Mainos

Siirtokuntalaiset vastustivat raivokkaasti evakuointia Gazassa

Israelin joukot ovat häätäneet voimakeinoin juutalaissiirtokuntalaisia Gazan alueelta. Vastarinta on ollut paikoin tiukkaa. Israelin armeija on alkanut myös tuhota tyhjäksi jääneitä siirtokuntia Gazan pohjoisosassa.

Israelilaiset sotilaat raahasivat tänään itkeviä ja huutavia siirtokuntalaisia näiden kodeista sekä synagogista Gazan kaistalla. Sotilaat aloittivat varhain aamulla pakkoevakuoinnin useista Gazan siirtokunnista.

Raivokkaista vastalauseista ja vastustuksesta huolimatta yli 60 prosenttia Gazan kaistan 8500 siirtokuntalaisesta on nyt lähtenyt vapaaehtoisesti tai pakkoevakuoitu, kertoi prikaatikenraali Miri Regev. Evakuointi on Regevin mukaan sujunut odotettua nopeammin ja se saatetaan loppuun ehkä jo parissa päivässä.

Tuhansia ilman aseita liikkuvia sotilaita kulki päivällä ovelta ovelle kuudessa Gazan siirtokunnassa. Joissakin tapauksissa sotilaat joutuivat murtamaan ovet. Poliisit puolestaan ottivat siirtokuntien kaduilla kiinni mielenosoittajia ja raahasivat heitä odottaviin busseihin. Eräässä Neve Dekalimin siirtokunnan synagogassa nuoret juutalaisradikaalit lauloivat samaa laulua, jota natsien kaasukammioihin viedyt juutalaiset lauloivat.

Yleensä siirtokuntalaiset näyttivät uutistoimistojen mukaan kuitenkin tyytyvän kohtaloonsa. Monet halasivat sotilaita siirtyessään busseihin, joilla heidät vietiin pois.

Gazan kaikkiaan 21 siirtokunnasta sotilaat kävivät ensi vaiheessa Neve Dekalimissa ja viidessä muussa siirtokunnassa. Tyhjillään ovat poliisin mukaan jo Bedolah ja Tal Katifa. Myös Karem Atsmona, Morag ja Slav on turvallisuusviranomaisten mukaan valtaosin tyhjennetty. Israelin armeija on alkanut myös tuhota tyhjäksi jääneitä siirtokuntia Gazan pohjoisosassa. Armeijan mukaan koko vetäytyminen saadaan suoritettua muutaman päivän kuluessa.

Hamas pitää vetäytymistä ansionaan

Palestiinalaisten äärijärjestö Hamas katsoo, että Israelin vetäytyminen Gazan on suuri saavutus palestiinalaisille.

- Tämä on tärkeä askel kohti oikeuksiemme palauttamista ja Israelin siirtokuntahankkeiden loppua. Tämä on uuden ajan alku palestiinalaisille, sanoi Hamasin johtaja Khaled Mashaal tiedotustilaisuudessa Beirutissa.

- Gaza on alkua, seuraavana on Länsiranta ja muut alueet. Emme aio laskea aseitamme, Mashaal vakuutti.

Sharon itki siirtokuntalaisten takia

Israelin pääministeri Ariel Sharon kertoo liikuttuneensa kyyneliin kotinsa jättävien siirtokuntalaisten puolesta.

- Kun näen itkeviä perheitä ja poliiseja, on mahdotonta olla kyynelehtimättä itsekin, Sharon lausui presidentti Moshe Katzavin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Sharon kehotti myös siirtokuntalaisia syyttämään häntä eikä evakuointia toteuttavia sotilaita ja poliiseja.

-Minä olen vastuussa tästä. Hyökätkää minua vastaan, Sharon sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 17.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.