Sipilältä ja Rinteeltä odotellaan yhä leikkauslistoja – hallituksesta ei haluta 6 puolueen kesäkeittoa

Jos huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen seuraavasta hallituksesta ovat neuvottelemassa mielipidemittauksissa kärkipaikoilla olevat keskusta, kokoomus ja SDP, suurin kädenvääntö käydään säästöjen suuruudesta ja veropolitiikasta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vaalitentissä Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne panttasivat vielä leikkauslistojensa eli poliitikkokielellä menosopeutuksen sisältöä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb piti keskustan kahden miljardin euron säästösummaa liian pienenä. Hänen mielestään vaarana on nyt tehdä niin kuin vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa, että luotetaan liikaa talouskasvuun.

– Yksi asia josta ilman muuta luopuisin, on yritystuet, Stubb sanoi, mutta jätti leikkausten kokonaistarpeen vielä auki.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini käänsi kysymyksen toisin päin ja rajasi leikkausten ulkopuolelle vain alle tuhannella eurolla kuussa elävät, joita hänen mukaansa on Suomessa miljoona.

Stubb alentaisi veroja tasaisesti 

Sipilä ja Rinne löysivät toisensa myös tuloverolinjauksissa. Sipilän mielestä alennus on hyvä tavoite, jos on vähänkin varaa, mutta verotusta pitää katsoa kokonaisuutena. Bruttoveroaste ei saisi nousta. 

– En uskaltaisi luvata veronalennuksia, Sipilä sanoi.

Rinteen mielestä verotuksen on oltava oikeudenmukaista, eli yleistä alennusta hänkään ei tohtinut luvata. Verotuksen sisällä voi painopistettä muuttaa.

Sen sijaan Stubb alentaisi tuloverotusta kaikissa tuloluokissa, sillä hänen mielestään kaikkien ostovoimaa on parannettava. Soini arvioi, että hänen tuloluokassaan verotusta voi kiristääkin.

Päätökset aiotaan tehdä nopeasti 

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat askeleet osuivat ensimmäisessä yhteisessä vaalitentissä parhaiten vaalien jälkeisten aikataulujen suhteen. 

– Meistä neljästä vaalituloksen mukaan kolme. Toimintakykyinen hallitus, eikä mitään kuuden puolueen kesäkeittoa, määritteli Soini.

Stubbin mielestä heti vaalien jälkeen on laadittava neljän vuoden ohjelma, joka perustuu yhteiseen kuvaan talouden tilanteesta ja jossa kerrotaan, mitä tapahtuu ja milloin.

Nykyisillä gallupluvuilla vahvimmin pääministerin paikassa kiinni oleva Sipilä oli ajatellut toimiaan jo aika pitkälle.

– Kipeät päätökset heti. Johtamisjärjestelmän muutos. Kollegiaaliseen päätöksentekoon. Vähemmän ministereitä. Strateginen hallitusohjelma. Viisi keskeistä tavoitetta, Sipilä luetteli kuin apteekin hyllyltä.

Kaikki neljä ilmoittivat myös sitoutuvansa pääministerin tehtävään koko vaalikaudeksi, jos tehtävän vaalien jälkeen saavat.

Kreikka ja Ukraina maustavat 

Soinia poltteli päästä aloittamaan Kreikka-keskustelua, mutta muut eivät oikein innostuneet. Rinteen mielestä keskustelu on tässä vaiheessa akateemista, koska Kreikalle annetut lainat alkavat erääntyvät vasta kahdeksan vuoden päästä. 

Pientä eroa puoluejohtajien välillä löytyi Ukrainan tilanteen vaikutusten tulkinnasta. Stubb katsoi Suomessa keskityttävän liikaa pakotteisiin, kun kyse on isommasta asiasta eli muun muassa YK:n kaltaisten kansainvälisten instituutioiden aikakauden lopusta.

Valtiovarainministeri Rinne ei pääministeri Stubbin arviota YK:n roolin häviämisestä ihan jakanut.

Lue myös:

    Uusimmat