Sofi Oksasen Puhdistus on nyt voittamaton

Sofi Oksanen vastaanotti tänään Runeberg-palkinnon Porvoossa. (Kuva: Lehtikuva)

Kirjailija Sofi Oksanen viimeisteli tänään kirjallisen voittokulkunsa vastaanottamalla Porvoossa Runeberg-kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Puhdistus.

Runeberg-palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa teokselle, joka on saanut myös 30 000 euron Finlandia-palkinnon. Puhdistus oli myös viime vuoden myydyin kotimainen kaunokirja 102 200 kappaleen myynnillään. Oksanen päihitti myynnissä siis yleensä menestyneimmät kirjailijat Ilkka Remeksen ja Laila Hirvisaaren.

Yksimielisen raadin mukaan Puhdistus on kirjavuoden 2008 tapaus ja poikkeuksellisen vahva teos koko kotimaisessa nykykirjallisuudessa. Raati uskoo sen ajalliseen kestävyyteen, asemaan vuosikymmenen romaanina ja jopa tulevana klassikkona. Perustelujen mukaan Puhdistuksen kirjoittaminen ja lukeminen tekee kirjavuodesta 2008 erityisen.

- Puhdistus on tärkeä, jopa järkyttävä puheenvuoro, joka koskettaa ja puhuttelee lukeneisuuden määrästä riippumatta. Se on yhteiskunnallinen ja samalla henkilökohtainen. Se on ajankohtainen antaessaan äänen niille, joilla ei ole sitä ollut: yhtä lailla Viron historian vaietuille kuin ihmiskaupan uhreille eri puolilla maailmaa. Se on samalla ajaton kuvatessaan ihmisen julmuuden, petollisuuden, vallankäytön, nöyryyttämisen ja alistamisen yhä toistuvia mekanismeja. Puhdistus avaa myös kirjallisuudessamme uuden oven Viroon ja Viron historiaan, raati perustelee.

Peloton romaani

Raadin mukaan Puhdistus on ankara, kriittinen, nöyristelemätön ja peloton romaani, jonka merkittävyys syntyy perinteisten keinojen hallinnasta, draaman tajusta ja ennen kaikkea sanottavan painosta.

- Rakenne on loppuun asti harkittu, taitavasti kerrottu, ja koskettava juoni pitää lukijan valppaana ja kiinnostuneena loppuun saakka. Liki 400-sivuinen romaani tuntuu hengittävältä, siitä on karsittu kaikki tarpeeton; jäljellä on vain painavin ydin. Monet mieleen jäävät jaksot kruunaavat hiotun kokonaisuuden, joka kertoo enemmän kuin tarpeeksi mutta jättää paljon myös lukijan koettavaksi ja käsitettäväksi. Puhdistuksen lukenut lukee sen uudelleen: se on ensiluokkaista kirjallisuutta millä mittarilla tahansa punnittuna, raati kirjoittaa.

Romaani on raadin mukaan epäilyksettä paras Runeberg-palkintokilpaan osallistuneista teoksista.

Puhdistus on palkintoimuri

Sofi Oksanen on voittanut Puhdistus-romaanillaan Finlandia- ja Runeberg-palkintojen lisäksi esimerkiksi Varjo-Finlandian, Kalevi Jäntin säätiön palkinnon, Waltari-palkinnon sekä SSKK:n ja Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinnot.

Esimerkiksi Finlandia-diktaattori Pekka Tarkka vertasi joulukuussa Sofi Oksasen voimaa klassikkokirjailija Minna Canthiin. Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty jo 17 maahan.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin kunniaksi perustetun palkinnon tekee erityiseksi se, että sen taustalla ovat esimerkiksi Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen arvostelijain liitto.

Voittajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat kirjallisuudentutkija Kristina Malmio, runoilija Joni Pyysalo ja toimituspäällikkö Riitta Vaismaa, joka toimii raadin puheenjohtajana. Palkinnon saajaksi oli ehdolla myös esimerkiksi Olli Jalonen kiitetyllä romaanillaan 14 solmua Greenwichiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja