Silakka on syksyllä erityisen mehevää ja maukasta, sillä sen rasvapitoisuus on silloin noussut jopa kahdeksaan painoprosenttiin. Keväisen kudun jälkeen kalat ovat laihempia ja rasvapitoisuus on vain 2 - 3 painoprosenttia. Silti syyskalakin on vielä kevyttä ruokaa, ja kalan rasvahan on sitä suositeltavaa eli pehmeää rasvaa. Silakka-aterialla huolehditaan myös D-vitamiinin saannista, kun auringon vitamiinianti on meidän leveyspiirillämme ohi.
Kala-aterian terveyshyödyt ovat kiistattomia, kun kalalajeja käytetään monipuolisesti vaihdellen. Kannattaa valita vuoroin merikalaa, järvikalaa, kasvatettua ja villiä kalaa. Silakat valitaan pienemmästä eli nuoremmasta päästä ja sellaisista fileoidaan myös kauppaan tulevat valmiit silakkafileet.
Syyssesongin kohokohta ovat lukuisat silakkamarkkinat, joilta käydään hakemassa kalastajien omia erikoisherkkuja. Ruisleipä ja peruna, kenties tilli ovat aterian muut keskeiset ainekset. Silakoita ostetaan kilon verran neljää annosta varten, fileitä riittää 600 grammaa.
Silakoiden seuraksi valmistetaan perunamuusia jauhoisista perunoista. Syysperunan maku pääsee oikeuksiinsa, kun muusiin käytetään nesteenä maidon sijaan vain niiden omaa keitinvettä ja soseeseen lisätään reilusti vihreää tilli- ja ruohosipulisilppua.
Kokeile näitä silakkaruokia:
Punajuurisilakat ja vuohenjuustosilakkapihvit
Sardiinisilakat
Maukkaat rapusilakat
Katalonian silakkafileet
Sinappisilakat
Suomalainen sushi
Voiton suutarinlohta ja Silakkaceviche
Silakka-kirjolohitartar
Silakkaseljanka
Silakkamurekepihvit
Silakkapaistos
Silakkapihvit ja lanttuperunasose
Silakoita Välimeren tapaan