SDP:n Mäkynen tylyttää kokoomuksen kahdeksan miljardin leikkausehdotusta

Sosiaalidemokraattien vaalipuheisiin odotetaan vielä konkreettisia lukuja.

Ensi kevään eduskuntavaalien lähestyessä nousussa ovat niin korot, inflaatio kuin energian hinnatkin. Myös Suomen valtion velka on koronavuosien aikana kasvanut kovaa vauhtia.

Samalla kun gallupien kärjessä killuva kokoomus on esittänyt mittavia menoleikkauksia, sosiaalidemokraattien leirissä vaaliohjelmaa ja talouspoliittisia linjauksia vasta hahmotellaan.

Kokoomus on esittänyt, että valtion tulisi leikata menoja vuosittain noin miljardin euron verran tulevien kahden vaalikauden ajan.

Ehdotus on kuittaus nykyhallituksen alijäämäiselle budjetille, jonka arvioidaan olevan ensi vuodelle yli 8 miljardia miinuksella. Lisäksi puolue on esittänyt kahden miljardin alennusta ansiotulojen verotukseen ensi vaalikaudella.

"Ei me lähdetä mukaan typerään politiikkaan"

Olisiko SDP valmis mukaan sellaiseen kokoomuksen hallitukseen, joka leikkaisi kahdeksan miljardia?

– Turha on tässä vaiheessa ennalta pois sulkea mitään yhteistyötä. Mutta jos mietitään, että kahdeksan miljardia kahdessa vaalikaudessa, plus kahden miljardin veronalennukset – ei me lähdetä mukaan typerään politiikkaan, sanoo SDP:n 3. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

Sosiaalidemokraattien vaaliohjelma on vasta valmistelussa, eivätkä puolueen varapuheenjohtajat halua heittää peliin omia talouslukujaan.

– Tämä ja ensi talvi tulevat pitkälti määrittelemään myös politiikan linjaa seuraaville vuosille. Nyt eletään tosi epävarmoja aikoja ja täytyy ihan ensiksi selvitä tästä talvesta, 1. varapuheenjohtaja Niina Malm sanoo.

Puolue ei kuitenkaan tyrmää menojen karsimista lähtökohtaisesti. Puolueen 2. varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari uskoo, että menoja voidaan vähentää kaikkien ministeriöiden osalta.

– Eihän Euroopassa nyt missään ajoiteta jättileikkauksia tähän maailmantilanteeseen. Vaatii malttia tarkastella sitä, mitkä sopeutus- ja säästökohteet ovat. Kyllä niitä on varmasti kaikilla sektoreilla, Skinnari sanoo.

Mäkysen mielestä Suomessa puhutaan liikaa leikkauksista. Hän huomauttaa, että niitä on tehty myös tällä hallituskaudella, joskin maltillisesti. Tulevan kauden kommentoinnin Mäkynen kokee hankalaksi, koska sopeuttamisessa keskeistä on ajoitus.

– Suuruusluokkaan ei tässä vaiheessa voi ottaa kantaa. Kaikista eniten vaikuttaa se, miten syvä taantuma on vai onko. Valtiovarainministeriön arvio on, että jos saadaan kahden prosentin kasvutaso, julkinen talous on turvattu, Mäkynen sanoo.

Lähivuosille ei ole kuitenkaan ennusteiden perusteella odotettavissa kahden prosentin talouskasvua.

Panostuksia terveydenhuoltoon ja vihreään siirtymään

Isossa kuvassa SDP:n talouspolitiikka ei vaikuta suuresti muuttuneen. Malmin mukaan laaja veropohja on edelleen ajattelun lähtökohtana.

– Se ei tarkoita sitä, että verotusta kiristetään vaan että porsaanreikiä tilkitään, Malm sanoo.

Säästöjä varapuheenjohtajat hakevat esimerkiksi panostuksista mielenterveyteen ja koulutukseen sekä sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistamisesta.

– Jos me satsaamme ennaltaehkäisyyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja ne panostukset tehdään oikein, säästetään valtavasti rahaa, Skinnari sanoo.

Malm ja Mäkynen liputtavat vihreän siirtymän puolesta keskeisenä osana teollisuuspolitiikan investointeja.

– Vihreä siirtymä on mahdollisuus, jolla saamme säilytettyä tavallisia teollisia työpaikkoja. Joskin tulevaisuudessa ne ovat todennäköisesti toisennäköisiä, Malm pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat