Sitoutumattoman vasemmiston puheenjohtaja itsenäisyyspäivän tapahtumista: Joskus tarkoitus pyhittää keinot

Tampereelle itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin linja-autokyydin järjestäneen Sitoutumattoman vasemmistoryhmän puheenjohtaja ei pidä esimerkiksi ikkunoiden rikkomista aina välttämättä tuomittavana asiana.

Helsingin yliopiston Sitoutumaton vasemmisto Sitvas sanoutuu tuoreessa tiedotteessaan irti itsenäisyyspäivänä Tampereella pidettyjen Kiakkovierasjuhlien järjestelyistä. Se tähdentää järjestäneensä mielenosoittajille vain linja-automatkan Helsingistä Tampereelle.

Ryhmän mukaan väitteet siitä, että bussikuljetuksen järjestäminen tapahtumaan olisi sama asia kuin tapahtuman järjestäminen, ovat kestämättömiä.

"Onko ikkunoiden rikkominen pahempaa kuin pippurikaasun käyttö?"

Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew'n haastattelema Sitoutumattoman vasemmiston puheenjohtaja Iiris Annala ei tuomitse täysin laittomiakaan keinoja, jos ne herättivät julkisuudessa yhteiskunnallista keskustelua.

– Onhan se hyvä, jos puhutaan polarisaatiosta, eriarvoistumisesta. Kun sille on näiden Kiakkovierasjuhlien myötä saatu julkisuudessa huomiota, voin pitää sitä lähtökohtaisesti hyvänä asiana. Ja sekin on ihan hyvä, että asiasta puhutaan juuri itsenäisyyspäivänä.

Annalan mielestä tarkoitus hyvittää joskus keinot, jos ääntään ei saa muuten kuuluviin.

– Riippuu tietysti tosi paljon siitä, minkälaisista keinoista on kyse. Mutta miksi esimerkiksi ikkunoiden rikkomista pidetään pahempana kuin vaikkapa pippurikaasun käyttöä tai hevosrynnäkköä väkijoukkoon?

– En toisaalta halua esittää mitään moraalisia arvioita kenenkään yksittäisen osallistujan toiminnasta. Sitä keskustelua on käyty mediassa jo riittämiin eikä meillä ei ole Sitoutumattoman vasemmiston puolesta tarvetta jatkaa sitä ainakaan tapahtuman oikeutuksesta, Annala muotoilee.

Annalan mukaan yhteiskuntakriittiset viestit eivät pääse julkisuuteen aina helposti.

– Meillä on Suomessa paljon sosiaalitieteilijöitä, jotka ovat antaneet ihan konkreettisia politiikkaehdotuksia, miten voitaisiin esimerkiksi tasata lasten varhaisia oppimiseroja, mutta eipä niitä tutkijoita ole kauheasti kuultu tähänkään asti.

"Emme olleet valmistautuneet julkisuuteen"

Sitoutumaton vasemmisto lähetti tiedotteen itsenäisyyspäivän tapahtumista useita päiviä mielenosoituksen jälkeen. Monista haastattelupyynnöistä huolimatta Annala itse suostui haastatteluun vasta tänään.

Annalan mukaan julkisuus yllätti.

– Myönnän omasta puolestani, että median kiinnostus tuli yllätyksenä. Koska me emme olleet järjestönä tapahtumaa järjestämässä, oli yllättävää, miten voimakkaasti juuri Sitoutunut vasemmisto kytkettiin tapahtumaan. Ihan hyvin jostain muusta kaupungista, esimerkiksi Turusta, joku toinen ryhmittymä olisi voinut järjestää bussikuljetuksen Tampereelle, jolloin media olisi voinut kiinnostua myös tästä järjestöstä. Emme siis tavallaan osanneet valmistautua siihen, mitä media tulee kirjoittamaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja