Snowden alkaa kyllästyä Moskovaan – kotimainen vankilakin kelpaisi

Hiljattain Twitteriinkin liittynyt tietovuotaja Edward Snowden kertoo BBC:n haastattelussa tarjoutuneensa istumaan vankilatuomion päästäkseen takaisin Yhdysvaltoihin.

Kymmeniä tuhansia salaisia asiakirjoja julkisuuteen vuotanut Edward Snowden on oleskellut Moskovassa jo parin vuoden ajan, epätietoisena tulevaisuudestaan. Nyt hän kertoo odottavansa vastausta vankilatarjoukseensa Yhdysvaltain viranomaisilta.

– Olen tarjoutunut menemään vankilaan jo useasti, mutta en suostu toimimaan pelotteena ihmisille, jotka haluavat tehdä oikein hankalissa tilanteissa, Edward Snowden kertoo BBC:lle.

Guardianin mukaan aiemmin sekä Yhdysvaltain, että Iso-Britannian tiedustelupalvelujen johdossa on annettu ymmärtää, että Snowdenille halutaan mahdollisimman pitkä tuomio, joka toimisi pelotteena.

"Snowden kuolee Moskovassa"

BBC:n Panorama-ohjelma kysyi myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n entiseltä johtajalta Michael Haydeniltä, mitä hän uskoo Snowdenille tapahtuvan:

– Jos kysytte minun mielipidettäni, uskon, että hän kuolee Moskovassa. Hän ei ole tulossa kotiin, arvioi Hayden.

Mikäli Snowden palaisi Yhdysvaltoihin vailla mitään erillistä sopimusta, häntä odottaisi vähintään 30 vuoden tuomio vakoilusta, tai jopa elinkautinen. 

Lue myös:

    Uusimmat