininvaara ihmettelee MTV:n Huomenta Suomessa sote-ratkaisussa esiteltyä valinnanvapautta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on esittänyt julkisuudessa, että sosiaali- ja terveysuudistuksessa valinnanvapaus tuo suomalaiselle vapauden valita yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin terveyspalvelun välillä.

– Sote-ratkaisussa on vielä kokonaan auki se, mitä valinnanvapaudella tarkoitetaan. Mitä valtiovarainministeri sanoo on se, että jonot poistuvat, koska kaikki voivat mennä yksityiselle ja samalla säästetään kolme miljardia euroa. Jompi kumpi ei nyt toimi. Jos se tosiaan tarkoittaa sitä, mitä Alexander Stubb sanoi, niin se maksaisi aivan tolkuttomasti.

Soininvaara on huolestunut siitä, että sote-ratkaisussa kaikkea ei ole valmisteltu niin hyvin kuin pitäisi.

– Se on taloudellisilta pelisäännöiltään hyvin vaikea asia. Se voi tuottaa hirveän suuria kustannuksia tai sitten se voi johtaa suuriin parannuksiin.

Määritellään hallitusohjelmassa

Sote-rahoituksen johtava asiantuntija Eveliina Huurre Sitrasta ei ole Osmo Soininvaaran tapaan yhtä huolestunut soten valinnanvapaudesta.

– Hallitusohjelmassa määritellään julkinen palvelulupaus. Onnistuessaan tämä valinnanvapaus vaatii taakseen sen, että se määritellään tarkasti, Huurre muistuttaa.

– Se määrittely on äärimmäisen vaikeaa. Tiedämme, että meidän rahat eivät tällä hetkellä riitä samaan terveydenhuoltotasoon, mitä tällä hetkellä tarjotaan. Tulevaisuudessa  joudutaan tekee äärimmäisen tiukka raami siitä julkinen palvelulupaus tulee olemaan, Huurre kertoo.

Tämä voi tarkoittaa Sitran asiantuntijan mukaan sitä, että yksityinen terveyspalvelun tarjoaja tulee julkiseen mukaan samoin tiukoin kriteerein ja hinnoin.

– Itsehallintoalue valitsee ne palvelun tuottajat, jotka tulee julkisen järjestelmän piiriin. Itsehallintoalue valitsee tuottajat, on se sitten yksityinen tai julkinen tai kolmas sektori, ja sen jälkeen asiakas valitsee näistä. Itseasiassa tässä käy niin, että yksityinen tulee julkisen järjestelmän paljon tarkempaan seulaan mukaan. Tämän määrittely, ketkä yksityiset palvelun tuottajat ja kolmas sektori, tulee tähän julkisesti verovaroin tuotettuun palveluun mukaan on erittäin tärkeä asia.  

– Tulemme tarvitsemaan ne työkalut, miten me jokainen osaamme sitten valita palvelut itsellemme tai lapsellemme, Huurre sanoo.

Digitalisaatio tuo palveluita

Molemmat olivat sitä mieltä, että valinnanvapaus ei kuitenkaan tule olemaan jokaisella paikkakunnalla samanlainen.

– Selvä enemmistö suomalaisista asuu kaupungeissa. Tietysti siellä, missä on paljon väkeä, niin valinnanvaraa tulee olemaan, Soininvaara näkee.

Sitran Huurre näkee kuitenkin, että palveluita tulee olemaan kaikkialla.

– Olemme tekemässä uudistusta pitkälle tulevaisuuteen. Tulevaisuudessa Utsjoella voi olla monipuolisia palveluita, mutta eri muodossa kuin nykyään. Esimerkiksi digitaalisessa muodossa. Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.