Siika suolakuoressa, suklaamousse ja pähkinäkinuskikastike

Siikaa suolakuoressa

  • 2 siikaa
  • 3 kg karkeaa merisuolaa
  • sitruunaa
  • pippuria
  • tilliä

Poista kalan pinnasta mahdolliset suomut. Kuivaa kalan pinta paperilla.

Avaa vatsa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää tämän jälkeen siivutettu sitruuna ja tilli. Ripottele uuninkestävän astian pohjalle suolaa. Asettele kala suolapedin päälle. Suolaa voi myös kostuttaa hieman jotta se kovettuisi uunissa ja muodostaisi näin rapean sekä lohkeavan kuoren kalan päälle. Peitä kala suolalla ja painele suola tiiviisti kalan pintaa vasten. Kypsennä kalaa uunissa 200°c:ssa 22-25 minuuttia. Riko kuori ja tarjoile.

Kastike kalalle

  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1-2 salottisipulia
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl kapriksia
  • 2 rkl mustia oliiveja
  • 2 rkl kuutioitua tomaattia
  • suolaa
  • pippuria
  • ruohosipulia
  • basilikaa
  • lehtipersiljaa

Esivalmistele ainekset; hienonna sipuli. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi. Hienonna oliivit ja yrtit.

Hauduta sipulia ja oliiviöljyä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää loput ainekset juuri ennen tarjoilua, älä kiehauta. Tarkista suola.

Papulisäke kalalle

  • 200 g neulapapuja
  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl voita
  • timjamia
  • sitruunan mehua
  • suolaa

Poista pavuista päädyt. Keitä suolalla maustetussa vedessä n. 2-3 minuuttia. Hienonna sipuli ja kuullota tällä välin kasarissa timjamin ja voin kera. Älä ruskista. Lisää kiehautetut pavut joukkoon. Pyöräytä ja mausta suolalla sekä sitruunalla. Tarjoile.

Suklaamousse

  • 1 ½ dl maitoa
  • 3 keltuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1/2 vaniljatangon siemenet
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 1/2 dl kuohukermaa
  • 1-1 ½ liivate

Kiehauta maito ja vanilja. Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Vaahdota sokeri ja keltuaiset. Yhdistä kuuman maidon kera. Kypsennä vesihauteessa. Aseta astia sivuun jäähtymään. Sulata suklaa. Liota liivate. Yhdista maito-sokeri-keltuaismassaan sulatettu suklaa ja liivate. Sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Nostele kermavaahto joukkoon ja annostele kahvikippoihin.

Suolapähkinäkinuski

  • 100 g sokeria
  • 2 rkl rikottuja suolapähkinöitä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 ½ dl kermaa
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl tummaa suklaata

Sulata kattilassa sokeri. Lisää pähkinät, hunaja ja kerma. Kiehauta. Lisää voi ja suklaa. Tarkista maku. Tarjoile moussen ja marjojen kera.

Lue myös:

    Uusimmat