Mainos

Sirkka-Liisa Anttila: Mökkiläiset mukaan kuntien päätöksentekoon

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan vapaa-ajan asukkaat ovat kunnille voimavara, joka niiden täytyy opetella hyödyntämään. Mökkiläisille tulee kuitenkin myös taata oikeus kunnan palveluihin.

Tutustu kesämökkitarjontaanJokakoti.fi-asuntopalvelussa.

– Mökkeily pyörittää rahaa kotimaassa. Se ylläpitää ja luo tuhansia työpaikkoja. Vapaa-ajan asuminen tukee maaseudun palveluiden säilyttämistä ja kehittämistarvetta, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila totesi asumisen suurmessuilla järjestetyssä suuressa mökkeilyseminaarissa.

Suomessa on noin puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Viimeisen 25 vuoden aikana mökkien määrä on kaksinkertaistunut. Maaseudulla osa-aikaisesti asuvien mökkiläisten määrä on kasvanut enemmän kuin vakinaisten asukkaiden määrä on vähentynyt.

Anttilan mukaan vapaa-ajan asumisen lisääntyminen merkitsee sitä, että kuntien täytyy ottaa myös mökkiläiset huomioon politiikassaan. Muun muassa kaavoitus, terveydenhoito, jätehuolto, pelastustoimi sekä kulttuuritarjonta ovat asioita, jotka koskettavat mökkiläisiä samalla tavalla kuin kunnan vakituisia asukkaitakin.

– Joissakin kunnissa vapaa-ajan asukkaiden määrä ylittää kesäaikana vakituisten asukkaiden määrän moninkertaisesti. Vapaa-ajan kodeilla onkin valtava merkitys maaseudun kehitykselle ja kuntien on toiminnassaan otettava huomioon entistä enemmän osa-aikakuntalaiset, eli mökkiläiset.

Kaupunkilaisten maallemuuttohalukkuus hyödynnettävä

Anttilan mukaan yksi suurimmista ongelmista vapaa-ajan asukkaiden kohdalla on se, etteivät mökkiläiset eivät maksa lainkaan tuloveroa mökkikuntaansa.

– Toisaalta he tuovat kuntaan runsaasti rahaa ostojen kautta. Välillisiä veroja kertyy kyllä tätä kautta kunnan kassaan.

Mökkiläisten muuttohalukkuus maalle on asia, jota ei ministerin mukaan saa unohtaa: onnistuneen päätöksenteon kautta kuntiin saadaan uusia asukkaita.

– Tonttien kaavoittaminen ja rakentaminen on esimerkki asiasta, jossa vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden vuoropuhelu on tärkeää. Kaupunkilaisten muuttohalukkuutta maalle on hyödynnettävä muun muassa helpottamalla vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi.

Innostuuko nuoriso mökkeilystä?

Ministeri uskoo, että mökkeilyn merkitys maaseudulla kasvaa lähitulevaisuudessa edelleen huimasti.

– Suurten ikäluokkien eläköityessä monet heistä siirtyvät asumaan maalle osa-aikaisesti. Mökkeily on muutenkin muuttumassa yhä selvemmin kakkosasumiseksi.

– Mielenkiintoinen kysymys on se, miten nykyajan mukavuuksiin tottuneet nuoret kiinnostuvat mökkeilystä aikuisiässä. Uskon kuitenkin, että suomalaiseen kulttuuriin voimakkaasti kuuluvalla vapaa-ajan asumisella on merkitystä myös tuleville sukupolville.

Myytävät loma-asunnot kunnittain

Mistä sinä etsit loma-asuntoa? Tilaa oma hakuvahtisi Jokakoti.fi-palvelusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.