Silakkaherkkuja

Tulossa olevat Silakkamarkkinat ovat merkki syksystä. Jos markkinoilta ei tartu mukaan silakkaherkku poikineen, ne voi hyvin valmistaa kotona yksin tai yhdessä.

Aurasilakat (4 annosta)

  • Ainekset:
  • 2 sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 500 g silakkafileitä
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 2 dl ruoanvalmistusjogurttia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,5 dl ruohosipulisilppua

Valmistusohje:

Leikkaa sipuli viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita öljyssä. Kaada sipulit uunivuoan pohjalle. Levitä silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Paloittele juusto, jaa se fileille ja taita fileet kalan muotoon. Lado silakat sipulipedille selkä ylöspäin. Sekoita vehnäjauhot, suola, pippuri ja ruohosipulisilppu ruoanvalmistusjogurtin joukkoon ja levitä seos silakoiden päälle. Paista 200°C n. 30 minuuttia.

Mukaeltu Silakkanigiri (4 annosta)

  • Ainekset:
  • liemi:
  • 1 porkkana
  • 2 salottisipulia
  • 4 neilikkaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 rkl maustepippuria
  • pala purjoa hienonnettuna
  • pala piparjuurta hienonnettuna
  • 3 dl etikkaa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl valkopippuria
  • 0,5 dl sokeria
  • 300 g silakkafileitä
  • sushiriisi:
  • 4 dl sushiriisiä tai muuta lyhytjyväistä puuroutuvaa riisiä
  • 4,5 dl vettä (tai ohjeen mukaan)
  • etikkaliemi riisille:
  • 7 rkl riisietikkaa
  • 4 rkl sokeria
  • 1/2 rkl suolaa
  • wasabitahnaa
  • hyvää soijakastiketta (japanilaista)

Valmistusohje:

Liota huuhdeltuja silakkafileitä kylmässä vedessä tunnin verran. Mittaa kattilaan kaikki liemen ainekset ja kiehauta. Valuta silakat lävikössä ja leikkaa ne poikkisuunnassa kahtia. Laita silakat jäähdytettyyn mausteliemeen ja marinoi kylmässä yön yli. Mittaa riisit kulhoon ja pese ne. Riisiä pestään niin kauan, että vesi ei enää muutu sameaksi. Laita riisi kannelliseen keittoastiaan ja lisää vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä riisiä pari minuuttia ilman kantta. Laita kansi kattilan päälle ja alenna lämpöä niin, että riisi kiehuu hiljalleen. Keitä 15-20 minuuttia, nosta kattila liedeltä ja anna riisin hautua n.10 minuuttia. Valmista etikkaliemi, joka antaa sushiriisille sen ominaismaun. Sushietikkaa saa myös valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kiehauta ainekset ja jäähdytä. Sekoita etikkaliemi varovasti riisiin esim. avoimen ikkunan vieressä, jotta riisi jäähtyy nopeasti huoneenlämpöiseksi. Muotoile riisistä soikea pallo. Ota silakka pala ja pyyhkäise sen pinnalle hieman wasabitahnaa. Laita silakka riisipallon päälle hopeanvärinen nahkapuoli ylöspäin. Tarjoile hyvän soijan kera.

Pestomarinoidut silakat (4 annosta)

  • 300 g silakkaa fileinä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 0,5 l vettä
  • 1-2 tl suolaa
  • Pestomarinadi:
  • 2-3 dl tuoreita basilikan lehtiä
  • 2 dl maissiöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa (mielellään Maldon-suolaa)

Sekoita väkiviinaetikka, vesi ja suola. Liota silakkafileitä etikkavedessä vähintään 4 tuntia tai yön yli. Valuta silakat huolellisesti etikkaliemestä.

Silppua basilikan lehdet monitoimikoneessa tasaiseksi vähässä karkeassa suolassa, jotta väri säilyy. Lisää öljyä ohuena nauhana ja anna pyöriä tasaiseksi. Mausta pippurilla ja suolalla ja jos haluat voit lisätä vähän murskattua valkosipulia. Sekoita silakoiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat