Silja Kosonen kelpo vireessä Puolassa – Topi Raitasella tahmeaa: "Viimeiset pari viikkoa ovat olleet aika nihkeitä"

Moukarinheittäjä Silja Kosonen heitti tasaisen sarjan ja oli parhaana suomalaisena toinen yleisurheilun EM-joukkuekisan avauspäivänä Puolassa.

Kosonen heitti Chorzowissa parhaallaan 72,34. Italian Sara Fantini vei naisten voiton tuloksella 73,26.

– Ei ollut aluksi ihan helppoa. Jalat eivät tuntuneet ihan parhaalta tänään. Siihen tosin vaikutti sekin, että kun on nuorten EM-kisat tulossa, on pakko treenatakin välissä. Tein aika kovaa punttitreeniä ennen kuin läksin tänne, ja jalat olivat vähän jumissa, Kosonen kertoi Urheiluliiton verkkosivuilla.

Kososelle kilpailu oli neljäs kahden viikon sisään. Sydänkesän kilpailuissa alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin valmistautuva Kosonen on loistovireessä. Ennen Chorzowin kisaa hän heitti Tammelassa 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen ja kohensi Kuortaneella SE:tä lukemiin 73,78.

Naisten kuulassa Eveliina Rouvali sijoittui kuudenneksi tuloksella 17,08. Rouvali työnsi yli 17 metrin kolmannessa kilpailussa tänä kesänä.

Rouvalin ennätys on 17,53. Voittoon kilpailussa työnsi Portugalin Auriol Dongmo tuloksella 19,07.

Kovaa vauhtia ratakierroksella

Mette Baas juoksi naisten 400 metrin B-erässä neljänneksi ajalla 52,87. Hän oli koko kisan 12:s.

EM-joukkuekilpailun 400 metrin A-erässä juostiin huippuvauhtia, kun viime kesänä Münchenissä kolme Euroopan mestaruutta voittanut Hollannin Femke Bol vei voiton kisaennätyksellä 49,82.

Miesten 400 metrillä Viljami Kaasalainen oli B-erän viides kesän kotimaisella kärkiajalla 46,88. Kokonaiskilpailussa hän sijoittui 13:nneksi.

Kilpailun voitti Norjan Håvard Bentdal Ingvaldsen kisaennätyksellä 44,88. Aika jäi vain kaksi sekunnin sadasosaa Norjan ennätyksestä, jonka Ingvaldsen juoksi hiljattain Oslon Bisletillä.

Camilla Richardsson juoksi naisten 5 000 metrillä seitsemänneksi kauden kotimaisella kärkiajalla 15.34,74. Voiton vei Italian Nadia Battocletti ajalla 15.25,09.

Richardsson juoksi viime viikolla Kuortane Gamesin 3 000 metrillä toiseksi ajalla 9.03,30. Se oli hänelle paluu Ranskan Pacessa sattuneen haverin jälkeen. Kilpailussa Richardsson oli mukana rytäkässä, jossa useita juoksijoita kaatui ja hän keskeytti kilpailun.

– Sen Pariisin kisan jälkeen minulla oli vähän huono viikko, mutta tämä viikko on mennyt hyvin, ja minulla oli normi olo ennen kisaa. Viimeistelytreenikin oli hyvä, mutta juoksu oli hidas ja käytin liikaa energiaa hyvän paikan löytämiseen. Kun viimeinen kierros lähti, jaloissa ei ollut enää mitään voimaa, Richardsson sanoi.

Rinne hitaan erän uhri

Hienon alkukauden juosseen Joonas Rinteen ja viime vuoden Euroopan mestarin Topi Raitasen varaan laskettiin Puolassa pidemmillä matkoilla paljon, mutta pettymys jäi päällimmäiseksi.

Rinne jäi miesten 800 metrin hidasvauhtisessa A-erässä viimeiseksi ajalla 1.48,43. Kokonaiskilpailussa se riitti 14:een sijaan.

Rinne arvioi, että parempaan aikaan olisi ollut mahdollisuuksia, mutta juoksun rentous kärsi.

– Edellytykset hyvään juoksuun olivat olemassa, mutta pikkaisen liikaa tuli kontaktia italialaisjuoksijan kanssa. Se söi juoksun loppua, ja viimeisellä 100 metrillä loppui veto, Rinne totesi.

Rinne juoksi puolitoista viikkoa sitten ennätyksekseen 1.45,88.

EM-joukkuekilpailun luonne, erikoisuus tai heikkous, tuli esille 800 metrillä, kun kokonaiskilpailun osallistujat jaetaan kahteen eri erään. Nyt voittaja, Sveitsin Ramon Wipfli ajalla 1.46,73, ja kolme muutakin kärkisijaa tuli tilastotulosten perusteella heikommaksi arvioidusta B-erästä.

A-erän voitti Ruotsin Andreas Kramer ajalla 1.46,92, mutta se riitti kokonaiskilpailussa vasta viidenteen sijaan.

Raitanen ihmeissään

Miesten 3 000 metrin estejuoksussa koettiin suomalaisittain selvä pettymys, kun Raitasen juoksu jatkui tahmeana. Hänen oli tyytyminen kymmenenteen sijaan ajalla 8.39,93.

Voittajaksi kiihdytti Espanjan Daniel Arce, Raitasen viime kesänä voittaman EM-finaalin pronssimitalisti, ajalla 8.25,88.

Raitanen oli juoksun jälkeen totinen ja harmissaan.

– Reisi on tyhjä. Jotenkin nyt en kestä happoa yhtään, Raitanen totesi.

Takkuista Raitasen meno oli jo Paavo Nurmi Gamesin esteissä vajaa pari viikkoa sitten, eikä tilanne siitä EM-joukkuekilpailuun muuttunut.

– Vauhtikestävyyttä olen harjoituksissa tehnyt tähän väliin. Se on ollut ihan ok, mutta maksimialue ei jostain syytä toimi. Vauhtikestävyys on kunnossa, mutta maksimialue sakkaa, Raitanen kertaili.

Onko syytä olla huolissaan?

– Sanotaan näin, että tässä on vielä aikaa kääntää kurssi, mutta viimeiset pari viikkoa ovat olleet aika nihkeitä, Raitanen totesi.

Naisten sadalla metrillä Lotta Kemppinen oli erässään kolmas ja kokonaistuloksissa 11:sta nopein ajalla 11.45. Tuore Suomen ennätysmies Samuli Samuelsson oli miesten satasen A-erässä seitsemäs ajalla 10,38 ja kokonaistuloksissa Kemppisen tapaan 11:s.

Suomi on Euroopan joukkuekisojen avauspäivän jälkeen yhdeksäntenä kolme pistettä Ruotsia perässä. Kilpailun kärjessä on Italian joukkue, joka on vain pisteen edellä Iso-Britanniaa.