MTV paljastaa: Supo epäili venäläisvakoojien soluttautuneen Kainuun keskussairaalaan – taustalla paha väärinkäsitys

Keskusrikospoliisi tutki epäiltyä vakoilutapausta Kainuun keskussairaalassa suojelupoliisin vinkistä. Pahalta näyttänyt tilanne paljastui väärinkäsitykseksi.

Kainuun keskussairaalassa järjestettiin syksyllä 2022 valtakunnallinen Puolustusvoimien ja sosiaaliviranomaisten yhteisharjoitus.

Harjoituksen teemana oli varautuminen erilaisiin kauhuskenaarioihin, kuten terroriuhkaan sairaalassa tai sotatoimiin itärajalla. Harjoituksessa hyödynnettiin viranomaisten turvallisuusverkkoa, eli TUVE-yhteyksiä. Harjoituksessa käsiteltiin siis Suomen turvallisuuden kannalta kriittistäkin tietoa.

Harjoituksen hermokeskuksena toimi sairaalasta varattu neuvotteluhuone.

Epäilykset heräsivät

Harjoituspäivän iltana 6. syyskuuta 2022, harjoituksen jo päätyttyä, sairaalan ensihoidon esimies huomasi mielestään jotain erikoista. 

Harjoitushuoneen kanssa samalla käytävällä liikkui kaksi siivoojaa ilman siivousvälineitä.

Hetkeä myöhemmin esimies meni neuvotteluhuoneeseen, jossa harjoitusta oli pidetty. 

Molemmat siivoojat olivat huoneessa. Esimiehen havaintojen mukaan toinen miehistä oli pöydän alla, toinen piti käytävälle johtavaa ovea silmällä.

Esimiehen kertomuksen mukaan siivoojat häkeltyivät hänen ilmestyttyä paikalle. 

Esimies kutsui paikalle vartijan, joka tarkisti miesten kulkukortit. Siivoojat olivat venäläisiä, eivätkä puhuneet suomea. Vartijan kanssa keskusteltiin englanniksi.

Miehet komennettiin ulos tilasta. Myöhemmin kulunvalvonnasta kuitenkin selvisi, että vielä samana iltana miehet olivat menneet uudestaan samaan huoneeseen siivouskärryjen kanssa.

Ensihoidon esimies teki tapahtuneesta heti ilmoituksen viranomaisille. MTV Uutisten tietojen mukaan ilmoitus päätyi suojelupoliisin selviteltäväksi. 

Supo alkoi selvittää

Suojelupoliisin selvityksissä kävi ilmi, että toinen miehistä oli käynyt harjoitustilassa myös päivää ennen Puolustusvoimien harjoitusta.

Merkilliseltä vaikutti myös se, että alustavien tietojen valossa kyseinen harjoitustila ei kuulunut miesten siivousalueeseen lainkaan.

Suojelupoliisi sai selville myös, että molemmat miehet matkustivat Venäjälle muutamaa päivää tapahtuneen jälkeen.

Supo katsoi, että on syytä epäillä miesten käyneen tilannekeskuksessa tarkoituksenaan hankkia ja mahdollisesti tallentaa tietoa Puolustusvoimien ja sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusoloihin liittyvästä harjoituksesta.

Epäiltiin myös, että miehet olivat Venäjällä käydessään mahdollisesti toimittaneet tietoja vieraan valtion tietoon.

Miehiä siis epäiltiin Venäjän vakoojiksi.

Suojelupoliisi siirsi asian keskusrikospoliisin tietoon lokakuussa 2022. KRP aloitti esitutkinnan marraskuussa.

Epäiltynä rikosnimikkeenä oli vakoilu. Nimike lukeutuu maanpetosrikoksiin ja on hyvin vakava. Rangaistuksena on aina vankeutta: vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta.

Väärinkäsitys

KRP:n tutkimuksissa epäilykset alkoivat hälvetä nopeasti. Paljastui, että kyse olikin pahasta väärinkäsityksestä.

Miesten työnantaja, suuri suomalainen siivousyritys, ilmoitti poliisille heti esitutkinnan alkumetreillä, että miehet olivat olleet tilannekeskuksen huoneessa esihenkilönsä määräyksestä, eivätkä omasta tahdostaan.

Siivousfirman aluepäällikkö oli komentanut miehet tekemään tilaan suursiivousta. Huone kuului miesten normaaliin siivousalueeseen, eikä siivousfirmalla ollut mitään tietoa Puolustusvoimien järjestämästä harjoituksesta. Miehet olivat olleet huoneessa työajallaan.

Firmalle oli aiemmin kerrottu, että kyse olisi niin sanotusta yleisestä tilasta, jonne ei ole kulkurajoituksia. 

Osalle yrityksen siivoojista oli teetetty supon turvallisuusselvityksiä, mutta kyseisissä tiloissa työskentely ei sellaista vaatinut.

Siivousfirmasta vakuutettiin, että molempia miehistä pidetään luotettavina. Toinen oli työskennellyt Suomessa reilun vuoden, toinen pari vuotta.

Miehet olivat aiemmin olleet siivoustöissä toisaalla Kainuussa, mutta saaneet siirron sairaalalle itsestään riippumattomista syistä.

Firman mukaan miehet eivät olleet koskaan edes esittäneet mitään erityisiä toiveita siitä, missä he haluaisivat työskennellä.

Tutkinnassa ei myöskään tullut ilmi, että miehet olisivat saaneet haltuunsa mitään sellaista arkaluontoista tietoa, joka olisi voinut vahingoittaa Suomen maanpuolustusta ja varautumista.

KRP lopetti esitutkinnan maaliskuussa 2023. Lopputuloksena oli, ettei rikosta tapahtunut. STT uutisoi päätetystä esitutkinnasta huhtikuussa 2023.

MTV Uutiset sai tiedon supon osuudesta vakoiluepäilyn selvittelyssä tietopyynnöllä. MTV kysyi aiemmin suojelupoliisilta, montako henkilötiedusteluun eli vakoiluun liittyvää rikosepäilyä se on siirtänyt KRP:n tutkittavaksi vuosina 2022-2023.

Suojelupoliisin mukaan tapauksia on kolme. KRP:n mukaan kaksi jutuista on edelleen tutkittavana. Kolmas tapaus oli perättömäksi osoittautunut rikosepäily Kainuun keskussairaalassa.

Kesken olevia tutkintoja KRP ei kommentoi millään tavalla. 

Selvitys: Supo voi saada oikeudet mennä ihmisten koteihin salaa 2:19
Supo haluaisi oikeudet mennä ihmisten koteihin salaa. Ministeriö selvittää mahdollisuutta. Katso uutisjuttu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat