Silminnäkijät kuvailevat tragediaa Soulin yössä: "Näky hotellin edustalla oli kuin sotaelokuvasta"

Yli 150 ihmistä kuollut Soulissa – silminnäkijä järkyttyi tapahtumista:"Näky oli kuin sotaelokuvasta" 2:38
Silminnäkijä järkyttyneenä: "Näky oli kuin sotaelokuvasta".

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa suositulla baarikadulla tapahtuneessa joukkopaniikissa on kuollut jopa 149 ihmistä ja loukkaantunut 150. Silminnäkijät kertovat Reutersille traagisista tapahtumista.

21-vuotias Park Jung-Hoon ei ollut uskoa silmiään saapuessaan Itaewonin alueelle iltakymmeneltä paikallista aikaa.

– Näky hotellin edustalla oli kuin sotaelokuvasta. Mutta se oikeasti tapahtui. Ihmisiä elvytettiin ja tilanne oli hallitsematon.

– Osa ihmisistä oli käyttänyt huumeita ja se johti konflikteihin ihmisten välillä. Ihmisiä loukkaantui. Poliisiasemalla oli tungosta. Huumeista aiheutui useita onnettomuuksia, kuten jonkun reiteen uponnut korkokenkä.

Kujasta tuli surmanloukku

Soulin Itaewonissa tapahtunutta onnettomuutta on kuvailtu yhdeksi sodanjälkeisen ajan pahimmaksi onnettomuudeksi. Lauantain halloweenin juhlinta oli ensimmäinen kolmeen vuoteen koronarajoitusten jälkeen.

BBC kirjoittaa, että tapahtumien keskiössä oli pieni jyrkkä kuja, josta muodostui väenpaljoudessa surmanloukku. Taaempana olleet ihmiset työntyivät eteenpäin, joka johti edempänä olleiden kaatumiseen ja talloutumiseen.

Tapahtumapaikalta kuvatuista videoista ilmenee, kuinka väkeä oli pakkautunut niin, ettei siellä voinut liikkua.

Väenpaljoudessa ollut silminnäkijä kuvaili AFP:lle selviytyneensä, koska oli sijoittunut kujan reunalle. Tilanne oli kaikkein vaikein kujan keskellä oleville.

– Lyhyt ihminen, kuten minä, ei voinut edes hengittää.

Oliko poliisi varautunut?

Tapahtumapaikalla ollut 21-vuotias Moon Ju-Young kyseenalaistaa viranomaisten toiminnan Soulin yössä.

– Onnettomuuden perusteella ajattelen, ettei poliisi ollut valmistautunut riittävästi. Siellä oli aivan liikaa ihmisiä ja tungosta oli liikaa. Tiedän, että poliisit ja ensihoitajat tekevät lujasti töitä, mutta mielestäni onnettomuuden taustalla oli puutteellinen varautuminen.

BBC kirjoittaa, että tapahtumapaikalla jouduttiin elvyttämään niin monia, ettei ensihoitajia ollut tehtävään riittävästi. Sivulliset liittyivät mukaan elvyttämään uhreja.

Lue myös:

    Uusimmat