Sisäpiirivitsejä, vakavia keskusteluja ja ikäkriisejä – näin ystävyyssuhteesi muuttuvat vuosien varrella

Aivan kuten kaikki asiat elämässä, myös ystäyyssuhteet muuttuvat vuosien varrella. Mutta onneksi ystävät säilyvät vaikka vuodet vierivät. 

Olet tuntenut heidät siitä lähtien, kun kohtasitte ensimmäisenä päivänä yläasteella. Harvat asiat ovat niin mahtavia kuin hyvät ystävät. Hyvien ystävien kanssa voit katsoa Mamma Mia -elokuvaa sadannen kerran tai puhua miehistä tuntikausia.

Kalifornian yilopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naisten aivot on ohjelmoitu kääntymään ystävättären puoleen elämän vaikeina aikoina. Tosiasia kuitenkin on, että ystävyyssuhde muuttuu vuosien myötä. Näin ystävyyssuhteet kehittyvät kaksikymppisestä nelikymppiseen.

Kaksikymppisenä olet yhtä hukassa kuin ystäväsi 

Kaksikymppisenä elämäsi täyttyy uusista kasvoista, vanhoista ystävistä ja sisäpiirivitseistä. Tässä vaiheessa elämää jätät yleensä pullantuoksuisen kodin ja siirryt kohti opiskelijaelämää.

Jos et näe ystäviäsi joka toinen päivä, sinusta saattaa tuntua kuin matto olisi vedetty jalkojesi alta. Saatatte silti soitella ja tekstata jatkuvasti, mutta viimeistään tässä vaiheessa tajuat, että et voi enää palata aikaan, jolloin suurin huolesi oli seuraavan päivän asuvalintasi.

Kaksikymppisenä saatat myös nauttia aikuisuudestasi tapailemalla niin montaa miestä kuin mahdollista. Näistä havainnoista voit sitten keskustella tyttöystäviesi kanssa drinkkien äärellä kikattaen ja miestarinoita kertoillen.

Kaksikymppisenä myös uravalintasi on tulossa yhä ajankohtaisemmaksi. Erään tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia ihmisistä ei vielä kaksikymppisenä ole tullut päätökseen uransa suhteen. Useimmiten ystävät ovat juuri niitä henkilöitä, jotka rientävät apuun myös tämän asian suhteen. Ystäväsi ovat yhtä hukassa kuin sinä, joten toisin kuin monet vanhemmista, ystäväsi eivät tuomitse valintojasi.

Mutta kun saavutaan lähemmäksi kolmeakymmentä ikävuotta, lyhyet hameet ja etelänmatkat ovat enää muistoja valokuva-albumissa. Sen sijaan, että suunnittelisitte lomamatkaa Mallorcalle, alatte viettää ystävienne kanssa suurimman osan yhteisestä ajastanne häitä suunnitellen.

Kolmekymppisenä krapulapäivät vaihtuvat lastenhoitoon

Kolmekymppisenä sinulla on edelleen silloin tällöin hauskoja juhlia, mutta yleensä ne vietetään ystävienne kotona. Kodit ovat sinulle houkuttelevampia kuin baarit, joissa liian kovalla oleva musiikki ja tungos ovat jotain, mitä et kestäisi edes varttia.

Lisäksi ainakin yksi teistä on innoissaan artesaanijuustoista ja hyvistä viineistä, ja haluaa tarjota muillekin mahdollisuuden päästä nauttimaan näistä herkuista.

Tässä vaiheessa olet vihdoin oppinut maksamaan vuokran ja laskut ajoissa, ja muutenkin taloutesi on turvallisella tasolla. Kun lähdet ystäviesi kanssa viikonloppulomalle, ette enää valitse sitä kaikkein halvinta hotellia, ja saatatte jopa tuhlata hierontaan. Kolmekymppisinä myös yhä useampi tulee äidiksi, ja krapulapäivät vaihtuvat lasten leikkikerhoihin.

Tässä vaiheessa et myöskään enää kysy kavereiltasi neuvoa uuden tatuoinnin hankkimiseen, vaan keskitytte sen sijaan asuntolainojen korkoihin.

Surullista sanoa tämä, mutta aineenvaihduntasi alkaa kolmekymppisenä pikkuhiljaa hiipua. Mutta onneksi ystäväsi ovat samassa veneessä, joten sinulla on aina joku, joka lähtee kanssasi jumppaan tai innostuu uusimmista ihmedieeteistä. 

Nelikymppisenä keski-iän kriisi lähenee

Nelikymppisenä olet todennäköisesti asettunut kunnolla perhe-elämään. Sinulla on ehkä lapsia ja rakastava aviomies. Olet kiireinen niin töissä kuin kotona, joten illallinen ystäväsi kanssa on parasta, mitä tiedät.

Et näe ystäviäsi usein, mutta silloin kun näette, teette sen kunnolla. Näitä ovat muun muassa viikonloppu kylpylässä tai illallinen hienossa ravintolassa, jonka laskun maksaminen aiheuttaa sydämentykytyksiä.

Viimeistään tässä vaiheessa tajuat, että alat olla keski-ikäinen, ja ikäkriisi alkaa painaa. Jos aiot joskus juosta maratonin tai oppia uuden kielen, sinun on aika tehdä se nyt. Ystäväsi ryntäävät todennäköisesti auttamaan sinua saavuttamaan unelmasi, ja ilmoittaudutte yhdessä maratonille Berliiniin. 

Häärumban jälkeen alkaa valitettavasti myös kausi, jolloin yhä useampi ystävistäsi eroaa. Näinä lohdutuksen hetkinä palaatte takaisin kaksikymppisiksi tytöiksi, jotka juovat viiniä, leikkaavat villin kampauksen ja nauravat hysteerisesti ystävänne uudelle, huomattavasti nuoremmalla poikaystävälle. 

Lapsetkin sen tietävät, tätä on ystävyys:

Lue myös:

    Uusimmat