Sinead O’Connorin kuolinpesä ei halua Donald Trumpin käyttävän edesmenneen laulajan musiikkia

Edesmenneen laulajan Sinead O’Connorin kuolinpesä on ilmaissut tahtonsa, ettei Donald Trump käyttäisi artistin musiikkia omissa tilaisuuksissaan. O’Connor kuoli heinäkuussa 2023. 

Heinäkuussa 2023 kuolleen laulajan Sinéad O'Connorin kuolinpesä on pyytänyt Donald Trumpia lopettamaan hänen musiikkinsa käytön poliittisissa tilaisuuksissa. O'Connor kuoli luonnollisista syistä 56-vuotiaana.

Helmikuussa 2024 Trump soitti O'Connorin tunnetuimman kappaleen Nothing Compares 2 U kampanjatilaisuudessaan Marylandissa. Trump pyrkii republikaanien presidenttiehdokkaaksi ennen marraskuussa pidettäviä Yhdysvaltain vaaleja.

O'Connorin kuolinpesän ja hänen pitkäaikaisen levy-yhtiönsä Chrysalis Recordsin yhteisen lausunnon mukaan O'Connorin tiedetään eläneen koko elämänsä ajan tiukan moraalikoodin mukaan, jota määrittelivät rehellisyys, ystävällisyys, oikeudenmukaisuus ja säädyllisyys kanssaihmisiään kohtaan.

– Siksi saimme järkyttyneinä kuulla, että Donald Trump on käyttänyt hänen ikonista Nothing Compares 2 U -kappalettaan poliittisissa tilaisuuksissaan. Ei ole liioiteltua sanoa, että Sinéadia olisi inhottanut ja hän olisi ollut loukkaantunut siitä, että joku, jota hän itse kutsui ”raamatulliseksi paholaiseksi”, olisi vääristellyt hänen työtään tällä tavoin. Hänen perintönsä vartijoina vaadimme, että Donald Trump ja hänen kumppaninsa luopuvat välittömästi hänen musiikkinsa käyttämisestä, tiedotteessa sanotaan. 

The Guardianin mukaan muun muassa Abban  Dancing Queen, Johnny Cashin  Ring of Fire ja Elvis Presleyn  Suspicious Minds -kappaleita käytettiin Nothing Compares 2 U -kappaleen lisäksi ennen kuin Trump astui lavalle 24. helmikuuta.

Lukuisat artisti eivät halua Trumpin käyttävän heidän musiikkiaan tilaisuuksissaan

Myös muut artistit ovat kieltäneet Trumpia käyttämästä heidän musiikkiaan. Vuonna 2018 Rihanna  uhkasi oikeustoimilla sen jälkeen, kun Trump oli käyttänyt hänen Don't Stop the Music -kappalettaan mielenosoituksessaan.

Rolling Stones kertoi lähettäneensä Trumpille vuonna 2016 kieltokirjeen sen jälkeen, kun tämä soitti You Can't Always Get What You Want -kappaleen. Hän käytti kappaletta uudelleen kesäkuussa 2020, ja yhtye on nyt uhannut oikeustoimilla, jos se soitetaan uudelleen.

Italialaisen oopperalaulaja Luciano Pavarottin perhe vastusti sitä, että Trump käytti hänen Nessun Dorma -äänitystä poliittisessa tilaisuudessaan.

Vuonna 2016 Trump käytti Bruce Springsteenin  Born in the USA -kappaletta poliittisessa tilaisuudessaan. Laulaja tuki sittemmin Trumpin vastustajaa Hillary Clintonia, mikä johti siihen, että kappaleelle buuattiin joka kerta, kun entinen presidentti soitti sen kokoontumisissa.

Niin ikään Adele  on sanonut, ettei halua, että hänen musiikkiaan käytetään missään poliittisessa kampanjoinnissa sen jälkeen, kun Trump käytti Rolling in the Deep - ja Skyfall-kappaleita vuoden 2016 mielenosoituksissa.

Sir Elton John sanoi uskovansa, että brittimuusikkona hänellä ei ole sijaa Yhdysvaltain politiikassa sen jälkeen, kun hän vastusti sitä, että Trump käytti Rocket Mania ja Tiny Danceria mielenosoituksissa. Muusikko sanoi, ettei se ollut henkilökohtaista, mutta lisäsi, että hänen poliittiset näkemyksensä ovat hyvin erilaiset kuin Trumpin.

Trump toimi Yhdysvaltain 45. presidenttinä voitettuaan vuoden 2016 vaalit, mutta hävisi presidentti Bidenille vuonna 2020.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat