SM-liigan ottelu päättyi kolmen joukkotappelun ja yli 400 jäähyminuutin sekoamiseen – leijonavahti palaa debyyttinsä uhkaavaan käänteeseen: "Olin vasta 17"

1:44
SM-liigassa oli joukkotappelujen ilta marraskuussa 2011: Pelicansille ja HIFK:lle jaettiin kaikkiaan 465 jäähyminuuttia!

Jääkiekon SHL:ää Leksandissa Ruotsissa pelaava maalivahti Janne Juvonen debytoi SM-liigassa 17-vuotiaana marraskuussa 2011. Tuon ottelun loppua tuore leijonavahti tulee tuskin unohtamaan koskaan.

Pääkuvan videolla reilun yhdeksän vuoden takaisen SM-liigaottelun tulikuumat tunnelmat. Pelicans ja HIFK rikkoivat jäähyennätyksen joukkotappeluillaan. 

Kiihtelyysvaarassa Pohjois-Karjalassa syntynyt Juvonen pääsi ensimmäistä kertaa tolppien väliin SM-liigassa Pelicansissa 26. marraskuuta 2011 kesken ottelun. Juvonen oli Mestiksen Jokipojista lainalla Lahdessa ja vastassa oli tuolloin HIFK.

Pelillisen annin ohella huomion tuolloin vei kuitenkin ottelun poikkeuksellinen loppu. Peli oli jo HIFK:n eduksi selvä, kun lopussa helsinkiläisten maalilla alkoi tapahtua. Pelicansin Justin Hodgmanin edesautettua tunteiden kuumenemista hanskat lensivät, ja totisimmin yhteen ottivat HIFK:n Robert Nyholm ja Pelicansin Ryan Lasch sekä HIFK:n Siim Liivik ja Arttu Luttinen. Nelikko heitettiin ulos, ja samoin riehumisessa mukana ollut Ilari Melart.

Tuomioiden jakamisessa kesti, mutta pelin jatkuttua nyrkit heiluivat jälleen. Suurin osa jäällä olleista otti yhteen, ja suihku kutsui kahdeksaa miestä: Pelicansilta Max Wärniä, Joonas Järvistä, Jyri Marttista ja Mikko Pöyhöstä, HIFK:lta Petteri Wirtasta, Miikka Tuomaista, Niko Piiparista ja Mikko Kurvista.

Kun kiekko saatiin taas jäähän, tappelemaan ryhtyivät Eetu Pöysti ja Aaron Brocklehurst ja muut jäällä olijat pitelivät toisiaan rinnuksista. Pöysti ja Brocklehurst lensivät vuorostaan suihkuun. Pihalle tapahtumien tiimellyksessä komennettiin myös päävalmentajat, Pelicansin Kai Suikkanen ja HIFK:n Petri Matikainen.

Viimeisten 30 sekunnin aikana jaettiin kaikkiaan yli 400 jäähyminuuttia. Loppulukemiksi Pelicans–HIFK-ottelussa kirjattiin 3–6.

Juvonen oli päässyt jäälle 0–4-tappiotilanteessa, ja hänelle kertyi lopulta 14 torjuntaa. Juvonen muistelee, ettei puolisen ottelua vaihdossa oltuaan hän ollut jäälle päästyään hermostunut.

Juvonen ei niinkään muista itse tulosta kuin pelin lopun.

– Tappelemisesta kerrottiin kaikkialla uutisissa. En tiedä, kuinka monta jäähyminuuttia jaettiin, mutta niitä oli todella monta, hän kertaa Hockeysverigen haastattelussa.

Juvonen koki itse uhkaavana, kun hänellekin tuli kutsu lopun tansseihin.

– Toisen joukkueen maalivahti halusi tapella kanssani, mutta olin vain 17-vuotias silloin eikä olisi ollut erityisen hyvä, jos minut olisi pieksetty ensimmäisessä ottelussani, Juvonen nauroi.

HIFK:n maalilla tuossa ottelussa torjui Jan Lundell, joka vietti tuolloin itse asiassa juuri 38-vuotissyntymäpäiväänsä.

Leijonadebyytti

Juvonen pelasi suurimman osan kaudesta  Pelicansin junioreissa, mutta pääsi maalille myöhemmin toisessakin runkosarjaottelussa ja pelasi pudotuspeleissä myös kaksi ottelua.

Seuraavilla kahdella sesongilla Juvonen pomppi Pelicansin edustuksen ja junioreiden sekä Mestiksen väliä, kunnes sai ensimmäisen kerran isommin vastuuta kaudella 2014–15, jolloin hänelle siunaantui Pelicansin edustuksessa 46 SM-liigaottelua.

Kausi 2018–19 oli Juvoselle ensimmäinen ulkomailla; hän pelasi tuolloin osan kaudesta monikansallisessa EBEL-liigassa itävaltalaisen Innsbruckin maalilla ja osan sesongista SHL:ssä Moran tolppien välissä. Viime kaudesta lähtien Juvonen on edustanut SHL-seura Leksandia, joka on tällä hetkellä Ruotsin pääsarjassa kuudentena.

Juvosen tämän sesongin oivien otteiden myötä hänelle siunaantui joulukuussa jo A-maajoukkuedebyytti. Juvonen pääsi ensimmäistä kertaa tolppien väliin Moskovan EHT-turnauksessa Ruotsia vastaan, tuloksena 1–4-tappio ja 18 torjuntaa.

– Oli hauska pelata tuolla tasolla. Olin toki ajatellut tuon mahdollisuuden saamista ennen kuin sain kutsun. En kuitenkaan tiedä, oliko se jotain, josta unelmoin lapsena, koska minulle oli niin kaukaista ajatella tuolla pelaamista, Juvonen, 26, ruoti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja