Simaa vapun voimajuomaksi

Hyvää lisäaineetonta simaa kannattaa valmistaa itse.

Tarun mukaan viikingit käyttivät simaa voimajuomana ja uskoivat sen tekevän kuolemattomaksi. Pohjolan jumalat puolestaan pitivät sitä viisauden juomana. Nykyisin siman kirpakanmakea aromi yhdistyy iloiseen vappujuhlintaan serpentiinin ja tippaleipien keskellä.

Keskiaikainen sima oli tyypiltään oluen ja siman sekoitus. Uudempaa makeata simaa valmistettiin 1700 -luvulla aluksi säätyläiskodeissa, jotka saivat oppinsa ruotsalaisen Kajsa Wargin keittokirjasta. Valmistus yleistyi hitaasti vasta 1800-luvulla, sillä simanteossa tarvittava sokeri tai hunaja oli kallista.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan nimitys sima on luultavasti Skandinavian kautta tullut germaaninen laina, joka on alunperin liitetty hunajaa tarkoittavaan mesi-sanaan. Vanhimmat sanakirjat mainitsevat sanalle sima vain merkitykset 'kukkien makea neste, hunaja'. Juomaksi sima muuttui Lönnrotin päätelmissä, ja levisi sitten yleiseen käyttöön.Itse tehtyä vappusimaa mielivän on parasta ryhtyä toimeen, sima nimittäin vaatii muutamista vuorokausista viikkoon valmistuakseen.

Sima

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g taloussokeria
  • 2 sitruunaa
  • ripaus hiivaa
  • rusinoita

1. Kiehauta osa vedestä ja kaada sokereiden päälle.

2. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu.

3. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.

4. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.

5. Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa

Hunajasima

  • 8 litraa vettä
  • 500 g hunajaa
  • 500 g fariinisokeria
  • 2-3 sitruunaa
  • (1 rkl tuoretta minttua)
  • 10 g hiivaa
  • rusinoita

Pese sitruunat hyvin ja kuori ohuita pintasiivuja mausteeksi.

Kuori sitruunat (poista valkoinen osa hyvin) ja viipaloi. Kaada kiehuva vesi fariinisokerin ja sitruunoiden päälle. Kun liemi on jäähtynyt 35-38 asteiseksi, sulata hunaja hyvin sekaan. Murenna joukkoon hiiva.

Anna juoman käydä huoneenlämmössä yksi vuorikausi. Laita puhtaisiin pulloihin ½ tl sokeria ja muutama rusina. Siirrä pullot viileään tekeytymään simaksi. Juoma on nautintavalmista neljän päivän kuluttua.

(Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto)

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat