Sirkka-Liisan sairaus muuntui taiteeksi

Sirkka-Liisa Sassin vaikea-asteinen skolioosi on harvinainen laatuaan. Sass on löytänyt taiteesta kanavan purkaa vuosikymmenien kärsimyksiään.

Niin yleinen kuin skolioosi lievänä on, Sassin kaltaiset vaikea-asteiset tapaukset ovat harvassa. Nykyään ne saadaan yleensä aikaisemmin kuriin korsettihoidon ja kehittyneempien leikkauskäytäntöjen ansiosta.

− Saksassa minuun sovellettua kallovetomenetelmää ei Suomessa ole käytetty, mutta eipä saatu niin hyviä tuloksiakaan aikaan kuin yli 5 senttimetrin pituuskasvu ja 50 prosentin oikaisu nelikymppisellä.

Sass ei voi olla vertaamatta nykyistä tilannettaan 50 vuoden takaiseen, jolloin hän henkensä kaupalla piilotteli selkäänsä. Skolioosi on edelleen Sassin elämässä. Uutta on se, ettei oikeaa rintaa enää ole.

Läpi elämän Sass on ollut olemukseltaan viehättävä, suoraryhtinen ja tyylikäs. Vaikeavammaisuutta on tuskin voinut päältä havaita, mutta työtä ja kärsimyksiä tämä tulos vaati.

− Edes vuosikymmenien kokemus julkikuvan ja ruumiillisen minäni välisestä ristiriidasta ei poista ahdistusta, kun paljastan rujouteni Mäkelänrinteen uimahallin pesutiloissa – vaikka iän tuoma rapistuminen helpottaakin jo asiaa, Sass kuvaa.

Syöpä käynnisti laulut

Vuosikymmenien kärsimyksiä Sass on purkanut taiteessaan. Hän keräsi näyttelyn ainekset 40 vuoden ajalta erilaisten hoitojen venytys- ja tukivempeleistä. "Kidutuskabinetti" oli esillä Kiasmassa vuonna 2001. Sass näkee rintasyövässään yhden positiivisen puolen.

− Syöpä käynnisti laulut. Olin yli 20 vuotta keskittynyt lähes yksinomaan Anneli Saaristoon, joka ansiokkaasti mutta harvakseen levytti ja esitti laulujani. Vuosituhannen alun taiteellinen läpimurtoni päättyi mieheni kuolemaan, mikä suisti minut armottomaan väsymykseen ja depressioon.

Median valokeilat osoittivat Sassiin vielä hänen häivyttyään surumatkalle. Hänen palattuaan kukaan ei enää kysellyt perään. Sass kadotti työn motiivin ja jäi vuosiksi passiivisuuden tilaan.

− Kesällä 2008, kun uskoin syöpädiagnoosin merkitsevän lähtölaskentaa, havahduin huomaamaan, että lauluni olivat vaipuneet unohduksen suohon. Tiedän niiden sanoittamieni ja säveltämieni pienten teosten vahvuuden, ja toivomus, että jotain jäisi jälkeenikin, sai minut liikkeelle.

Äkkiä koossa oli nuorten Sibis-koulutettujen muusikkojen kuusihenkinen ryhmä. He tarttuivat innolla lauluihin, ja Riisutut Roolit -esitys on muutamien ravintola-keikkojen jälkeen päätynyt uuden Kapsäkki-teatterin saliin.

− Huikean yleisösuosion saanut konsertti taltioitiin livenä, ja sarjan finaali kuullaan 28. marraskuuta levynjulkistus-konsertissa Vallilan Kapsäkissä, Sass iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja