Mainos

Soijakastike sopii myös keliaakikolle

Suomen Keliakialiiton uuden suosituksen mukaan myös keliaakikko voi lorauttaa ruokaansa soijakastiketta, kirjoittaa Keliakia -lehti. Vuonna 2000 tehdyn ruotsalaistutkimuksen mukaan markkinoilla olleiden 16 soijakastikkeen gluteenipitoisuus jäi alle kymmenesosaan elintarvikeviranomaisten käyttämästä maksimiraja-arvosta.

Gluteeni hajoaa fermentoinnin aikana

Soijakastike valmistetaan soijapavuista ja vehnästä pitkän fermentointiprosessin avulla. Tällöin syntyy paljon entsyymejä, jotka hajottavat vehnän ja soijan proteiineja ja hiilihydraatteja. Proteiinien hajoamistuotteet ovat aminohappoja, pieniä peptidejä ja ammoniakkia. Soijan proteiinipitoisuus on siten vain 0,1 prosenttia.

Laskennallisesti soijakastikkeessa voisi olla 0,02 prosenttia vehnäproteiinia, joka on 0,015 grammaa gluteenia 100 grammassa tuotetta. Jo tämän laskelman perusteella soijakastike olisi gluteeniton elintarvike, sillä viranomaisten sallima enimmäismäärä gluteenia on 0,02 prosenttia.

Soijakastiketta on saatavilla myös täysin vehnättömänä, jolloin se voidaan valmistaa myös fermentoimalla tai hajottamalla soija hapon avulla. Japanissa pääosin vehnätöntä, fermentoinnilla valmistettua soijakastiketta kutsutaan nimellä tamari.

(MTV3-Finfood)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.