Siirrymme jälleen talviaikaan

Sunnuntaina kellot tunti taaksepäin

Kellot talviaikaan sunnuntaina

Suomi palaa takaisin talviaikaan ensi sunnuntaina, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Siirtyminen normaaliaikaan tapahtuu 28. lokakuuta aamuyöllä kello 4.

Talviaikaan siirrytään Suomen ohella kaikkialla EU:ssa. Kesä- ja talviajan tarkoituksena on ollut lisätä valoisaa aikaa valveillaoloon ja työskentelyyn.

Kesä- ja talviaikoihin siirtymisistä on säädetty EU-direktiivein. Säädösten mukainen kesäaika alkaa aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Direktiivi on uusittu neljän vuoden välein, koska joissain jäsenmaissa on kesäaikaa vastustavia kansanliikkeitä. EU:n komissio on ehdottanut, että seuraavasta vuonna 2002 voimaan tulevasta kesäaikadirektiivistä tulee pysyvä. Muuten direktiivi ei poikkea nykyisestä. Direktiiviehdotusta käsitellään parhaillaan ministerineuvoston liikennetyöryhmässä.

Alun perin kesäaika keksittiin Saksassa vuonna 1915, kun haluttiin sota-aikana säästää energiaa. Myös Suomessa kokeiltiin kesäaikaa sotavuonna 1942. Säästöjä ei kuitenkaan juuri syntynyt, koska Suomessa on kesällä valoisaa suuren osan vuorokaudesta.

Seuraavan kerran kesäaikaa alettiin käyttää Euroopassa 70-luvulla öljykriisin koetellessa maailmaa. EU:n ensimmäinen kesäaikadirektiivi tuli voimaan vuonna 1980. Suomi liittyi systeemiin vuonna 1981 kansainvälisten yhteyksien helpottamiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja