Sisäministerin valtiosihteeri Juha Martelius siirtyy supon johtoon – tämä ratkaisi valinnan

Suojelupoliisin eli supon uudeksi päälliköksi on nimitetty valtiotieteiden tohtori Juha Martelius. Valtioneuvosto päätti nimityksestä yleisistunnossaan tänään.

Juha Martelius siirtyy supon päälliköksi sisäministeri Mari Rantasen (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) valtiosihteerin tehtävistä. Nimitys on viisivuotinen, ja pesti alkaa huhtikuun alussa.

Ennen valtiosihteerin pestiään Martelius toimi puolustusministeriön apulaisosastopäällikkönä. Hän on työskennellyt aiemmin supossa erikoistutkijana ja analyysitoimiston päällikkönä.

– Suojelupoliisin merkitys korostuu entisestään turvallisuusympäristön epävakauden myötä. On hienoa päästä työskentelemään suojelupoliisin osaavien asiantuntijoiden kanssa, sanoo Martelius sisäministeriön tiedotteessa.

Hakuaika supon päälliköksi päättyi tammikuun puolivälissä. Paikka avautui haettavaksi vuodenvaihteessa, kun tehtävää aiemmin hoitanut Antti Pelttari siirtyi eduskunnan pääsihteeriksi. Hän toimi suojelupoliisin johdossa vuodesta 2011 lähtien.

Hankkii tietoa  tietoa Suomen turvallisuusuhista

Supon päällikkö johtaa suojelupoliisin toimintaa ja huolehtii viraston yleisistä toimintaedellytyksistä. 

Päällikkö muun muassa sopii sisäministeriön kanssa viraston tulostavoitteista ja määrärahoista. 

Hän myös vastaa toiminnallisesti tärkeistä kehittämishankkeista, kansainvälisestä yhteydenpidosta sekä sidosryhmäyhteistyöstä. 

Supon tehtävänä taas on muun muassa hankkia siviilitiedustelumenetelmillä tietoa Suomen kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavista ilmiöistä sekä hankkeista, jotka uhkaavat maan sisäistä tai turvallisuutta.

Kärkiehdokkaita vain kaksi

Martelius nousi jo ennakkoarvioissa esiin vahvana ehdokkaana supon johtoon. 

Tehtävään haki 19 ihmistä, joista nimekkäimpiin kuului Marteliuksen lisäksi sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape

Sisäministeriön muistiossa todetaan, että sekä Martelius että Knape täyttivät hakijoista viran kelpoisuusvaatimukset ja heidät molemmat kutsuttiin haastatteluihin. 

Hakijoita kuvataan hyvin tasaväkisiksi, mutta vaaka kallistui lopulta Marteliuksen eduksi.

Johtajakokemus ratkaisi

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Marteliuksen valintaa puolsi hänen pitkä johtamiskokemuksensa puolustusministeriöstä, eduskunnasta ja suojelupoliisista. 

Hänen vahvuudekseen kerrotaan monipuolisen kokemuksen kautta tuleva, "suojelupoliisin toimintaan liittyvä laaja-alainen yhteiskunnallinen ja kansainvälinen tarkastelunäkökulma".

– Haastatteluissa Martelius toi hyvin esille laaja-alaisen tehtäväalaan perehtyneisyytensä, johtamisvalmiudet sekä vahvan motivaation tehtävän hoitamiseen. Niin ikään Marteliuksella voidaan arvioida olevan tehtävässä tarvittavat esiintymis- ja viestintätaidot sekä tehtävässä tarvittava hyvä englannin kielen taito, nimitysmuistiossa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat