Mainos

Sitra palkittiin Maailman talousfoorumissa kiertotaloustyöstä – Asiantuntija: "Globaali potentiaali on valtava"

6:00

Sveitsin Davosissa on parhaillaan käynnissä Maailman talousfoorumi (WEF), jossa Sitra palkittiin parhaana julkisen sektorin kiertotaloustoimijana. Huomenta Suomessa vierailleen Sitran edustajan mukaan kiertotaloudella voidaan saavuttaa parhaimmillaan jopa usean miljardin hyöty Suomen kansantalouteen.

Kiertotaloudella tarkoitetaan talouden mallia, jossa luonnonvaroja käytetään mahdollisimman kestävästi ja tehokkaasti. Perinteiset ympäristöystävälliset valinnat, kuten kierrättämien ja julkinen liikenne, ovat vain pieni osa kiertotaloutta.

– Kyse on laajemmasta talouden ajattelusta. Eli miten luonnonvaroja ylipäänsä saadaan paremmin hyödynnettyä ja tuotettua vähemmän hukkaa, Sitran kiertotalousasiantuntija Ernesto Hartikainen sanoo.

Sitran laskelmien mukaan kiertotalous voi kiihdyttää Suomen kansantaloutta jopa usealla miljardilla vuoteen 2030 mennessä. Euroopan unionin alueella potentiaalia voi olla lähes 200 miljardia.

– Jos Suomi on luomassa näitä ratkaisuja globaaleille markkinoille, siitä on valtavat hyödyt.

Esimerkiksi kiertotalouden liiketoimintamalleista Hartikainen nostaa uudet autojen yhteiskäyttö- ja vuokrauspalvelut. Autot ovat suuren osan ajasta paikallaan parkkipaikoilla ja uudet palvelut ovat saaneet ne paremmin liikkeelle, hyödyttämään useampia ihmisiä ja tuottamaan lisätuloja.

Katso videolta Hartikaisen koko haastattelu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.