Mainos

Soini jyrähti Puola-päätöksestä: EU pysyköön lestissään

1:42

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ottaa blogissaan kantaa Euroopan unionin eiliseen ilmoitukseen, että se ryhtyy perkaamaan Puolan uuden kansallismielisen oikeistohallituksen itsevaltaisina pidettyjä päätöksiä.

EU-komissio käynnistää ensimmäistä kertaa mekanismin, jonka tarkoituksena on puuttua oikeusvaltio-ongelmiin jäsenmaissa.   

Soinin mukaan vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli.  

– Puolassa pidettiin vapaat ja rehelliset vaalit. Valta vaihtui ja vaalitulos vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön. Se kai on vaalien tarkoitus, äänestyslipun voimaa, Soini kirjoittaa.   

Puolan hallitus ajautui vuodenvaihteessa kärhämään EU:n kanssa, kun se toteutti kiistanalaisia uudistuksia oikeuslaitoksessa ja media-alalla.

Perustuslakituomioistuimen tuomareita pantiin vaihtoon, ja heidän toimivaltuuksiaan rajoitettiin. Lisäksi hallitus otti itselleen oikeuden erottaa julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoa.  

Soinin mukaan EU:n pitäisi pysyä lestissään.   

– EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään.  

 Komission käynnistämä menettely voi johtaa rangaistukseen, jossa Puolalta evätään äänioikeus EU:n päätöksenteossa. Tähän on pitkä matka, ja prosessi voi hyvin keskeytyä ennen sitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.