Sihvonen: Liigan etukäteen epäilty noviisi ylittänyt odotukset – ”Osoittaa todeksi sen, mitä suuret kiekkoajattelijat ovat väittäneet jo kauan"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen analysoi syitä, miksi KooKoo Kouvolasta on pelannut odotuksiin nähden hienosti yläkanttiin.

Päävalmentaja Jussi Ahokkaan KooKoo on joukkue, jonka viisikko mahtuu parhaiten koko Liigassa televisiokuvaan. Vain Tappara ja JYP vetävät tässä katsannossa vertoja KooKoolle.

KooKoo on tällä hetkellä sarjassa peräti viidentenä pelattuaan 14 ottelua. KooKoo on summannut 23 pistettä eli ottanut 1,64 pistettä per ottelu. Joukkue on tehnyt 34 ja päästänyt 32 maalia. Myös erikoistilanteissa KooKoo pärjää hyvin, sen ylivoimapeliprosentti on 23,64 ja alivoiman lukema 88,68 prosenttia.

Mielenkiintoista on myös se, että KooKoo on vierasottelusarjataulukossa ylempänä kuin kotipelisarjataulukossa, palaan tähän seikkaan tuonnempana.

Viiden ottelun kuntopuntarissa KooKoo on Liigan paras joukkue tällä hetkellä, kakkosena SaiPa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kaukaloa rajatusti kuvaava televisiokameran kuva on eräs pätevä konsti analysoida joukkueiden pelaamista. Mitä enemmän pelaavan joukkueen viisikon kaikki pelaajat mahtuvat televisiokuvaan, sitä tiiviimpi on pelaavan viisikon rakenne.

Tiiviin viisikon pelitavassa hyökkääminen perustuu ennen muuta lyhytsyöttöpelaamiseen; ja vastaavasti sillä keinolla hyökkäävän viisikon puolustamisessa toteutuu lähipeliperiaate, jossa kiekon menetyshetkellä puolustavaksi muuttuvia pelaajia on useita pelivälineen lähellä. Tämä on yhtä kuin KooKoon pelaaminen keskimäärin tällä hetkellä.

Kahden edellisen kauden aikana Liigassa yhä useampi joukkue on hakenut kilpailuetua pelaamalla pidemmillä viisikon pelaajien välisillä etäisyyksillä. Myös kansainvälinen jääkiekkoilu ehti mennä siihen suuntaan, mutta nyt näyttäisi, että esimerkiksi NHL:ssä viisikot ovat taas keräämässä yhä enemmän itseään kassaan.

Tulkintani on, että KooKoon pelitapaetu muihin nähden Liigassa perustuu nyt siihen, että se pelaa useimpia muita tiiviimmällä viisikolla, mikä on ennen muuta valtti puolustuspelinopeudessa.

Jos kauden alussa KooKoo antoikin aivan liikaa holtittomia ylivoimahyökkäyksiä vastustajilleen, nyt se koheltaminen on historiaa. Ahokas ja apuvalmentaja Mikko Heiskanen ovat onnistuneet tämän seikan korjaamaan – ja siinä auttaa juurikin viisikon pitäminen kaiken aikaa kasassa, tiiviinä.

Tämä korjausliike lyhyessä ajassa on huikea, siitä valmentajat ja pelaajat ansaitsevat suuren arvostukseni. Näin valmennetaan ja pelataan peliä. Joskus kauden aivan alun vaikeudet kääntyvät suureksi voitoksi, joukkuetta yhdistäväksi tekijäksi, jos vastauksia vaikeuksien voittamiseen löydetään nimenomaan pelistä; siitä lähtee sitten tärkein, joukkuehenki ja halu yrittää kovasti, nousuun.

Päävalmentaja Ahokas esikuntineen on ymmärtänyt, että Kouvolan jäähallin suurta maksimikokoa 30x60 metriä kera suurehkojen kulmatilojen tulee hyödyntää hyvällä kenttätasapainolla. Pitkässä ja leveässä kaukalossa ei voi viilettää pidäkkeettä etelä-pohjoissuunnassa viisikkoa repien. KooKoolta lähtee silloin tällöin kotipeleissäkin kiekottomia karkureita, mutta säästeliäästi kuitenkin.

Omalta alueelta lähdetään useimmiten kenttätasapainolla, mutta ylijuoksujakin tapaa, jolloin tyhjenevälle kaistalle täytetään sentterillä ja pakilla. Kaikkineen KooKoo pelaa, mitä peli kutsuu. Pelaamisessa on kaikki Meidän pelin rytmit. Tekeminen on ihailtavan harmonista, vaikka kiekkoa syötetään nopeasti sitä hautomatta per pelaaja.

KooKoo osoittaa todeksi sen, mitä johtavat jääkiekkoajattelijat ovat Suomessa väittäneet jo kauan. Hyvän viisikkorakenteen siirtäminen isosta kaukalosta pienempiin kaukaloihin onnistuu helposti. Ahokkaallahan on tästä kokemusta jo Nuorten Leijonien kanssa. Mitä pienemmässä kaukalossa pelataan, sitä paremmin se sopii Meidän pelin alustaksi. Mielestäni tämä selittää sen, miksi KooKoo on ollut vieraskaukaloissa vähintään yhtä hyvä ja parempikin, kun kotonaan Sumulaaksossa.

Kun saa Meidän pelin toiminaan haasteellisemmassa isossa laatikossa, on kaikki suhteellisen helppoa pienemmissä askeissa. Ei sovi unohtaa, miten kova vieraspelijoukkue aikoinaan esimerkiksi Pekka Virran KalPa oli ryöstöretkillään eri puolille Suomea.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

KooKoolta ei odotettu näin hyviä asemia sarjataulukossa tässä kohtaa, kun sarjan ensimmäinen neljännes on pelattu. Ahokkaan asema noviisikoutsina aikuisten tasolla ja todellinen muukalaislegioona pelaajistossa panivat minuakin epäilemään KooKoon saumoja. En uskonut, että KooKoo on se nippu, joka näin voimakkaasti onnistuu pitämään rivinsä kasassa pelaamisen konstien kautta.

Urheilujohtaja Jarno Kultasen puolelta KooKoo on jo useampana kautena onnistunut haalimaan hyviä ulkomaalaisia pelaajia Kouvolaan. Nyt KooKoon tehokkaimpien kuuden pelaajan joukkoon kuuluvat hyökkääjät Trevor Mingoia ja Vilmos Gallo sekä puolustaja, 10 syöttöpisteen Matthew Caito. Päävalmentaja Ahokkaan ansioihin kuuluu se, että pääpiirteittäin kyseinen kolmikko pelaa suhteellisen täsmällisesti joukkueen pelitapaa. Ylipäätään KooKoo näyttää joukkueelle, jossa joka jätkä tekee töitä toisilleen ja joukkueelle.

Ilman suomalaisia kärkihyökkääjiä tokikaan KooKoo ei olisi nyt niin vahva kuin se on. Tällä osastolla Kim Strömberg, Juha-Pekka Haataja ja Anrei Hakulinen ovat olleet miehiä paikallaan.

KooKoon kenttäpelin onnistumista alleviivaa se, etteivät kouvolalaiset ole tarvinneet maalivahdiltaan Henrik Haukelandilta muuta kuin tavallisen kuolevaisen torjuntaotteita. Jos hän vielä parantaa, KooKoo voi hyvinkin taistella pudotuspelipaikasta ensi keväänä.

 

Lue myös:

    Uusimmat