Sisäministeri: Suuret pakolaisvirrat suuntautumassa myös Suomeen: "Ulkorajavalvonta ei toimi"

Eurooppaan pyrkii tällä hetkellä ennätysmäärä pakolaisia, ja monen maan kapasiteetti vastaanottaa ihmisiä alkaa olla äärirajoilla. EU:n maahanmuuttokomissaarin mukaan Välimerellä on käynnissä vakavin maailmaa koetteleva siirtolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen.

Myös Suomessa vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä, ja esimerkiksi Helsingissä osa turvapaikanhakijoista jouduttiin majoittamaan väliaikaisesti hostelliin.

Viime vuonna Suomeen tuli noin 3500 turvapaikanhakijaa, tämän vuoden osalta arvio on vähintään kaksi kertaa enemmän.

– Ruotsi, joka on ottanut viime vuonna jopa 80 000 turvapaikanhakijaa, alkaa olla aika täysi, että ne virrat suuntautuu nyt myös Suomeen, meillä on suuri haaste tässä, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpon mukaan pakolaisongelmaan kaivataan Euroopan laajuisia, nopeita ja määrätietoisia ratkaisuja.

– Euroopan unionin ulkorajavalvonta ei toimi tällä hetkellä, sekä se rajavalvonta mutta myös maahantulijoiden identifiointi ja käännyttäminen, että meidän pitäisi saada järjestelmät siihen kuntoon, että maahantulijat ohjautuisivat laillisille reiteille.

Orpon kommentit näyttäytyvät todeksi muun muassa Bodrumin rannikolla Turkissa, josta joukko pakolaisia pyrkii kreikkalaiselle Kosin saarelle. Pienet kiikkerät kumiveneet täyttyvät aikuisista ja lapsista eivätkä rannan varoitushuudot hengenvaarallisesta retkestä pysäytä seuruetta.

Makedoniassa puolestaan Gevgelijan rajakaupungista on tulossa paikka, jossa pakolaistilanteen ongelmat kärjistyvät. Ihmiset yrittävät ahtautua epätoivoisesti Serbiaan matkalla oleviin juniin, lopullisena päämääränä on Schengen-alueeseen kuuluva Unkari.

Balkanin elintasopakolaiset halutaan pois Saksasta

Saksaan odotetaan tänä vuonna jopa 600 000 pakolaista.

Suurin osa pakolaisista tulee sotaa käyviltä alueilta Lähi-idästä ja Aasiasta mutta myös Balkanin alueelta saapuvien turvapaikan hakijoiden määrä on kasvussa.

MTV Uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen arvioi, että Saksassa ollaan valmiita ottamaan pakolaisia sota-alueilta, mutta parempaa elintasoa etsivät balkanilaiset halutaan palauttaa.

– Kun katsoo Saksan lukuja, noin 30–40 prosenttia valtavasta pakolaisvirrasta on ihmisiä, jotka tulevan Länsi-Balkanilta, Albaniasta tulee paljon, Kosovosta ja myös Montenegrosta. Ja lauantaina liittokansleri (Angela) Merkel sanoi, että näiden maiden pitäisi Euroopan tasolla muuttaa turvalliseksi. Se tarkoittaisi sitä, että ihmiset, jotka tulevat tänne työn perässä, ja joilla ei ole mahdollisuutta saada pakolaisen statusta, voidaan lähettää takaisin. Jos tätä ratkaisua ei tehdä, muutamassa kuukaudessa tilanne menee Euroopassa erittäin kireäksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat