Soini perussuomalaisten johtoon

Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui tänään Iisalmessa alkaneessa puoluekokouksessa. SMP:tä ja sen raunioille syntynyttä perussuomalaisten puoluetta viisi vuotta johtanut kansanedustaja Raimo Vistbacka, 52, teki tilaa espoolaiselle valtiotieteen maisterille Timo Soinille, 35.

Vistbacka ilmoitti puoluekokouksen avauspuheenvuorossa, ettei hän jatka puheenjohtajana. Perusteena oli mm. se, että puolueen ainoan kansanedustajan ja organisaatiota kentällä rakentavan puheenjohtajan toimia on vaikea yhdistää.

Soini voitti vastaehdokkaana olleen niin ikään espoolaisen varapuheenjohtaja Terttu Savolan selvästi äänin 213-27. Soini on toiminut aiemmin SMP:ssä puoluesihteerinä ja varapuheenjohtajana. Perussuomalaisissa hän on istunut puoluehallituksen jäsenenä.

Vistbacka taputettiin yksimielisesti ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Naisille kiintiöity varapuheenjohtajuus meni muhoslaiselle Paula Jukalle. Juka voitti toisella äänestyskierroksella Savolan luvuin 140-52. Paikkaa tavoitteli lisäksi Paula Apila Helsingistä.

Kolmannen varapuheenjohtajan paikan sai Kuopion piirin puheenjohtaja Pauli Ruotsalainen. SMP:n entinen ministeri ja puoluesihteeri Urpo Leppänen luopui puolueen lehdessä etukäteen markkinoimastaan ehdokkuudestaan. Savolan kannatus ei riittänyt valintaan tässäkään äänestyksessä.

Henkilövalinnoista räväkkä keskustelu

Puheenjohtajan valintaa edelsi perussuomalaisten ja SMP:n perinteiden mukainen värikäs keskustelu, jossa omaa ehdokasta kiiteltiin ja vastapuolta kampitettiin armottomasti. Puhujapöntöstä myös kirota päräytettiin muutaman kerran reippaasti.

Monet puhujat vetosivat turhaan Vistbackaan, jotta tämä vielä muuttaisi mielensä. Salissa pelättiin, että eduskunnan ulkopuolinen puheenjohtaja jää armotta varjoon julkisuudelta.

Vistbacka sanoi astuvansa askeleen taaksepäin, jotta puolue pääsisi kaksi askelta eteenpäin. Hän uskoi voivansa varapuheenjohtajana valvoa uuden puheenjohtajan toimia ja lupasi huolehtia siitä, ettei Soini ole arkisin paljon kotona.

Soinin leiriä kiihdytti Savolan näkemys siitä, että Soini olisi puoluehallituksessa ilmoittanut muiden ehdokkaiden kannattajien tulevaisuuden jäävän heikoksi perussuomalaisissa. Soini itse sanoi jättävänsä tällaiset puheet omaan arvoonsa. Työttömänä olevan Soinin epäiltiin lisäksi ryhtyvän nostamaan palkkaa puolueelta.

Vennamolaisuudesta oli näkemyseroja

SMP:n perustajan Veikko Vennamon muistoa kunnioitettiin kokouksessa hetken hiljaisuudella. Puheenjohtajakeskustelussa vennamolaisuutta pyrittiin käyttämään sekä ansiona että lyömäaseena.

Entinen SMP:n kansanedustaja Lea Mäkipää arvioi, että SMP:ssä oli hienoja aatteita, mutta petturi-ihmisiä. Hänen mielestään Soinin vennamolaisuus on vain hyväksi.

Vistbacka joutui käyttämään nimismiehen ääntä jo kokouksen järjestäytyessä, kun Mape Mononen Joensuusta ryhtyi kesken asian asian esittelyn vastustamaan Vistbackan valintaa kokouksen puheenjohtajistoon.
-Mononen alas, Vistbacka päätti keskustelun.

IKL:n Järviharju torjuttiin oitis

Täysi rähäkkä salissa nousi siinä vaiheessa, kun kokouksessa läsnä ollutta Isänmaallisen kansallisliiton IKL:n liittojohtajaa Matti Järviharjua tarjottiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Kokouksen puheenjohtajisto totesi pikaisesti, ettei Järviharju ole puolueen jäsen. Esityksen tehnyt Merja Muronen Riihimäeltä talutettiin pois puhujakorokkeelta.

Vistbacka toisti puheessaan rahaliitto Emuun menoa koskevan perussuomalaisten kielteisen kannan. Puolue on mukana kansanäänestystä vaativassa liikkeessä.

Kokouspaikalle saapuneita noin kolmeasataa edustajaa kummeksutti Iisalmen kulttuurikeskuksen salossa liehunut Euroopan tähtilippu. Sen kerrottiin kuitenkin juhlistavan toista talossa pidettyä kokousta, jossa oli mukana vieraita Euroopan unionista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat