SM-liigassa ollaan valmiina toimiin: "Tekee tähän maahan yllättäviä asioita" – pomo vihjaa seuraavasta liikkeestä

Jääkiekon SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo MTV Urheilulle, millaisiin toimiin sarja todennäköisesti seuraavaksi ryhtyy koronaviruksen suhteen.

SM-liigajoukkueista ovat tuoreeltaan raportoineet koronavirustartunnoista ja olleet karanteenissa HPK, Ässät ja Jukurit.

– Onneksi (karanteenissa) on vain kolme joukkuetta ja meillä alkaa ensi viikolla pieni joululoma, niin nämä kaikki varmaan toipuvat siihen mennessä. Joulun jälkeen kaikkien pitäisi päästä pelaamaan normaalilla meiningillä, Arto I. Järvelä sanoo.

SM-liigassa vietetään ottelutaukoa 21.–25. joulukuuta. Tositoimet jatkuvat tapaninpäivänä.

Pistekeskiarvo mukana työkalupakissa

Koronatapaukset ovat olleet jälleen lisääntymään päin myös urheilussa. Järvelä toteaa maltillisesti, ettei kukaan tiedä, mitä tuleman pitää.

– Tämä uusi variantti (omikron) tekee tähän maahan yllättäviä asioita. Meillä on varauduttu siihen, että pystytään tarvittaessa reagoimaan erilaisiin vaihtoehtoihin, mitä meillä työkalupakissa on.

Tyhjille halleille ei ole tällä kaudella vielä pelattu, mutta viime sesongilla runsaasti nähtyjä ottelusiirtoja on toteutettu tälläkin kaudella. Edellissesongilla runkosarjasijoitusten määrittämisessä turvauduttiin lisäksi pistekeskiarvoon, kun joukkueet saivat pelattua eri määrän otteluita. 

Järvelä sanoo, että pistekeskiarvoonkin turvautuminen on yksi keino työkalupakissa, mutta sen käyttöön ottamisesta ei ole vielä päätöstä. Hän alleviivaa, että SM-liigan reagointikeinot eri koronaskenaarioihin ovat moninaiset.

– Pakissa on niin paljon tavaraa, että ei oikein tiedä, mitä otetaan käyttöön. Odotetaan nyt, mihin suuntaan tämä menee. Varmaan ensi viikko näyttää suuntaa, mitä päätöksiä valtiovalta ja viranomaiset tekevät. Sitten me saamme tietää, mitä me joudumme tekemään vai joudummeko me tekemään mitään.

"Ei hirveästi varaa"

Selvää tiukahkolla jääkiekkokalenterilla on, että ottelusiirtoja ei voida valtoimenaan tehdä.

– Kyllä meillä siellä muutamia päiviä siihen on, mutta ei tässä hirveästi ole varaa. Meillä on se perälauta, (MM-)kotikisat, jotka tietävät sitä, että meidän pitää toukokuun alkuun saada SM-liiga pakettiin.

Kysymysmerkkejä riittää.

– Mitä tapahtuu maailmalla? Emme tiedä vielä, mitä olympialaiset tekevät, ketä sinne lähtee jne. Kaikennäköisiä keskusteluja ja uhkakuvia tässä on ilmassa, mutta mikä sitten toteutuu, sitä ei tiedä. Reagoidaan sen mukaan, mitä tarvitaan, kun tilanne tulee päälle.

Kanada-malja nostetaan varmasti

Toissa kaudella pudotuspelejä ei pelattu koronapandemian puhjettua ollenkaan, mutta viime kaudella kevätpelit vietiin läpi, ja Lukko juhli mestaruutta. Järvelä paaluttaa, että sen hän voi "taata sen varmasti", että Kanada-malja nostetaan ylös tälläkin kaudella.

– Ei tämä yhteiskunta enää mene sillä lailla sulki. Kyllä me pelaamme joka tapauksessa Kanada-maljasta.

– Sitä, miten se siten toteutuu, emme voi taata just nyt, mutta varmasti siitä pelataan ja joku sen nostaa keväällä.

Joukkueiden liikkumista säännösteltäneen seuraavaksi

Yhtä kaikki Järvelä sanoo, että SM-liigassa aiotaan seuraavista toimenpiteistä ensi viikolla johtoryhmän kesken. Tulevista toimista hän antaa jo vihjeen.

– Varmaan tulee se, että ruvetaan joukkueiden liikkumista vähän säännöstelemään ja tarkentamaan.

– Muun muassa median kohtaamiseen ja muuhun vastaamaan, hän jatkaa.

Katso Tulosruudun juttu aiheesta ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat