Sofi Oksanen: "Venäjä seuraa minua, se on täysin selvää" – duuman vaaleissa nähtiin kirjailijan mukaan täysin uusi ilmiö

9:28
Millaisia merkkejä Venäjä on jättänyt siitä, että seuraa Oksasen toimintaa? Katso suorasanainen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmasta.

Kirjailija Sofi Oksanen puhui Viiden jälkeen -ohjelmassa suorin sanoin Venäjän vaalivilpistä ja Venäjän harjoittamasta vakoilusta.

Sofi Oksanen on Suomen menestynein ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija – takataskustaan häneltä löytyy muun muassa Finlandia-palkinto ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto. 

Oksanen on tunnettu myös avoimesta Venäjä-kritiikistään.

Venäjällä käytiin hiljattain duuman vaalit, joita Oksanen kertoo seuranneensa.

– Tietenkin seurasin, vaikka lopputulos ei tainnut yllättää ketään, Oksanen naurahtaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Länsimaissa uskotaan vahvasti, että Venäjällä tapahtuu vaalivilppiä.

– Uutta tässä on se, että sitä ei edes yritetä piilotella, vaan todistusaineisto vaalivilpistä on levinnyt ympäri maailmaa, Oksanen toteaa.

– Mutta vaalit Venäjällä eivät ole vaalit siinä mielessä kuin me vaalit ymmärrämme. Vaalit ovat Venäjällä rituaali tai performanssi. Yhteinen esitys, johon koko maa osallistuu. Sitä kautta Putinin hallinto saa oikeutuksen, jolla me esimerkiksi kutsumme häntä presidentiksi, emmekä diktaattoriksi, Oksanen jatkaa.

0:42
Vaalivilpiksi epäilty tapaus tallentui videolle Venäjällä: "Taikakäsi" ilmestyy tiputtamaan ääniä uurnaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Äänestäjät osasiunaajia pakon edessä

Tavallisilla venäläisillä äänestäjillä ei Oksasen mielestä ole oikeasti valtaa – heidät vain imaistaan osaksi vaalinäytelmää.

– Heistä tulee osasiunaajia. Selvää vaalivilppiä on se, että työnnetään nippukaupalla ääniä johonkin laatikkoon tai vaaliuurnien sinetöinti on käytännössä olematon. Jos olisin Venäjällä äänestämässä itse, en varmasti uskoisi, että vaalisalaisuus säilyy.

Jos ihminen ei äänestä "oikein", hänellä voi Oksasen mukaan olla edessään huolta perheen turvallisuudesta tai uhkaa erilaisista häiriöistä, kuten ylimääräisistä verotarkastuksia.

– Niitä osataan kyllä järjestää, Oksanen sanoo.

Oksanen ei uskaltaisi omien sanojensa mukaan kritisoida Venäjää näin avoimesti, jos hänellä asuisi sukulaisia siellä.

Mistä Sofi Oksasen Venäjä-asenteet kumpuavat ja miksi hän uskaltaa puhua niistä avoimesti? Millaisia merkkejä Venäjä on jättänyt siitä, että seuraa Oksasen toimintaa? Katso suorasanainen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmasta yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja