Sisäministeriö valmistelee rajamenettelyn käyttöönottoa Suomessa

Sisäministeriön asettamassa hankkeessa valmistellaan lakimuutokset, jotka mahdollistaisivat rajamenettelyn ottamisen käyttöön Suomessa.

Rajamenettelyssä todennäköisesti perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä. Näin ehkäistäisiin ministeriön mukaan hakijoiden liikkumista Suomen alueella tai edelleen muihin EU-maihin.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Sisäministeriö sanoo tiedotteessaan, että myös rajamenettelyssä hakemukset tutkittaisiin yksilöllisesti, perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti.

Rajamenettely vahvistaisi sisäministeriön mukaan varautumista hybridivaikuttamiseen. Ministeriön johtama työryhmä arvioi äskettäin muun massa lainsäädännön muutostarpeita muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen varautumiseksi. Viime kuussa julkaistun selvityksen taustalla olivat Valko-Venäjän vaikuttamistoimet, jotka syksyllä 2021 suuntautuivat Puolaan, Latviaan ja Liettuaan.

Suomi on sisäministeriön mukaan jo nykyisellään varautunut monin tavoin muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. Kansainväliset ja ihmisoikeusvelvoitteet eivät estä Suomea ottamasta käyttöön tehokkaita toimia tilanteen hallitsemiseksi ulkorajalla.

Lue myös:

    Uusimmat