Sisustussuunnittelija hallitsee rakentamisen niksit

Tiedätkö, mitä saumausainetta kylpyhuoneeseen valitsemissasi laatoissa kannattaa käyttää? Sisustussuunnittelija neuvoo tässä ja monessa muussa pulmassa.

Omaa kotia rakentaessa tai remontoidessa tehokasta apua saattaa löytyä yllättävästä osoitteesta, nimittäin sisustussuunnittelijan toimistosta.

– Parasta kiitosta olen saanut omaa taloaa rakentaneilta miehiltä. Alussa laaditun sisustussuunnitelman ansiosta heidän käynneistään rautakaupassa tuli kuulemma todella helppoja, jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Marika Kurki kertoo hymyillen.

Monelle saattaakin tulle iloisena yllätyksenä, kuinka paljon sisustussuunnittelijasta on apua jo rakennusvaiheessa. Kyse ei ole pelkästään tapettien ja lattialaattojen valinnasta, vaan kaikkien teknisten valintojen toimivuuden varmistamisesta.

Pohjapiirroksesta alkuun

Kodissa tärkeintä on toimivuus. Voidaankin sanoa, että siinä missä rakennusliike tekee taloja, sisustussuunnittelija tekee koteja.

– Sisustussuunnittelijan tehtävänä on viedä ehdotetut ratkaisut käytäntöön ja tehdä arjesta toimivaa, Kurki summaa.

Kaukaa viisas pienrakentaja onkin sisustussuunnittelijaan yhteydessä heti saatuaan talonsa ensimmäisen pohjapiirroksen käsiinsä. Sisustusalan ammattilainen pystyy nopeasti näkemään, miten ehdotettu ratkaisu toimisi käytännössä ja miten siitä saisi vielä käytännöllisemmän.

– Pohjapiirroksissa voi olla arjen sujumisen kannalta joitakin kompastuskiviä, mutta usein jo pienillä muutoksilla saa ihmeitä aikaan. Kodissa on esimerkiksi oltava riittävästi säilytystilaa, mutta se ei suoraan tarkoita, että neliöitä pitäisi sitä varten olla paljon, Kurki vakuuttaa.

Parempi paketti lapsiperheelle

Lapsiperheen pakettitalossa ammattilainen kiinnittäisi jo heti alussa huomiota sisääntuloon ja sekä eteisen, keittiön ja kylpyhuoneen toimivuuteen. Kun kuljetaan rattaiden ja pienten lasten kanssa estettömyys korostuu jo nuortenkin asuttamassa kodissa.

Jos perheessä on vauvaikäisiä, on syytä huomioida myös ergonomia. Vauvaa kantaessa selkä ja käsivarret rasittuvat jo valmiiksi ilman, että säilytystiloihin pitää kurotella raskaiden taakkojen kanssa.

– Lapsiperheessä on myös tärkeää, että esimerkiksi sirtyminen autolta talolle sujuu helposti, Kurki huomauttaa.

Kullanarvoista tietoa

Nähtyään tulevan kodin pohjapiirroksen ja selvitettyään asiakkaan arjen kannalta olennaiset asiat sisustussuunnittelija laatii tarvittavat suunnitelmat. Jokaisesta rakentamisen osa-alueesta laaditaan erillinen selvityksensä.

Pohjasuunnitelmassa käydään läpi tilaratkaisut. Materiaalisuunnitelmassa on tarkka selvitys muun muassa lattiapinnoista. Lattiamateriaaleja valittaessa ei asiantuntijan mukaan kannata turhaan säästellä, sillä ne ovat työläitä ja kalliita vaihtaa. Laatoitussuunnitelma sisältää yksityiskohtaiset kuvat jokaisesta seinästä oikeassa mittakaavassa.

– Mukana tulevat kaikki yksityiskohtiakin koskevat tiedot, esimerkiksi mitä sauma-ainetta ehdotetun laatan kanssa käytetään, Kurki selventää.

Lisäksi laaditaan erilliset valaistus- ja värisuunnitelmat sekä suunnitelma kiintokalusteiden ja huonekalujen sijoittelusta ja valittavista tekstiileistä.

Tieto säästää rahaa

Tarkat, ammattilaisen laatimat suunnitelmat helpottavat myös tarjouspyyntöjen laatimista. Kokonaisuudessaan sisustussuunnitelijan työ esimerkiksi materiaali-, valaistus-, laatoitus- ja pohjasuunnitelmineen maksaa noin 3000 euroa keskikokoiseen taloon, mutta 200 000 euron rakennusbudjetissa summa on pieni. Yksityiskohtaiset työohjeet ja valmiit materiaalivalinnat säästävät rakentamisen aikana sijoitetun summan nopeasti takaisin.

– Jo keittiössä perinpohjainen suunnittelu säästää helposti tuhansia euroja, Kurki muistuttaa.

– Materiaali- ja laatoitussuunnitelmat toimivat myös työohjeina rakentaville kirvesmiehille, hän täsmentää.

Rohkeutta ja valoa sisustamiseen

Sisustussuunnittelijaa ilahduttaa, että suomalaisissa kodeissa käytetään jo rohkeasti värejä. Silti persoonallisuutta voisi oman kodin ilmeessä tuoda vieläkin iloisemmin esille.

– Ihmiset eivät aina näe sisustamisen monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi kahden yhteen muuttavan aikuisen kodissa voi saada aikaan todella yllättäviä, mutta harmonisia kokonaisuuksia, vaikka harrastukset ja mielivärit olisivatkin hyvin erilaisia, Kurki sanoo.

Pitkän ja pimeän talven maassa valaistukseen olisi viisasta panostaa enemmän, mitä nyt on tapana.

– Valaistus koostuu kolmesta neljästä osasta, eli yleis-, kohde-, tunnelma- ja työskentelyvalosta, hän opastaa.

Tunnelmavalaistus luodaan esimerkiksi lattiavalaisimilla tai valohyllyllä seinän- tai katonpesuvalona. Yleisvalaistuksesta poiketen tunnelmavalo suunnataan epäsuorasti esimerkiksi seinän kautta. Pelkkä halogeenivalo ei koskaan riitä yleisvaloksi.

– Riittävän yleisvalon tarve arvioidaan aina tilan koon sekä sen käyttötarpeen mukaan, asiantuntija muistuttaa.

Suunnittelu kannattaa

Harva ihminen on nykyaikana enää selvillä siitä, millaista rakentaminen on käytännössä. Moni perheenisä joutuukin ensimmäistä omaa omakotitaloa rakentaessaan opettelemaan niksit kantapään kautta, mikä valitettavan usein tulee kalliiksi.

Sisustussuunnittelijan suunnitelmista on rakentajalle rahallista hyötyä, sillä tarkkojen ohjeiden avulla välttyy virhehankinnnoilta. Valmiit materiaalisuunnitelmat säästävät myös aikaa rautakaupoissa.

– Jos ei itsellä ole selvät sävelet siitä, miten oman kodin rakentaminen tulee etenemään, asiantuntijasta on apua, Kurki toteaa.

Teksti: Riina Mäentausta /Mediafocus
Kuvat: Sisustussuunnittelu Marika Kurki, Hobby Hall, Topi-Keittiöt ja Luhta

Lue myös:

    Uusimmat