Mainos

Sisusta talossa jo ennen rakentamista

Omakotitalon valmistuttua odotukset eivät aina kohtaa todellisuutta. Pettymykset johtuvat useimmiten siitä, että pohjapiirroksia ja suunnitelmia voi olla vaikea tulkita. Uuden teknologian avulla talosta voi saada nyt entistä tarkemman kuvan, ja sitä voi päästä sisustamaan jo ennen kuin perustuksiakaan on tehty.

Taloa rakennuttava omakotitaloasukki saattaa kohdata pettymyksiä talon valmistuttua, ellei hän sitten ole rakennuspuuhissa ammattilainen. Piirustusten tarkka tutkiminen ja hyväksyminen eivät välttämättä auta, sillä paperille vedettyjen viivojen perusteella voi olla vaikea hahmottaa, millainen lopputuloksesta tulee.

Isoimmat pettymykset osuvat yleensä niihin osiin taloa, joissa tuleva asukas viettää mieluiten aikaansa Kokkausta harrastava tahtoo keittiönsä olevan just eikä melkein, kun taas saunomista rakastava odottaa saunatiloilta täydellisyyttä. Tekniikasta on apua tässäkin, sillä arkkitehtien työvälineenä käyttämän tietokoneohjelman avulla on mahdollista tehdä tulevasta talosta kolmiulotteinen simulaatio.

– Ohjelman avulla pystyy ikään kuin kävelemään talon sisällä ja katsomaan, miltä se näyttää sisältä. Huonekalujen paikkoja tai ovien avautumissuuntia voi vaihdella, ja erilaisia seinämateriaaleja testata. Himosaunoja voi myös istahtaa saunan lauteille ja katsoa, millaista maisemaa saunan ikkunasta näkyy, M.A.D. Oy:n toimitusjohtaja Severi Virolainen sanoo.

Tiedon kokoaminen vähentää virheitä

Vaikka tietokoneella tehty malli suunnitteilla olevasta talosta kuulostaakin epätodelliselta, Virolainen vakuuttaa sen tarjoavan yllättävän hyvän kuvan siitä, miltä tuleva koti tulee näyttämään. Huolella tehtyä kuvaa ei erota valokuvasta, eikä liikkuvaa kuvaa videosta.

- Nykyään rakennusten suunnittelun yhteydessä puhutaan tietomallinnuksesta. Kuva talosta ei ole vain kolmiulotteinen, vaan sen eri osat, esimerkiksi seinät ja ikkunat, sisältävät myös tarkkaa tietoa muun muassa kustannuksista ja lämmöneristävyydestä. Esimerkiksi talon hiilijalanjälki pystytään laskemaan tietojen perusteella aika tarkkaan, Virolainen sanoo.

Tekniikan avulla pystytään periaatteessa tietämään hyvin tarkkaan, mitä mikäkin osa tulee maksamaan, ja millaisia asumiskustannuksia on odotettavissa esimerkiksi energiankulutuksen osalta. Tietokoneohjelman käyttäminen maksaa itsensä takaisin, kun rakentamisen yhteydessä ei tule yllätyksiä, eikä suunnitelmia tarvitse muutella.

Mallinnusohjelma on pääasiassa arkkitehdin työkalu, mutta ihanteellisessa tilanteessa sitä voivat hyödyntää myös muut rakennusprojektiin osallistuvat osapuolet. Suunnittelijat, urakoitsija ja talon tuleva asukas voivat avata mallin netin kautta, ja käyttöoikeuksistaan riippuen tehdä siihen muutoksia tai kommentteja. Kun kaikki tieto on saatavilla yhdestä paikasta, rakennusprosessin aikana tulee vähemmän virheitä.

Lähde ja kuva: M.A.D. Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.