SM-liigan johdossa silmiinpistävä trendi – kohupestaus kymmenien hakijoiden joukosta: "Yksimielisesti päädyttiin”

Jussi Markkanen valittiin SM-liigan urheilujohtajaksi toukokuun alussa. Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen valaisee, mitkä perusteet tukivat ex-SaiPa-pomon kohuakin nostattanutta valintaa. 

SaiPassa toimitus- ja urheilujohtajana aktiiviuransa jälkeen toiminut Jussi Markkanen aloittaa elokuussa SM-liigan urheilujohtajana.

Liigan tuore toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen oli mukana päättämässä Markkasen pestaamisesta. Kyseessä on kokonaan uusi toimenkuva sarjan johtoportaassa. 

Tehtävä herätti laajasti kiinnostusta. Urheilujohtajan saappaisiin pyrki useita kymmeniä hakijoita. Liiga etsi sopivaa henkilöä avoimen haun kautta, mutta käytössä oli myös suorahaku, jossa potentiaalisia nimiä kutsuttiin mukaan rekrytointiprosessiin.

Markkanen nousi tehtävään suorahaun kautta. Liigan hallitus haastatteli viimeiset neljä kandidaattia.

– Yksimielisesti päädyttiin Jussi Markkaseen. Hän suoriutui prosesseihin kuuluneista testeistä erinomaisesti. Myös kirjallisesta ja näkemyksellisestä tuottamisesta, Pulkkinen avaa. 

Iso pesti

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avaa muutosten aikataulua 1:21
Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi muutosten aikataulua mediatapahtumassa 27. kesäkuuta.

Stanley Cup -finaaliin saakka Edmontonissa aikanaan yltänyt Markkanen pelasi NHL:ssä 128 ottelua. Sveitsissä pelejä kertyi 154. SM-liigassa Markkanen torjui peräti 471 kamppailua. 

Markkasen työura on kiekkoammattilaisuuden jälkeen karttunut lappeenrantalaisseuran leivissä. 

SaiPan paidassa patjat naulaan keväällä 2018 ripustanut Markkanen aloitti seuran toimitusjohtajana heti samana keväänä. Markkanen toimi vuodesta 2021 alkaen myös seuran urheilupomona. 

Urheilullinen tulos jäi Lappeenrannassa laihaksi. Joukkue eteni Markkasen vastuutehtävien aikana kertaalleen pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Tämä tapahtui heti kaudella 2018–19.

Pulkkisen mukaan näytöt Itä-Suomessa eivät määrittele Markkasta uudessa pestissään.

– Ei pidä tuomita ketään, etenkään sellaisesta, että miltä paikkakunnalta tai mistä seurasta tulee rooliin. Hän on kuitenkin monta erilaista sarjaa ja seuraa nähnyt pelaajana. Hän on työskennellyt pienessä Liiga-seurassa, jolloin pitää ymmärtää kaikki alueelliset tekijät ja resurssit onnistua, toimitusjohtaja sanoo. 

– On otettava seuratyöstä nousevan kritiikin kohdalla huomioon, että tuleva pesti on sisällöltään täysin erilainen. 

Uudessa tehtävässään Markkanen toimii muun muassa Liigan keskeisten tahojen, kuten erotuomaritoiminnan, Tilannehuoneen ja kurinpidon parissa. Markkanen on elokuusta alkaen erotuomarijohtaja Jyri Rönnin ja kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän esihenkilö. 

Lisäksi olennaisia elementtejä ovat seurojen urheilutyön tukeminen, urheilu- ja valmennustyön puitteiden parantaminen ja pelin ja pelituotteen kehittäminen. 

Markkasen vahvuudet ovat Liigan näkökulmasta etenkin laajassa kontaktipohjassa. 

– Jussilla on hyvä verkosto Liigan sisällä, kuten myös kansainvälisesti. Markkanen nauttii Liiga-seurojen osalta erittäin korkeaa luottamusta tulevassa tehtävässään. Hän on hyvin pidetty, älykäs ja osaava tekijä, Pulkkinen kehaisee. 

"Pienten seurojen herrat"

Alkavalla kaudella Liigan merkittäviä johtotehtäviä miehittävät taustoiltaan hyvin samankaltaiset tekijät. Markkasen historia Liigan "pikkuseuran" puikoissa ei ole ainoa laatuaan. Toimitusjohtaja Pulkkinen siirtyi tehtäväänsä Kookoon puheenjohtajan paikalta. 

Pulkkinen luopui toimistaan kouvolalaisseurassa uuden pestin alkaessa. SaiPan osaomistajana toiminut Markkanen kertoi luopuvansa osuudestaan. 

SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen toimii samanaikaisesti edelleen Vaasan Sportin puheenjohtajana. 

Pulkkinen ei näe kolmikon entisissä tai nykyissä seurakytköksissä ongelmallisuutta. 

– SM-liigaa eivät pyöritä pienten seurojen herrat. Päätöksenteossa on mukana 15 seuraa. Jos halutaan lajin piiristä osaajia, niin minusta ei ole oikein, että heitä arvostellaan tai heidät tuomitaan siitä, miltä paikkakunnalta he tulevat. 

– Liigan päätöksentekoprosessi huolehtii siitä, että asiat käsitellään objektiivisesti. 

Petteri Sihvonen pumppaa Kiekko-Espoota Liigan tylyksestä: "Käräjäoikeuden kautta" 1:55
Petteri Sihvonen pumppaa Kiekko-Espoota Liigan tylyksestä: "Käräjäoikeuden kautta"

Lue myös:

    Uusimmat