Mainos

Sipilän purkaus saa omilta ymmärrystä – "Varmasti hänkin oppi tästä aika paljon"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) palautevyöry Ylen toimittajalle viime perjantaina saa ymmärrystä keskustan kansanedustajilta. Useamman keskustan kansanedustajan mielestä Sipilän on kuitenkin syytä miettiä tapaa, jolla hän on yhteydessä mediaan. 

– Käytös ei ollut sellaista, mitä pääministeriltä voi odottaa, sanoo keskustan kansanedustaja, joka ei halunnut antaa suorasanaista palautetta nimellään. 

STT tavoitti perjantaina noin 20 keskustan kansanedustajaa, joista suurin osa kommentoi Sipilän reaktiota Ylen Terrafame-uutisointiin. Kaikki STT:n tavoittamat kansanedustajat arvioivat, ettei Sipilän asema eduskuntaryhmän silmissä horju. 

Sipilä lähetti perjantain ja lauantain aikana Ylen toimittajalle lähes 20 sähköpostia. Sipilä hermostui Ylen uutisointiin, joka koski pääministerin mahdollista esteellisyyttä Terrafamen rahoituspäätöksessä. 

Kansanedustaja Mikko Savola odottaa kohun laantuvan, mutta vastaisuudessa Sipilän on oltava tarkempi niin mediasuhteissa kuin siinä, että pitää tunteensa kurissa. 

– Se, että median kanssa lähtee kiistelemään lyö yleensä vain lisää vettä myllyyn ja kohu monta kertaa paisuu. Varmasti hänkin oppi tästä aika paljon. 

Vanhanen piti "tavatonta etäisyyttä" 

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistelee itse pitäneensä toimituksiin "tavatonta etäisyyttä". Vaikeissa tilanteissa hänen strategianaan oli kommentoida asioita suoraan julkisuudessa, mutta toimituksiin hän kertoo olleensa yhteydessä hyvin harvoin. 

– Ei sekään kauhean hyvin onnistunut, Vanhanen sanoo ja naurahtaa. 

Vanhanen oli pääministerikaudellaan usein otsikoissa muun muassa niin sanotusta lautakasajupakasta. Ylen uutisen mukaan Vanhanen oli saanut tontilleen lautoja samalta yritykseltä, joka teki urakoita keskustataustaiselle Nuorisosäätiölle. Vanhanen kiisti tiedon heti seuraavana päivänä järjestämässään tiedotustilaisuudessa. 

Sipilän suorasanaiset sähköpostit saavat silti häneltäkin ymmärrystä. 

– Tiedän, että meillä on ollut valtavan paljon pääministereitä, jotka vastaavalla tavalla antavat suoraa palautetta. Se on enemmän tällainen persoonaan liittyvä kysymys. 

Vanhanen tietää myös syyn, miksi Sipilä lähetti Ylen toimittajalle viestejä myös kello 23 jälkeen. 

– Satuin olemaan samassa kokouksessa Torniossa illan ajan ja hän pääsi kokouksesta aika myöhään. Vasta sen jälkeen hän pääsi hoitamaan sähköpostiasioita. 

"Sipilälle ei annettu aikaa vastata" 

Suurin osa haastatelluista keskustan kansanedustajista on sitä mieltä, ettei Sipilä saanut riittävästi aikaa kommentoida Terrafame-uutista. Kansanedustajat katsovat, että jos Yle olisi halunnut aidosti tavoittaa pääministerin, toimittaja olisi ollut sähköpostin sijasta suoraan puhelimitse yhteydessä Sipilän erityisavustajiin. 

– Jos kysyt suomalaisilta, varmasti yli puolet suomalaisista mielsi, että tämä juttu vihjaa siihen, että Sipilällä on sopimattomia kytköksiä ja hämäräperäistä liiketoimintaa. Tämähän se jutun tarkoitus oli, väittää Anne Kalmari

Mikko Kärnä on toista mieltä, sillä hänen mielestään media toimi tehtävänsä mukaisesti, kun se toi esiin mahdollisia kytköksiä. 

– Pääministerille olisi kuitenkin tullut jättää riittävästi aikaa antaa oma vastineensa. Hän ei nimittäin missään nimessä ole ollut esteellinen päätöstä tehdessään.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.