Snellmanin ja HS:n tuomio pysyi hovissa

Oikeuden mukaan Anja Snellmanin kirjoitus oli halventava antaessaan vaikutelman, että SS-miesten perinneyhdistyksen Helsingin puheenjohtaja hyväksyisi juutalaisten joukkotuhoon.

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan kirjailija Anja Snellmanin ja Helsingin Sanomien päätoimittajan Janne Virkkusen käräjäoikeudessa saaman sakkotuomion.

Snellman ja Virkkunen tuomittiin sakkoihin Helsingin Sanomissa vuonna 2000 julkaistusta kirjoituksesta. Oikeuden mukaan Snellmanin kirjoitus oli halventava antaessaan vaikutelman, että SS-miesten perinneyhdistyksen Helsingin puheenjohtaja suhtautuisi ihaillen tai ainakin hyväksyvästi juutalaisten joukkotuhoon.

Viittaus muodostui siitä, että puheenjohtajan sanat "Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa" liitettiin juutalaisten joukkotuhoamisesta kertovan kappaleen yhteyteen.

Snellman tuomittiin kunnianloukkauksesta 20 päiväsakkoon eli maksamaan 780 euroa ja vastaava päätoimittaja Virkkunen painovapauden tuottamuksellisesta väärinkäyttämisestä 10 päiväsakkoon eli maksamaan 1 270 euroa. Lisäksi Sanoma Osakeyhtiö joutuu maksamaan SS-miesten perinneyhdistyksen Helsingin puheenjohtajalle 3 360 euroa korvausta jutun aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Puheenjohtaja vaati 40 000 euron korvauksia.

Vantaan kihlakunnansyyttäjä ei olisi aikanaan nostanut jutusta ollenkaan syytettä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vaati tapauksen viemistä käräjille. Jutun molemmat osapuolet valittivat Vantaan käräjäoikeuden huhtikuussa 2003 antamasta päätöksestä Helsingin hovioikeuteen.

Tänään päätöksensä antanut hovioikeus ei järjestänyt suullista käsittelyä, koska asiassa ei sen mukaan ollut kyse suullisen todistelun uskottavuuden arvioinnista. Pääkäsittelyä oli pyytänyt perinneyhdistyksen puheenjohtaja.

Kiistelty artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla 31. joulukuuta 2000. Kuluneen vuoden tapahtumia kerranneessa artikkelissa Veljesapu ry:n (kirjoituksessa Suomen SS-miesten perinneyhdistyksen) Helsingin puheenjohtaja mainittiin nimeltä kerran lyhyen siteerauksen yhteydessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat